VIKERSUND (Nettavisen): – 90 ufarlige hopp.

Slik oppsummerer Clas Brede Bråthen helgen for de kvinnelige hopperne i Vikersund.

Etter en årelang kamp fikk kvinnene for første gang hoppe skiflyging i offisiell sammenheng. Det har resultert i lange svev og brede smil i verdens største hoppbakke.

Ema Klinec fra Slovenia var best av samtlige i søndagens konkurranse og reiser også hjem med verdensrekorden for kvinner på 226 meter.

Håper han tenker at han tok feil

Sportssjef Bråthen håper helgens begivenhet i Vikersund også har gledet de som har vært skeptiske på forhånd.

Én av dem har vært tidligere trener og storhopper Toni Innauer fra Østerrike.

Den tidligere OL-vinneren gikk i forkant av rennene i Vikersund ut mot Norge som han mener har startet prosessen med skiflyging for kvinner for tidlig.

– Jeg velger å tro at Toni Innauer er så glad i hoppsporten at han innerst inne tenker at «jeg tok litt feil». Samtidig når jeg sjekker fødselsattesten hans og «track recorden» hans, så er sannsynligheten for at det skjer ganske lav, sier Bråthen til Nettavisen.

Maren Lundby som endte på 6. plass i søndagens regn tror ikke Innauer gadd å se rennet deres.

– Han er ikke så begeistret for skiflyging for damer, så jeg tipper at han ikke så på.

Dersom han så på rennet, så mener Lundby at han fikk se 15 kvinner som ikke hadde vanskeligheter med å hoppe skiflyging.

– Jeg synes det ser lovende ut. Det vi gjør her er et godt svar på at det virkelig ikke er noe problem. Vi blir bedre i løpet av helgen. Mange får utviklet seg. Det er heller ikke så rart når man får øvd på det. For min del har det vært veldig lærerikt fra første hoppet til det siste hoppet, sier Lundby til Nettavisen.

Fnyser av argumentene

Skepsisen til Innauer har gått på at han mener kvinner kan være mer utsatt for alvorlige ulykker ved fall som følge av blant annet mindre muskelmasse enn herrene.

Det får sportssjef Bråthen til å reagere. Han forklarer at an sliter med å ta østerrikeren seriøst.

– Sist jeg sjekket så var ikke Toni Innauer lege. Vi har leger som Inggard Lereim som vel har det meste av utdannelse i det yrket. Han har kjempet for at jentene skal få hoppe skiflyging i 10-15 år. Jeg velger å lytte til fagkompetanse, sier Bråthen.

– Toni Innauer var en veldig dyktig skihopper og har hatt bra suksess innen mange andre områder, men jeg synes han skal forholde seg til fakta og dokumenterbar fakta, forteller en lettere oppgitt norsk sportssjef.

Han synes det er synd at det fortsatt finnes slik skepsis, men tror kvinnene har motbevist flere nå.

– Det er bygd opp en frykt i hele systemet, over mange år, med at jentene skal få lov til det her. Folk har ikke trodd at de skulle takle det. Selv om de ikke har hatt den frykten selv, så har de måttet leve med at andre har hatt den frykten. Da får jeg håpe at den frykten på en måte har stagget seg litt nå med tanke på det som har skjedd.

Får støtte Bardal

Bråthen er stolt over det kvinnene viste frem i Vikersund denne helgen.

– Jentene har vært pionerer og levert skiflyging på meget høyt nivå. Dette var skiflyging på langt høyere nivå enn det gutta drev med på 90- og begynnelsen av 2000-tallet. Fordi idretten vår har blitt bedre og utstyret har blitt bedre, sier Bråthen.

Tidligere verdensmester Anders Bardal likte også det han så av kvinnene og støtter på ingen måte Innauers syn.

– Han har alltid vært veldig skeptisk til det her. Jeg har veldig troen på det prosjektet her. En gang må de få begynne, sier Bardal til Nettavisen.

At skiflyging innebærer en risiko mener han gjelder uansett - uavhengig av kjønn.

– Da burde de ha stoppet skiflyging for 50 år siden. Det må tåles. Alle vet risikoen med skiflyging. At det kan skje ting, det vet vi. Da tenker jeg at det ikke spiller noen rolle om det er en gutt som faller eller om det er en jente. Det bør ikke ha noen betydning, sier Bardal.