Gå til sidens hovedinnhold

Bronzini vant nytt VM-gull

Italieneren henviste Marianne Vos til nok en sølvmedalje.

KØBENHAVN/OSLO (procycling.no): Giorgia Bronzini var usynlig underveis på kvinnenes VM-fellesstart lørdag ettermiddag.

Det viste seg å være den rette taktikken, ettersom alt ble avgjort på oppløpssiden i Rudersdal.

Med 300 meter igjen til mål slo 28-åringen til fra hjulet til den store favoritten, Marianne Vos. Den italienske jenta la ned en flott sluttspurt, og kunne strekke armene i været over målstreken.

- To ganger på rad. Det er helt utrolig.

- Vi satt godt plassert, og vi visste at vi måtte vente til det rette tidspunktet, sa den italienske jenta etter målgang.

Dermed ble det en ny sølvmedalje til Vos - faktisk den femte på rad i landeveisrittet i VM for damene. Nederlenderen fant verken tilstrekkelig med plass eller krefter de siste hundre meterne, til tross for et flott opptrekk fra sine lagkamerater.

Moberg i asfalten
Ina Teutenberg (Tyskland) spurtet inn til bronse, få meter bak nevnte Bronzini og Vos.

Lise Nøstvold ble beste norske på en 13. plass.

- Det var helt kaos. Jeg skulle egentlig kjøre for Emilie (Moberg), men jeg fant henne ikke. Da jeg ikke så henne, måtte jeg kjøre for egne sjanser, sa hun til NRK etter målgang.

Det Nøstvold ikke visste var at hennes lagkamerat, Emilie Moberg, veltet med drøye kilometeren igjen til mål.

- Jeg lå på hjulet til hun som vant, men jeg hadde ikke sjans å gjøre noe da noen plutselig skar ut mot meg. Men, sånn er sykkelsporten, sa Moberg om velten som satt henne ut av spill.

Slik gikk det til:
Det var først med 40 kilometer til mål - ved passering med tre runder til mål - at det ble satt fart i damenes fellesstart. De første 100 kilometerne kan nemlig ikke beskrives som noe annet enn veldig kjedelig, for både publikum og TV-seerne.

- It`s just so boring..., sa Sean Kelly om de første 100 kilometerne, fra sin ekspertkommentatorplass hos Eurosport.

Det var en russisk dame som åpnet opp rittet før de litt mer etablerte stjernene tok over. Blant annet Namoi Cantele (Italia) og Judith Arndt (Tyskland) var på offensiven, men feltet samlet seg gang på gang.

Lise Nøstvold (Norge) var også på offensiven, men hun ble - ikke uventet - innhentet av de store nasjonene.

Med to runder igjen passerte Clara Hughes (Kanada) 36 sekunder foran hovedfeltet, og kunne dermed vise publikum lørdagens første suksessfulle bruddforsøk.

Jakten bak var lite organisert, og flere ryttere prøvde lykken, men hovedfeltet ville ikke gi flere enn Clara Hughes spillerom. Til tross for et rykkete tempo bak i hovedfeltet var avstanden jevnt over stabil mellom Hughes og hovedfeltet.

Ved passering for siste gang hadde den kanadiske jenta hele 38 sekunder ned til hovedfeltet, hvor både Nøstvold og Emilie Moberg satt fint plassert.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Etter at rytterne hadde forsert løypas eneste motbakke - bortsett fra oppløpssiden - hadde 38 år gamle Hughes økt avstanden med to sekunder, selv om blant annet svenske Emma Johansson la trykk på pedalene.

Med åtte kilometer igjen til mål satt Nederland høy fart i feltet, naturligvis for deres store stjerne, Marianne Vos. Avstanden gikk raskt ned til 20 sekunder, og dermed var Norges to håp, Nøstvold og Moberg, med i gullkampen igjen.

Den tidligere skøyteløperen Hughes, med blant annet OL-gull på 5000 meteren fra Torino, begynte å se tilbake. Der så bronsevinneren fra Atlanta - både på tempo og landevei - at hovedfeltet nærmet seg drastisk.

Da Hughes var innhentet med 3 kilometer igjen til mål var det flere ryttere som forsøkte seg, men Nederland nøytraliserte alle forsøkene.

Rett før kilometersmerket veltet flere ryttere, deriblant Emilie Moberg. Det hindret ikke Nederland, som hadde tre jenter foran Marianne Vos.

Og med 300 meter igjen var det full spurt om VM-gullet, og det gullet stakk Italia av med.

PS! Thea Thorsen deltok også i det 140 kilometer lange landeveisrittet. Ringerike SK-syklisten hang lenge med feltet, men måtte slippe på den nest siste runden.

Resultater:
1 Giorgia Bronzini (Italia) 3.21,28
2 Marianne Vos (Nederland) samme tid.
3 Ina Teutenberg (Tyskland) s.t.
4 Nicole Cooke (Storbritania) s.t.
5 Julia Martisova (Russland) s.t.
6 Chloe Hosking (Australia) s.t.
7 Elizabeth Armitstead (Storbritania) s.t.
8 Ludivine Henrion (Belgia) s.t.
9 Rasa Leleivyte (Lithauen) s.t.
10 Aude Biannic (Frankrike) s.t.
(..)
13 Lise Nøstvold (Norge) s.t.
107 Emilie Moberg (Norge) +2,16
120 Thea Thorsen (Norge) +8,52

Fullstendig resultatliste (ekstern lenke).

-----

Gleder du meg til fellesstarten søndag? Nedenfor kan du se vårt VM-studio!

HTML EMBED

Kommentarer til denne saken