RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Brødrene som revolusjonerer fransk sykkelsport

Foto: Tim De Waele (Fotomontasje) (©TDWSport.com/twitter)
Sist oppdatert:
Med rått talent og sylskarp intelligens kan denne duoen ende den franske Tour de France-tørken.

Han syklet seg for alvor inn i sykkelhjertene til det store Tour de France-publikumet 8. juli.

Etter en lang dag i brudd seilet Thibaut Pinot, rittets yngste deltaker, alene over målstreken på rittets åttende etappe.

Imponerende i seg selv av en 22-åring, men den franske yndlingen, som det hadde gått gjetord om i et par år allerede, var ikke ferdig der. Han fortsatte å imponere, nesten hver eneste dag frem til avslutningsetappen på Champs Elyseés. Det sikret han tiendeplassen i sammendraget.

En slik prestasjon krever selvfølgelig et enormt talent, men også at man har de riktige personene i ryggen.

Pinotslektens mange talenter
I fransk sykkelsport har det i flere år skortet på det siste. Der franskmennene har hatt et overdrevent romantisk forhold til sykkelsportens historikk og hvordan ting har blitt gjort tidligere, har engelskspråkelige nasjoner kommet og revolusjonert idretten.

I 27 år har franskmennene ventet på Bernhard Hinaults arvtaker. Nå kan redningsmannen være på plass. Hans navn er Pinot, Julien Pinot.

Les også:Slik har fransk sykkelsport slått tilbake

Storebroren til Thibaut er nemlig mannen som har en finger med i det meste som skjer med lovende etapperyttere i Frankrike.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

DEN NYE FOLKEHELTEN: Thibaut Pinot er fransk sykkelpublikums nye kjæledegge. De kan få flere fra storebror Julien Pinots stall.
DEN NYE FOLKEHELTEN: Thibaut Pinot er fransk sykkelpublikums nye kjæledegge. De kan få flere fra storebror Julien Pinots stall.

En hjertefeil satt en stopper for hans aktive karriere, men som 25-åringen har han allerede rukket å bli en svært innflytelsesrik person i sykkelsporten.

Han samarbeider selvsagt tett med sin bror Thibaut, men har også treneransvaret for årets Tour de l’Avenir-vinner Warren Barguil og FDJs spennende klatrer Kenny Elisonde. I tillegg er han hjernen bak mye av det positive som skjer i FDJ-laget.

FDJs svar på Rod Ellingworth?
Der hans forgjengere i fransk sykkelsport har sett på kunnskap om kosthold og teknologi som noe uinteressant og unyttig, er Pinot interessert i alle aspekter som kan utvikle en sykkelrytter. Han er på mange måter banebrytende i det franske miljøet.

- Jeg er først og fremst en coach. Jeg synes det er veldig spennende å være trener for etapperyttere. Jeg er en person som foretrekker å jobbe litt i skyggen og bedrive forskning, uttaler han i et intervju med cyclismactu.

I tillegg til å være aktivt inne som trener i FDJ, skriver han for øyeblikket på en doktorgrad i treningslære og er en pådriver for å utvikle utstyr og teknologi. Han følger også tett med på data fra elevenes sykkelcomputere og har samme tette kontakt med utøverne som Team Skys trenerapparat har blitt så kjent for de siste årene.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

L'AVENIR-MESTEREN: Under Julien Pinots treningsveiledning har Warren Barguil utviklet seg til å bli en av de mest spennende U23-rytterne. Neste år kjører han for Argos-Shimano.
L'AVENIR-MESTEREN: Under Julien Pinots treningsveiledning har Warren Barguil utviklet seg til å bli en av de mest spennende U23-rytterne. Neste år kjører han for Argos-Shimano.

Thibaut Pinot er selvsagt stjernen alle franske sykkelfans setter sin lit til, men også unggutten Warren Barguil har begynt å bli formet av Julien Pinot.

- Jeg har trent han i et år nå. Det første jeg la merke til var at han hadde en tendens til å sykle på veldig tunge gir. Vi har fått ned motstanden og økt frekvensen i tråkket hans.

Les også:Stortalent vil kopiere magisk dobbel

- Han er en ganske eksplosiv klatrer, og neste år gjelder det å finne seg til rette i Argos-Shimano laget, mener Pinot.

- En fransk Pozzovivo
Kenny Elissonde er også en rytter eldstebror Pinot tror at verden snart får se mer av.

- Han har tilpasset seg nivået bra i år, men er en vinnertype, så han er aldri helt fornøyd med mindre han vinner.

- Som rytter er han en ren klatrer, som likner veldig på Pozzovivo. Til tross for sin størrelse er han heller ikke redd for å ta posisjonskampen i front av feltet.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

EN FRANSK POZZOVIVO? Det er slik Julien Pinot ser på Kenny Elissonde.
EN FRANSK POZZOVIVO? Det er slik Julien Pinot ser på Kenny Elissonde.

Ti minutter på 21 etapper
Og mens Frankrike venter på at de to talentene skal nærme seg nivået til Thibaut Pinot og kan ta verdens største sykkelritt med storm, ligger store deler av sykkelnasjonens press på Thibaut Pinots skuldre.

- Han fullførte riktignok touren på tiendeplass, men vi skal ikke glemme at han var ti minutter bak Bradley Wiggins. Det er ti minutter som skal hentes inn.

Les også:- Han er et sinnssykt talent

- Selvsagt har han et stort forbedringspotensial. Spesielt på måten han opptrer i feltet på, men også fysisk. Det er bare å se på Jeremy Roy, som har vist stor utvikling i kapasitet som 29-åring, minner Julien Pinot om.

Det er liten tvil om at fransk sykkelsport går en lys fremtid i møte. Med et talent som Thibaut Pinot, kombinert med hjernen til Julien Pinot og engasjementet til sportsdirektør Marc Madiot, skal man ikke se bort fra at det om få år er helt slutt på snakket om den franske tourforbannelsen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere