Bronsefest med burger og cola

Foto: Lise Åserud (Scanpix)

Det har vært mange tunge stunder. Endelig har Håvard Bøkko noe å feire.

21.02.10 12:26

WHISTLER (Nettavisen): Få – om noen – OL-klare norske utøvere har hatt en mer slitsomt og turbulent oppladning som Håvard Bøkko. Derfor var det nok ikke få tanker som for gjennom hodet hans da han besteg det laveste trinnet på under blomsterseremonien i Richmond Olympic Oval.

I første rekke av gratulanter sto landslagstrenerne Jarle Pedersen og Johann Olav Koss. Et eller annet sted på tribunen sto Peter Mueller og gliste.

Eskild Ervik: - Håvard vinner 10.000
Treneren: - Håvard er utrolig lettet

Natt til søndag hadde alle parter i konflikten grunn til å juble. Men ingen jublet nok mer enn Håvard Bøkko selv:

- Dette var veldig artig. Det er ganske mye bedre å ta medalje enn å ende på en sur fjerdeplass, sier en lettet Bøkko til Nettavisen.

- Chad fikk det
23-åringen fikk overraskende tøff motstand i det tredje siste paret på 1500-meteren. Etterhvert skulle det vise seg at ingen kunne straffe 1.45,47 – sluttiden til nederlandske Mark Tuitert.

Faktisk var det bare Shani Davis som klarte å snike seg inn mellom parkameratene Tuitert og Bøkko. Da kunne hallingdølen slippe jubelen løs for sin aller første OL-medalje.

- I mål var jeg langt fra sikker på at dette kom til å holde. Jeg var 90 prosent sikker på at det skulle bli en ny fjerdeplass. Men Chad (Hedrick) fikk det mer enn jeg gjorde. Det var utrolig artig, forteller Bøkko.

Spår Bøkko-gull
Langdistanseløperen Sven Kramer hadde ingen god kveld, og havnet helt nede på en 13.-plass i konkurransen.

Det får Eskil Ervik til å glede seg ekstra til tirsdagens store langdistanseduell.

- Jeg synes Kramer har samme tendens som i forrige OL, i 2006. Da gikk han dårlig på 10.000. Jeg tror Kramer har vært altfor lenge i Vancouver og er sliten og lei. Samtidig er Håvard på stigende, sier Ervik til Nettavisen.

Ikke bare Sven
Bøkko legger ikke like mye i Kramers skuffende innsats natt til søndag.

- Sven er klart best på 5000 og 10.000. Det er der han er den store favoritten. Jeg tror alt er mulig. Det skjer store overraskelser hele tiden, som det også gjorde i dag. Det er ikke bare Sven som går fort på skøyter her nede.

- Kan du ta gull?

- Da må jeg i så fall gå et veldig godt løp. Men formen er bra, og jeg håper å kunne være med der oppe, svarer Bøkko.

Fornøyd Mueller
Etter internasjonal pressekonferanse og dopingkontroll, hadde ikke bronsemedaljøren fått feiret så mye da Nettavisen snakket med ham.

- Jeg er på vei til NRK-studio og har ikke feiret all verden. Det er 10.000 meter allerede på tirsdag, så det blir ingen hard feiring. Kanskje jeg skal skeie ut med en dobbel cheeseburger på «Mac’ern» og en Cola.

- Har du fått snakket med Peter Mueller?

- Jeg snakket kjapt med ham. Han var fornøyd med at det ble medalje.

- Det er du vel selv også etter all turbulensen du har stått midt oppi?

- Det har vært målet hele tiden å ta en OL-medalje. Jeg lider kanskje litt som allrounder, ettersom jeg ikke er spesialisert på noen distanser. Da kan man fort ende like utenfor pallen på alle distansen. Derfor var det spesielt godt å komme seg opp dit, avslutter Bøkko.

Sjekk siste OL-nytt her!
Sjekk siste sportsnytt her!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.