52 ganger i verdenscupen, 23 ganger i VM og 5 ganger i OL er tallrekken for Sir Chris Hoys podieopptredener siden 1997.

Dersom du hadde tatt med britens innsats i samveldelekene (Commonwealth Games), hadde totalen kommet opp i 84.

I neste måned skal banesyklisten prege sitt 16. verdensmesterskap i Melbourne. Det blir også hans siste konkurranse i påvente av OL på hjemmebane i månedsskifte juli og august.

Tilbake i 1997, da Hoy var 21 år gammel, tok han sin første medalje i et internasjonalt mesterskap på seniornivå.

Den gangen ble det sølv i italienske Fironzuola d’Arda, bak Polen i lagsprinten. Snarere et unntak ettersom 40 av medaljene – hele 68 prosent – har vært av det mest verdifulle metallet.

Ringreven Brailsford
De siste årene har Hoy og forbundet hans, British Cycling, forvandlet banesykling på den internasjonale scenen.

Med performance director Dave Brailsford (ja, han fra Team Sky i spissen), skulle britene overta verdensherredømme foran OL i Beijing for tre og et halvt år siden.

Les også: Trippel OL-mester hetses av Spurs-fans

Den britiske troppen reiste hjem fra Kina med sju medaljer på ti øvelser: Mission completed.

De kunne til og med koste på seg at stjerneduoen Mark Cavendish og Bradley Wiggins mislyktes i Madison (parløp) og endte på 8.-plass i finalen.

Cavendish var sågar den eneste i troppen som reiste derfra uten medalje i gymposen. Han skulle selvsagt slå fryktelig tilbake på en annen arena..

Hoy mislyktes selvsagt ikke. Han hentet hjem tre av Storbritannias OL-gull i velodromen, og ble siden stemt fram til «Årets sportspersonlighet» av BBC-seerne den påfølgende høsten. En ære Cavendish for øvrig delte etter VM-gullet på landeveien i fjor.

12 år yngre utfordrer
På tross av at banelegenden fyller 36 år den 23. mars, er det ingen grunn til å forvente noe annet enn et nytt gullrush fra Hoy og hans på dagen 12 år yngre lagkamerat (og arvtaker), Jason Kenny.

Paradoksalt nok var det Kenny som måtte bite i parketten da Sir Chris Hoy sikret seg sitt tredje gull i sprinten under OL i Beijing. Den gangen var Kenny fersk juniorverdensmester, men klarte ikke å stå imot sin langt mer rutinerte rival.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Foran OL på hjemmebane vil Kenny og Hoy kjempe mot hverandre for å få representere Storbritannia i enkelte av øvelsene. 23-åringen har allerede OL-sølvet fra Beijing på samvittigheten og regjerende sprintverdensmester av året, så det er ingen enkel oppgave å forutsi hvordan den duellen ender.

- Det er langt ifra avgjort. Jason kommer ikke til å legge seg ned og akseptere dette. Han er like bak meg i løypa, sier Hoy til sportinglife.com.

Under britenes testevent i OL-anlegget for to uker siden, var igjen det britiske mannskapet laget å slå.

Hoy vant både sprint- og keirinøvelsen, og tok tredjeplassen på lagsprinten. Britene måtte likevel tåle et sviende nederlag mot Australia i forfølgelsesritt for lag.

Trygge foran OL
35-åringen mener likevel laget de rår over nå, er minst like godt som laget som revolusjonerte banesyklingen i Kina for tre og et halvt år siden.

- Verken jeg eller laget har vært bedre siden lekene i Beijing. Det er et udiskutabelt faktum. Det gir også trygghet at vi allerede har prestert godt i mange av øvelsene i OL-anlegget. Det vil gjøre det enklere å finne den gode følelsen når vi kommer tilbake hit igjen.

Britene ble beste nasjon under testeventet med fem gull, et sølv og to bronse.

Kjenner vi supermannen Hoy rett, fortsetter medaljeinnhøstingen til sommeren. Når man har bladd seg godt inn i kalendermåneden august, bør du ikke være overrasket om antall podiumopptredener nærmer seg 90.

(Kilder: sportinglife.com/cyclingweekly.co.uk)