RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Brukes som skrekkeksempel

Sist oppdatert:
Ingen Tippeliga-trener hadde akseptert Brann-spillernes nattlige festivitas. I Stabæk brukes Brann som skrekkeksempel.

Som Nettavisen tidligere har avslørt, var fem av Branns mest profilerte spillere på byen etter 0-6-tapet for Lyn lørdag. Flere av spillerne nøt alkohol, og noen var med på et nachspiel frem til klokken 06.00 søndag morgen – bare tre og et halvt døgn før neste seriekamp.

Brann-spillernes holdninger tema
Holdningen til Brann-spillerne har sjokkert flere fremtredende idrettspersonligheter, og mandag sa Kjetil Rekdal at han ville satt hele gjengen ut av laget, hadde han vært treneren deres. Fullt så langt er ikke de Tippeliga-trenerne Nettavisen har snakket med, vært villige til å gå, men reagert - det ville de alle.

I Stabæk var Jan Jönsson sågar så sjokkert over den manglende profesjonaliteten Brann-spillerne viste, at han hadde det som tema på mandagens spillermøte.

- Ja, jeg gjorde det. Vi dro frem Brann-hendelsen som et dårlig eksempel på mandagens møte, pratet litt rundt det, og om hvilke forventninger vi har, forteller Jan Jönsson.

- Slike episoder er selvsagt noe vi ikke ønsker i klubben, noe jeg gjorde helt klart, understreker serietoerens svenske trener.

I Stabæk har man ingen klare regler for hvor lenge spillerne kan være ute, eller hvor mange timer før de ikke kan nyte alkohol. Mye av ansvaret hviler på hver enkelt, og Jönsson håper spillergruppa er voksen nok til å ta ansvaret.

- Jeg har inntrykk av at dette tas seriøst i spillergruppa, og hadde noe slikt skjedd hos oss etter et 0-6-tap, hadde jeg blitt veldig skuffet. Det handler litt om timing også, mener Jönsson.

- Alkohol ingen plass
Tromsøs Steinar Nilsen er helt enig. Heller ikke i TIL har man noen absolutte regler for regler og søvn, men enkelte ting er mer selvsagte enn andre.

- Nå med tre kamper i uka, har alkohol ingen plass. De som bryter det, har et kjempeproblem, mener TIL-treneren.

- Vi forventer at spillerne er bevisste på hva som kreves på dette nivået, og selv om de som ønsker det, kan ta en pils eller litt vin etter en kamp, håper jeg de husker at de er toppidrettsutøvere.

Selv har Nilsen inntrykk av at sin egen spillergruppe har gode holdninger til det med hvile og alkohol, men han er ikke blåøyd heller.

- Folk går selvsagt ut her også, men hadde vi vært inne i en periode med mange kamper, og spillerne hadde drukket og vært lenge ute, hadde det fått individuelle konsekvenser. Det hadde ikke bare blitt et møte, det hadde blitt fem, lover den gamle forsvarsspilleren.

- Bedre med en øl enn mye cola
Vikings Uwe Rösler ønsker ikke å si hva han mener om Brann-spillernes utskeielser, men forteller at i hans klubb er alkohol bannlyst etter onsdag når det er søndagskamp, og gjennom hele uka, hvis det er tre kamper på en uke.

Men det betyr ikke at han har et fanatisk forhold til alkohol.

- Faktisk tror jeg det er bedre med en øl eller to etter kamp, snarere enn en liter cola. Jeg tror også at spillerne har gått av å gå ut sammen innimellom, og etter en hard og god treningsperiode, bruker jeg å gi dem en kveld ute som belønning.

- I Viking er jeg godt fornøyd med spillernes holdninger, og Stavanger er såpass liten by at jeg tror vi ville visst det, hadde noen av spillerne vært mye ute. Jeg har heller aldri trengt å sende noen hjem fra et treningsopphold på grunn av brutte regler, verken her eller i Lillestrøm. Skjer det at noen bryter reglene på en treningstur til for eksempel La Manga, blir spillerne nemlig sendt hjem på første fly, og må betale for returen selv, forteller den tøffe tyskeren.

Innførte alkoforbud
Lyn, som slo Brann i den mye omtalte kampen, la faktisk ned forbud mot alkohol etter 6-0-seieren - selv om de normalt ikke har det.

- Jeg sa til spillerne at de måtte nyte seieren, men at de ikke trengte å nyte den med alkohol. Nettopp fordi vi skulle møte Vålerenga onsdag og er inne i en periode med mange kamper, sier trener Henning Berg.

- Men ellers har dere ikke regler på dette?

- Nei. Det er ingen klare regler. Vi har voksne folk som vet hvordan man skal oppføre seg. De er profesjonelle, og vet at de må passe på kroppen sin.

Lyns Dylan MacAllister kom i fokus for en alkohol-episode på La Manga tidligere i vinter, men ellers har ikke Berg hatt noen problemer med sin spillergruppe.

I Aalesund, Odd Grenland og Sandefjord ville de også reagert hvis noe liknende hadde skjedd.

- Jeg hadde blitt veldig overrasket hvis noe sånt som dette hadde skjedd. Jeg ville tatt det opp. Det ville vært totalt uakseptabelt. Når det er sagt, har dette aldri vært noe problem hos oss, sier trener Per Joar Hansen.

- Man bør ha veldig respekt for fansen og andre i klubben, og tenke seg om to ganger før man gjør noe sånt etter en pinlig forestilling. Hadde det skjedd hos oss, ville det ikke blitt forbigått i stillhet, sier Odds Gaute Larsen.

Både Aalesund og Odd har alkoholforbud de siste 48 timene før kamp.

- Ville ikke vraket dem
- Vi har ikke noen regler, men hvis vi føler at det er på plass med noen øl, slippe ned guarden, så gjør vi det sammen i løpet av sesongen. Det kan skje 1-2 ganger. I denne perioden er det helt utenkelig, sier Sandefjords Tor Thodesen.

- Men hvis det hadde skjedd?

- Da ville jeg blitt veldig overrasket. Spillerne vet at noe sånt ikke kan skje i en periode som den vi er i nå. Hvis det hadde skjedd, ville jeg imidlertid tatt konkret tak i saken og de spillerne det gjelder, sier Thodesen.

Han ville imidlertid ikke satt det sportslige på spill ved å vrake nøkkelspillerne.

- La oss si at vi så hadde fått en ny dårlig prestasjon med 5-6 mann ute i den påfølgendene kampen. Da straffer man jo ikke bare de spillerne som har vært på byen. Da straffer man hele klubben, fansen og alle. Det blir for dumt etter at noen få har gjort noe dumt.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere