OBERSTDORF (Nettavisen): Det er ikke til å unngå å legge merke til den norske medaljefangsten i Oberstdorf så langt.

Norge har allerede i løpet av de første dagene av mesterskapet maktet å ta flere medaljer i alle de tre grenene langrenn, hopp og kombinert.

Det norske kombinertlandslaget er de som har best uttelling. De norske herrene og kvinnene har så langt tatt tre av tre gull og totalt seks medaljer.

Siste medalje kom i søndagens lagkonkurranse der de norske herrene gikk helt til topps foran Tyskland og Østerrike.

Lukas Klapfer var en av løperne på det østerrikske laget som måtte se seg slått av Norges lag med Espen Bjørnstad, Jørgen Graabak, Jens Lurås Oftebro og Jarl Magnus Riiber.

Etter rennet stilte Klapfer på den offisielle pressekonferansen som Nettavisen fulgte i Oberstdorf. Der fikk østerrikeren spørsmål om den norske dominansen i VM.

Les også: Bolsjunov ville ikke ta imot lagkameraten

Store forskjeller

Østerrikeren virker imidlertid ikke overrasket over at Norge gjør det særdeles bra i enda et mesterskap i de nordiske grener.

Klapfer gir uttrykk for at man ikke kan sammenligne skikulturen i Norge og eksempelvis Østerrike.

- Hvis du noen gang har vært der, hvis du noen gang har vært i Norge og ser hvordan man hedrer de nordiske grener der ... Til og med om sommeren i Oslo så er det folk som går på rulleski i byen. Hvis man hadde gjort det i Wien så hadde de antakelig buret oss inne, sier Klapfer.

Les også: Espen Bredesen overbevist etter Granerud-nedtur

Kombinertprofilen som selv har tatt individuelt bronse i OL, opplever at Norge har svært mange utøvere å ta av.

- Følelsen er at veldig mange unge nærmest blir født med ski på beina der. Så det er ganske enkelt å forstå at man klarer å få frem toppidrettsutøvere fra et så stort utvalg løpere. Men jeg synes ikke at vi som østerrikere, med større tradisjon for alpint, trenger å gjemme oss. Vi klarer å gjøre det godt likevel, forteller Klapfer.

Les også: Klar tale fra Norge-trener om svenskens valg: - Hadde ikke tolerert det

- Skummelt det vi driver med

Jørgen Graabak, gullvinner på det norske kombinertlaget, er enig i konkurrentens analyse og kjenner seg godt igjen i forskjellene han nevner.

- Det med ski ligger i folkesjelen i Norge, kanskje med unntak av Sandnes der de løper, sier Graabak til Nettavisen.

Les også: Reiser hjem etter VM-nedtur

Kombinertstjernen gleder seg over sitt VM-gull i lagkonkurransen hvor Norge overrasket noe, men er ikke i tvil om at den norske dominansen i nordiske grener kan bli for stor.

- Ja, det er litt skummelt det vi driver med. Hadde vi i Norge byttet plass med russerne, og det hadde gått litt tid, så hadde ikke nordmenn giddet å se på. Vi ser på det vi er gode i for det gir en god følelse, sier Graabak.

- At det bare er Norge hele veien skjønner jeg går utover interessen nedover i Europa, forteller trønderen.

- Hva kan gjøres for å få frem flere nasjoner i nordiske grener?

- Det er ikke noen tvil om at Norge har et fortrinn på utstyr for tiden. Alt man kan gjøre for å utligne forutsetningene tror jeg vil være gunstig. Norge har de beste løperne, men de har også de beste skiene. Da blir det litt skjevt. Jeg tror at alt man kan gjøre for å gjøre det jevnere vil være en fordel for alle i lengden, sier Graabak.

Les også: Russland vekker oppsikt i VM: - Et trist syn

Norges hoppsjef: - Avgjørende med flere nasjoner

Sportssjef for det norske hopplandslaget, Clas Brede Bråthen, mener det er avgjørende for interessen rundt hoppsporten at flere nasjoner hevder seg i verdenstoppen.

- Det er svært viktig for hoppsporten, som lever av den underholdningen vi skaper. Vi har ingen industri i ryggen. Hvis ikke vi kan skape spenning i millioner av hjem i den skiinteresserte verden, så har ikke vår idrett noe eksistensgrunnlag, sier Bråthen til Nettavisen.

Etter to individuelle hoppøvelser i VM i Oberstdorf er de seks medaljene fordelt mellom fem nasjoner. Til sammenligning har fire nasjoner delt tolv individuelle medaljer seg imellom i langrenn.

- Det er hyggelig å se at vi har ganske mange nasjoner på pallen i hopp allerede. Et par av de nasjonene er veldig store - Polen og Tyskland. Det er nasjoner som satser knallhardt på skihopping, mye mer enn de vi får gjort. Likevel er vi med og kjemper, sier Bråthen.

Sportssjefen mener det er positivt for hoppsporten med flere nasjoner som hevder seg. Han savner kun større konkurranse fra nordamerikanerne.

- Det er jo gøy å se når vi får skuffende fjerdeplasser, så er vi også nummer fire som nasjon. Det er tre forskjellige nasjoner foran oss. Det tenker jeg er en styrke for hoppsporten. Det er Asia, Øst-Europa og Norge. Det eneste vi mangler er Canada og USA, for å ha noen fra det kontinentet og, sier Bråthen.

Det norske hopplandslaget står foreløpig uten gullmedalje i mesterskapet i Oberstdorf, men har flere muligheter til å pynte på den statistikken når både herrene og kvinnene skal i aksjon i storbakken.

Også kombinertløperne skal opp i storbakken, mens langrennsløperne fortsetter VM med 10 og 15 kilometer tirsdag og onsdag. Se hele VM-programmet her.