Det norske landslaget har ikke vært i et mesterskap siden EM i 2000. På 90-tallet kvalifiserte Norge seg til VM to ganger, under Egil Drillo Olsen sin ledelse.

Rune Bratseth var kaptein da det norske landslaget kvalifiserte seg til VM i USA i 1994.

– Du har vært med på å kvalifisere deg til et mesterskap før, hvilke ingredienser tror du må på plass for at det skal skje igjen?

– Jeg har vært privilegert som har fått lov til å være med på et mesterskap. Det som hang sammen med at vi hadde en veldig tydelig leder, i Drillo, som hadde en overbevisning, sier Bratseth til Nettavisen.

– Det er den viktigste lærdommen, både under min landslagsperiode med Egil Drillo Olsen og Rosenborg-perioden under Nils Arne Eggen, legger han til.

Bratseth er for tiden aktuell i TV 2-serien «Alt for Norge». Der mimres det tilbake til 1990-tallet og det norske landslagets bragder. Bratseth legger ikke skjul på at det hele var som en drøm, og nå lengter Norge etter at eventyret skal gjenta seg.

Les også: Superstjernen overrasket – nå kommer de spinnville teoriene

– Lettere

I 2024 arrangeres EM i Tyskland og lørdag starter landslagets vei mot det mesterskapet.

De norske herrene åpner sin EM-kvalifisering borte mot Spania og borte mot Georgia. 24 lag går totalt videre til mesterskapet, noe som bør gjøre det overkommelig for Ståle Solbakkens menn å kapre en plass i turneringen.

Superstjernen Erling Braut Haaland måtte trekke seg med skade tidlig i oppkjøringen til kampen mot Spania, men Norge kan likevel skilte med Arsenal-kaptein Martin Ødegaard og formspilleren Fredrik Aursnes, for å nevne noen.

Bratseth har troen før kvalifiseringen, men påpeker at det ikke er en enkel jobb som venter Norge.

– Det skal jo strengt tatt bli lettere og lettere, siden flere og flere lag får mulighet til å være med. Men det å bryte barrieren er vanskelig. Og nå starter vi med Spania og Georgia, og det er ikke lett., sier Bratseth.

For at Norge skal kunne kvalifisere seg for EM i Tyskland i 2024 mener den tidligere landslagskapteinen at Norge må levere «unormale» resultater, slik som Drillos gjorde på 90-tallet.

– Vi var i gruppe med Polen, Nederland, England og Tyrkia i kvalifiseringen til VM i 1994. Det var ingen som trodde at vi skulle kvalifisere oss. Men det er mulig. Og man må få det inn i huden på spillerne. Det er ingen forventninger om at vi skal slå Spania. Men det er mulig, sier Bratseth.

– Kan det være litt deilig å være underdog på den måten også?

– Ja, det kan være veldig positivt det. Da kan man angripe situasjonen. Hvis vi taper så vil alle gå tilbake til agendaen og si at «ja, det var normalt». Mot Spania har vi ingenting å tape, understreker Bratseth.

Les også: Thorstvedt hardt ut etter skandaleintervjuet: – Kjøper det ikke

Stort problem

Bak stjerner som Haaland, Ødegaard, Aursnes og Alexander Sørloth er det tynnere i Norges rekker, mener Bratseth.

Den tidligere stopperbautaen peker på spesielt et stort problem for Ståle Solbakken.

– Ståle snakker om det, og prøver å ikke gjøre det til et stort problem. Men det er en klar utfordring at flere av spillerne ikke har mye kamptrening. At så mange spillere ikke spiller i sin klubbhverdag, sier Bratseth.

Leo Skiri Østigård spiller sin daglige fotball i italienske Napoli, som har hatt en kjempesesong i Italia. Men det har også ført til at det norske stoppertalentet ikke har fått regelmessig med spilletid.

Det samme kan sies om Kristoffer Ajer, som har sin klubbhverdag i engelske Brentford. Overraskelseslaget i Premier League har også hatt en kjempesesong, men det har sendt Ajer bak i køen.

Stefan Strandberg har spilt ved siden av Østigård i flere landskamper, men Vålerenga-spissen er ute av sesong, som også er en utfordring.

– Det er riktig av Ståle å ikke fokusere på det. Det er ingenting å hente i å fokusere på ting man ikke kan gjøre noe med. Men det er en klar utfordring, gjentar Bratseth.

Også Mohamed Elyounoussi, som har figurert jevnlig på Norges venstrekant har slitt med spilletid i engelske Southampton denne sesongen.

Les også: Kom med stikk til landslagsspilleren: – Han får motbevise meg

– Fungere som et lag

For Bratseth handler det nemlig ikke bare om de største profilene, men også at Norge skal fungere som et lag og derfor mener han laget trenger bidrag fra alle elleve på banen, om det endelig skal bli nytt mesterskap for Norge.

– Nei, man må jo rett og slett ha troen på at man kan vinne begge to kampene. Nå må landslaget prøve å få til resultater som ikke er normale, få til ting som bryter noen barrierer igjen, sier Bratseth til Nettavisen.

– Hva tenker du om dagens tropp?

– Vi har noen verdensklassespillere nå. Det er jo ikke så veldig vanlig, sier Bratseth spøkefullt.

– Men det i seg selv er ikke nok. Det er viktig at vi får det til å fungere som et lag, understreker Bratseth.

– Hvilke faktorer kan bikke det i Norges favør i kvaliken?

– Erfaring er veldig viktig. At situasjonen ikke blir for stor for dem, oppe i hodet. Og det begynner vi å få nå med Haaland (meldt skadet etter at dette intervjuet ble gjort, red. anmerk) og Ødegaard, spillere som har vært med på ting. Der er folk forskjellig, hvordan man takler det. Men at noen av spillerne begynner å få erfaring er svært positivt, mener Bratseth.

Norge spiller sin første kamp i EM-kvalifiseringen mot Spania lørdag 25. mars. Kan de norske herrene bryte noen barrierer i den kampen? Svaret får vi på lørdag, før turen går videre til Georgia tirsdag 28. mars.