Det er knyttet store forventninger til hva Liverpool skal gjøre på overgangsmarkedet denne sommeren.

Nettavisen tar derfor her en nærmere kikk på hvordan Liverpool bør forsterke i sommer og hvilke spillere som kobles med klubben.

Selv om Merseyside-klubben punget ut for spissen Darwin Núñez sist sommer, har de røde gjennom store deler av denne sesongen blitt kritisert for at det ikke ble tatt grep om midtbanen i fjor. Lagdelen har tidvis virket for tynn og flere av profilene har ikke levert.

Skader er selvsagt en av forklaringene på det. Spillere som Thiago Alcântara, Curtis Jones, og Naby Keita har alle vært mye ute. Samtidig har folk som Fabinho og Jordan Henderson levert på et svakere nivå enn det de har gjort i foregående sesonger.

HUSK: Nettavisen følger overgangsvinduet tett gjennom hele sommeren her

Hva trenger Liverpool?

Når overgangsvinduet åpner 10. juni, er det liten tvil om at det vil bli mange rykter og spekulasjoner rundt midtbanespillere i forbindelse med Liverpool. Disse spekulasjonene har for så vidt allerede pågått en stund og en rekke navn kobles med klubben.

Lenge var Borussia Dortmunds Jude Bellingham det store navnet når det var snakk om Liverpool og midtbanen. Tidligere i vår døde imidlertid disse ryktene noe ut, da det ble ganske klart at Liverpool kom til å prioritere på en litt annen måte.

Bellingham ville blitt et svært kostbart kjøp og rapporter vil ha det til at Liverpool ikke ville øse ut en så stor sum på én enkeltspiller. Planen skal i stedet være å knytte til seg flere spillere med det budsjettet som er til rådighet i sommervinduet.

Mason Mount og Manuel Ugarte er andre midtbanespillere som er koblet, men i det siste har det kommet rykter om at disse spillerne kan ende opp andre steder. Mount skal etter sigende foretrekke Manchester United, mens Ugarte kan ende i PSG eller Chelsea.

Liverpool skal være godt i gang med å lande Brightons Alexis Mac Allister, men også her ryktes det om at det kan komme konkurranse på banen. I verste fall kan flere ønskede spillere glippe for de røde, noe som ville vært knusende med tanke på behovet.

Arve Vassbotten, ansvarlig redaktør i Liverpools norsk supporterklubb, er klar på at det må handles kvalitet i sommer.

– Inn i sommeren er det store forventninger til hva Liverpool skal gjøre. Dette bør bli en sommer der det handles en del etter en skuffende sesong. To-tre nye midtbanespillere og en ny midtstopper er egentlig minstekravet, sier han til Nettavisen.

– Det er gledelig at Stefan Bajcetic og Curtis Jones har vist seg fram i vår, men forventningen min er at det handles inn spillere som skal gå rett inn på laget, og at både Bajcetic, Jones og også Henderson skal få kjempe hardt for spilletiden neste sesong. Som så ofte før får nok ikke fansen alt de håper på, men dette blir nok den mest spennende overgangssommeren siden 2018 for Liverpools del.

– Det store spørsmålet

Vassbotten er spent på hva slags midler Liverpool har til rådighet i dette vinduet.

– Det store spørsmålet er selvsagt hvor mye penger som er tilgjengelig nå som det ikke er så mange spillere å selge dyrt, sier han.

– Hva slags spillertyper trenger Liverpool på midtbanen?

– Vi trenger to nye indreløpere, og gjerne spillere med litt mål i seg. Alexis Mac Allister og Mason Mount er de som nevnes hyppigst, men spesielt med Mount blir det hard konkurranse. Ideelt sett burde man kanskje også fått inn en ny defensiv midtbanespiller som kan gi Fabinho konkurranse om plassen.

– Er det andre lagdeler/områder som bør styrkes?

– Det bør nok på plass en ny midtstopper som også er komfortabel med å gå inn i en backposisjon når Trent (Alexander-Arnold) går inn sentralt. Jurriën Timber i Ajax er et navn som er nevnt i en sånn sammenheng, sier Vassbotten.

– Selv om Roberto Firmino forsvinner er Liverpool ganske bra rustet i angrep, men det kan jo være man kan få inn en spiller med potensial der også, selv om det ikke vil være førsteprioritet. Keeperplassen kan bli aktuell om Caoimhin Kelleher ønsker å forsvinne.

– Hvem er ditt optimale sommerkjøp / drømmesignering?

Jude Bellingham ser ikke ut til å komme nå. Men er fortsatt drømmespilleren som ville klikket av på alle boksene.

Dette tatt i betraktning, er det naturlig å se nærmere på hvilke spillere som potensielt kan styrke Liverpools midtbane.

HUSK: Nettavisen følger overgangsvinduet tett gjennom hele sommeren her

Alexis Mac Allister (Brighton)

Alexis Mac Allister er per nå den spilleren som kobles sterkest til de røde. Argentineren har levert en strålende sesong for Brighton i Premier League og ble i fjor vinter verdensmester med sitt Argentina. På papiret virker dette som en svært riktig signering.

I Brighton har 24-åringen figurert i tre ulike roller gjennom sesongen. Han har både blitt brukt som defensiv midtbane, sentral midtbane og offensiv midtbane, litt avhengig av hvem Brighton har spilt mot og hvordan taktikken har vært lagt opp til den aktuelle kampen.

Argentineren har scoret ti mål og levert to assists i 2022/23-sesongen. Seks av målene har imidlertid kommet fra straffemerket.

Mac Allisters nøkkelkvaliteter er: press, offensive løp, vellykkede nøkkelpasninger, gjenvinning og forventede mål. I tillegg sies han å være en svært taktisk klok midtbanespiller med en pasningsfot og et fotballhode av det kaliberet som forventes på Anfield.

Ifølge statistikkbyrået Delphlyx scorer han høyere enn både Thiago og Henderson på disse områdene. Samtidig viser statistikken en sammenligningsrad på 87 prosent med nevnte Bellingham, når det kommer til kvaliteter og styrker på banen.

Ifølge transferguru Fabrizio Romano er Liverpool og Mac Allister 90 prosent enige om personlige betingelser. Samme mann melder også at spilleren har en klausul i kontrakten som gjør det mulig for Liverpool å bli enig med Brighton om en overgangssum.

Overgangen er ventet å bli fullført raskt og går alt i orden kan Mac Allister bli klar allerede tidlig i juni.

Mason Mount (Chelsea)

24-åringen fra Portsmouth ble lenge sett på som Chelseas engelske gullgutt, men ting har ikke utviklet seg helt som ventet i den blå londonklubben. Derfor hevdes det at Mount er lite interessert i å forlenge sin kontrakt med laget fra hovedstaden.

Mount er en offensiv anlagt midtbanespiller med potensial til å både score mål og legge til rette for lagkamerater. I 2021/22-sesongen noterte han seg for solide elleve mål i Premier League, mens det denne sesongen kun har blitt tre mål på 24 kamper.

Engelskmannen har en sjelden kombinasjon av teknikk, fysikk og fotballintelligens. Etter at Liverpool-ryktene dukket opp har han blant annet blitt sammenlignet med Georginio Wijnaldum og sies å ha mange av de samme kvalitetene som nederlenderen.

Mount er muligens enda mer målfarlig og mer serveringsdyktig enn Wijnaldum, med totalt 27 mål og 24 assists fra 129 ligakamper.

Et ankepunkt mot 24-åringen er imidlertid skadehistorikken hans den siste tiden. I 2022/23-sesongen har han gått glipp av 13 kamper på grunn av skade – alle etter nyttår. Det er tre ulike skader som har satt ham ut av spill i denne perioden.

Liverpool er ikke den eneste klubben som skal ha Mount på blokken i sommer. Manchester United og Arsenal har også blitt koblet med spilleren, samtidig som det fortsatt er en mulighet for at han kan komme til enighet med Chelsea om en ny avtale.

Pålitelige David Ornstein I The Athletic har meldt at Mount ser ut til å foretrekke en overgang til Manchester United, men mye kan fortsatt skje før han tar et endelig valg. Mounts nåværende kontrakt med Chelsea går ut sommeren 2024.

Ryan Gravenberch (FC Bayern)

Nederlenderen på 20 år ble ansett som et supertalent under tiden i Ajax, men manglende spilletid i Bayern har ført til spekulasjoner rundt framtiden hans. Også Gravenberch har kvaliteter som gjør at han kan bekle flere ulike midtbaneroller.

LES OGSÅ: Stor oversikt: Verdensstjernene som kan hentes gratis

Den 1.90 meter lange unggutten er kjent for å kombinere utsøkt fysikk med kvikke føtter. Han har evnen til å falle dypt ned i banen og sette i gang spillet på den måten, men er også en spiller som kan ta med seg ballen gjennom ledd på egen hånd.

Han har blitt sammenlignet med «en peak» Paul Pogba. En spiller som kan vende fra forsvar til angrep med en imponerende fart.

Det er grunn til å sette spørsmålstegn ved at Gravenberch ikke har fått det til å fungere i storklubben Bayern, men der har han også hatt knallsterk konkurranse om plassen på laget. Det sier seg selv at han ikke plutselig har blitt en dårligere spiller over natten.

Det at Bayern nylig ansatte Thomas Tuchel som ny hovedtrener kan imidlertid stikke kjepper i hjulene for Anfield-klubben. Det ryktes at Tuchel er mer villig til å satse videre på Gravenberch, enn det forgjengeren Julian Nagelsmann var.

Gabriel Veiga (Celta Vigo)

Spanjolen har ikke blitt koblet like hyppig til Liverpool som spillerne nevnt over, men ansees som en kar som ville passet svært bra inn hos de røde. Tidligere sportsdirektør og speider, Tor Kristian Karlsen, nevnte nylig Veiga i sin spalte for ESPN.

«Han har eksepsjonelle kvaliteter både fysisk og teknisk. Han er også anvendelig og har en stor motor. Han har en ekstra styrke i det offensive og viljen til å komme seg inn i boksen og avslutte er utmerket» skriver Karlsen om den unge spilleren.

Etter å ha startet sesongen svært godt, har unggutten riktig nok hatt en litt svakere periode nå mot tampen, men at prestasjonene er noe ujevne er ikke så uvanlig for en såpass ung spiller. Han kan likevel skilte med ni scoringer på 34 ligakamper så langt.

Det meldes om at Veiga har en utkjøpsklausul på rundt 40 millioner euro i kontrakten med Celta Vigo.

Manuel Ugarte (Sporting)

22-åringen fra Uruguay er en mer rendyrket defensiv midtbanespiller og en potensiell erstatter for Fabinho.

Ugarte er en spiller som dekker store rom på banen og har en velutviklet evne til å gjøre de riktige taklingene og vinne ballen på rett tidspunkt. I tillegg har han et pasningsspill av søramerikansk kaliber, noe som gjør ham til en god match med Liverpools system.

Spilleren gikk til portugisiske Sporting sommeren 2021 og har fortsatt lenge igjen av kontrakten med klubben, men spillerens agent har vært ute og hintet om at hans klient skal være klar for større oppgaver allerede fra og med neste sesong.

Liverpool skal ha hatt speidere på plass for å følge midtbanespilleren denne sesongen og det har også kommet rapporter om at Ugarte er en mann som vurderes på Anfield. Aston Villa er en annen klubb som angivelig følger ham tett.

Ugarte debuterte profesjonelt i hjemlandet Uruguay allerede som 15-åring og har senere imponert både i Champions League og Europa League. En svakhet er at han litt for ofte pådrar seg kort og det er et område han nok trenger å bli taktisk smartere på.

Selv om Ugarte lenge har blitt satt i forbindelse med Liverpool, ble det nylig meldt at franske PSG også har spilleren høyt på ønskelisten og at de allerede har hatt konkrete forhandlinger om en overgang for 22-åringen. Chelsea skal også ha midtbanespilleren høyt på sin ønskeliste i sommer.

Andre som er koblet: João Palhinha (Fulham), Harvey Barnes (Leicester), Romeo Lavia (Southampton), Nicolò Barella (Inter), Matheus Nunes (Wolves), Conor Gallagher (Chelsea), Moisés Caicedo (Brighton), Luka Susic (Salzburg), Kephren Thuram (Nice).

Hva med andre posisjoner?

Offensivt er Liverpool godt forspent. Signeringen av Cody Gakpo i vinter, gjør at klubben allerede har fått på plass en viktig brikke i angrepet. Nederlenderen har tatt fatt på jobben med å erstatte Roberto Firmino i den fremre trioen.

Mohamed Salah, Darwin Núñez, Luis Diaz og Diogo Jota er med på å gi bredde framover. Jürgen Klopp har fem kvalitetsspillere å velge mellom når han skal fylle de tre posisjonene på topp, noe som bør holde med mindre en skikkelig skadekrise rammer.

Det er derfor naturlig å anta at angrepsspillere ikke er høyt prioritert hos Liverpool denne sommeren. Heller ikke på keeperplassen er det prekært at Liverpool forsterker, så lenge Alisson Becker fortsatt framstår som én av verdens beste burvoktere.

Det spekuleres imidlertid i at de røde ser på veteranen Ron-Robert Zieler som et nytt alternativ som reservekeeper.

Defensivt har Liverpool vaklet noe denne sesongen og skulle budsjettet strekke til, er nok dette også et område der det kan bli forsterket. Noe avhenger av hvordan Klopp ønsker å bruke Trent Alexander-Arnold den kommende sesongen.

Stjernen har spilt i en slags «Philip Lahm-rolle» den siste tiden og blomstret i den. Det at Alexander-Arnold trekker fra sin høyrebackplass og inn sentralt i banen, kan imidlertid skape problemer for de tre øvrige forsvarsspilleren på banen.

LES OGSÅ: Haaland med avsløring: – Det gjør jeg aldri

Samtidig har heller ikke veteran Virgil van Dijk virket like solid som tidligere og i et langsiktig perspektiv funderes det trolig på hvem som etter hvert skal overta etter nederlenderen. Noen navn har allerede dukket opp inn mot sommerens vindu:

Josko Gvardiol (RB Leipzig)

21-åringen fra Kroatia er kanskje den heteste unge midtstopperen i verden akkurat nå og på blokken til de fleste storklubber i Europa. Han ville trolig vært en drømmesignering for Liverpool, men kan vise seg vanskelig å få fatt på for de røde.

For det første blir prislappen trolig skyhøy og for det andre er nok kroaten lysten på Champions League-fotball.

Gvardiol sies imidlertid å være Liverpool-supporter og skal ha et uttalt ønske om å spille for klubben en dag, men mye skal gå Liverpools vei som det blir en realitet denne sommeren, selv om klubben har et godt forhold til tyske RB Leipzig.

Kroaten har en sylskarp venstrefot, samtidig som han er råsterk fysisk og har farten som kreves i moderne fotball. I en perfekt verden fyller han de fleste kriterier for å ta opp arven etter van Dijk – en stund ansett som verdens beste midtstopper.

Med klubber som Manchester United, Manchester City og Chelsea luskende rundt Gvardiol og en rapportert prislapp på minst 75 millioner pund, kan likevel Liverpool fort bli nødt til å se seg om andre steder etter defensive forsterkninger.

Levi Colwill (Chelsea)

20-åringen har imponert på lån i Brighton denne sesongen, men eies av Chelsea. Der har han fortsatt to år igjen av kontrakten og londonklubben er trolig ikke villig til å slippe ham billig. Samtidig kan de blå se seg nødt til å selge noen spillere i sommer.

Det er journalisten David Lynch som har rapportert om Liverpools interesse for den unge engelskmannen.

Colwill er sterk i luften, men også en moderne forsvarsspiller med teknikk og pasningsfot. Unggutten har ingen åpenbare svakheter og har tidligere blitt sammenlignet med Chelsea-legenden John Terry – en av Premier League-historiens beste midtstoppere.

Liverpool er imidlertid ikke den eneste klubben som er interessert i 20-åringen. Manchester City skal også ha følere ute etter spilleren, mens Brighton skal ha et ønske om å signere ham permanent. Samtidig hevdes det at Chelsea jobber med en forlengelse.

Hvilke muligheter han har blitt forespeilet i londonklubben den kommende sesongen blir nok avgjørende for om Colwill selv er villig til å bli værende der, eller om han søker en ny arbeidsgiver allerede i dette sommervinduet.

Duje Caleta-Car (Southampton)

For noen år tilbake satt kroaten på en flyplass i Marseille og var klar for å bli Liverpool-spiller. Den gang ble det aldri noe av overgangen og senere sikret de røde seg Ibrahima Konate da de skulle styrke forsvaret.

Nå ser imidlertid Caleta-Car til å være tilbake på radaren, etter at han denne sesongen har spilt Premier League-fotball for Southampton. Kystklubben har rykket ned fra den øverste divisjonen, noe som gjør at 26-åringen trolig er åpen for å flytte på seg.

Med tanke på at Liverpool tidligere har vært nær ved å signere stopperen, er det naturlig å anta at de har kartlagt ham over lengre tid. Caleta-Car er storvokst og har stor fysisk tilstedeværelse i dueller. Han er også solid med ballen og vant til spille ut bakfra.

Med tanke på nedrykket til Southampton og at Liverpool trolig ønsker å bruke brorparten av sitt budsjett på å styrke midtbanen, kan Caleta-Car fort være et av de bedre alternativene innenfor de økonomiske rammene Anfield-klubben jobber etter.

Les også

Legenden Dixie Dean – mannen Erling Braut Haaland jakter

Jurriën Timber (Ajax)

21-åringen fra Nederland er en kar som kan spille både midtstopper og høyreback, noe som kunne vært svært nyttig for Liverpool med tanke på Trent Alexander-Arnolds nye rolle, der han ofte trekker bort fra backen og inn sentralt i banen.

Timber later til å være en ganske ettertraktet spiller og har også blitt koblet med Manchester United og gamletrener Erik ten Hag. Til tross for sin unge alder har Timber allerede fått med seg 15 landskamper for det nederlandske landslaget.

Det har vært snakket om en overgangssum på rundt 50 millioner euro, så 21-åringen blir ingen rimelig mann. Han har selv uttalt at han takket nei til flere lukrative tilbud sist sommer og at han er åpen for å bli værende i Ajax også nese sesong.

Timber beskrives som en erketypisk moderne forsvarsspiller, som også kan bidra på midtbanen. Han er meget trygg med ballen i beina og også etablert seg som en ledertype i Ajax. Med kun 1.80 meter på strømpelesten er han imidlertid ikke så dominant i luften.

Andre som er koblet: Marc Guehi (Crystal Palace), Jean-Clair Todibo (Nice), Antonio Silva (Benfica), Goncalo Inacio (Sporting), Jarrad Brantwhaite (Everton), Nayef Aguerd (West Ham), Perr Schuurs (Toirino), Tino Livramento (Southampton), Mickey van de Ven (Wolfsburg), Benjamin Pavard (Bayern).

Hvem forsvinner i sommer?

Flere spillere er på utgående kontrakt i Liverpool og det er allerede ganske klart at flere av dem ikke får nye avtaler.

Roberto Firmino, Adrian, James Milner, Naby Keita og Alex Oxlade-Chamberlain er alle ferdig i klubben denne sommeren.

Det er også snakk om at enkelte spillere kan bli solgt for å få inn penger til nye innkjøp. Stopperne Joel Matip og Joe Gomez nevnes som to spillere som kan bli ofret. Det samme kan nok sies om forsvarskollega Nat Phillips.

Ifølge The Athletic skal også keeperen Caoimhin Kelleher være åpen for nye oppgaver. Iren er sugen på mer spilletid, men som andrevalg bak Alisson Becker kan det bli vanskelig. 24-åringen bør være av interesse for andre Premier League-klubber.

Fabio Carvalho, som ble hentet fra Fulham sist sommer, kan også komme til å forlate Anfield i løpet av sommeren – mest sannsynlig på lån. Han ønsker seg også mer spilletid. Portugisiske FC Porto skal ha vist interesse for unggutten.