HOLMENKOLLEN (Nettavisen): Det ble både besøk av kongefamilien, lange svev og nye vinnere under søndagens hopprenn i Holmenkollen, men den store folkefesten uteble likevel. 

Noen tusen tilskuere var riktignok på plass, trolig halvparten av dem fra Polen, men kontrastene er store fra hopprennene som ble arrangert for 15-20 år siden. 

Publikumssvikten har vært et tema i flere år nå, men foreløpig har arrangøren ikke lykkes med å snu trenden. 

Se utviklingen i bildene under: 

Norges sportssjef Clas Brede Bråthen er ikke i tvil om at de har en jobb å gjøre. 

– Det er alltid farlig å si hva man mener om det, da blir det som regel feil, men jeg gjør det likevel. Det er ingen tvil om at vi må virkelig må ta oss sammen for å foredle den kulturarven som Holmenkollbakken og Holmenkollrennet representerer inn mot en ny tid på en helt annen måte vi har klart de siste årene, sier Bråthen til Nettavisen. 

– Det er absolutt ikke som før, konkluderer landslagshopper Daniel-André Tande som ble Norges bestemann på en 4. plass søndag. 

Vil lære av de beste

Sportssjef Bråthen er tydelig på at han ikke ønsker å slakte arrangementet i Holmenkollen denne helgen. 

– Men jeg tror vi kan gjøre det mye, mye bedre, sier han. 

Bråthen mener de må lære av de internasjonale arrangørene som får det til og viser blant annet til amerikanske Lake Placid som samlet mange tusen tilskuere til tross for innbyggertallet på under 3000. 

– Nysgjerrighet på hva man gjør der man klarer å skape de store festene blir en fin plass å begynne. Jeg tror vi må gå i oss selv alle sammen. Vi må se hvor vi er og hva vi ønsker å få til. Jeg tror alle ønsker å ha et fullsatt Holmenkollen, forteller Bråthen.

Sportssjefen mener man må jobbe på samme måte som arrangør som man gjør i idretten. 

– I sporten så er det sånn at hvis vi ikke er best, så er vi nødt til å være nysgjerrig på hva de beste gjør og hvordan vi kan bli bedre enn dem. Vi kan ikke fly rundt og tenke at det vi gjorde i fjor var bra nok og at vi skal fortsette å gjøre det. Vi må hele tiden fornye oss. Det tror jeg også gjelder for de store folkefestene som dette var, forteller Bråthen. 

Tande: – Gratishaugen var jo til og med full før i tiden

Han får støtte av Tande. 

– Jeg er enig med Clas i at vi er nødt til å se til andre arrangører som får til å lage store folkefester, og se hva de gjør riktig og prøve å implementere enkelte ting de gjør som er bra.

– Det kan absolutt være lurt å se hva andre gjør og ikke se seg fornøyd med den jobben man gjør, men alltid strekke seg etter å gjøre en bedre jobb. Det er det idrett handler om, og det er for så vidt det det handler om i arbeidslivet også. Alltid se etter måter å forbedre seg på, sier den norske landslagshopperen.

Tande drømmer om nye folkefester i nasjonalanlegget. 

– Forhåpentligvis i fremtiden kan vi få tilbake den ordentlige gode gamle Holmenkollen-søndagen med fulle tribuner. Gratishaugen var jo til og med full før i tiden, det er ganske sykt å tenke på, sier han.