BEITOSTØLEN (Nettavisen): I sitt første år som senior var Astrid Uhrenholdt Jacobsen sist vinter Norges beste langrennsløper.

Det blir hun neppe denne sesongen. Helt fram til søndag 5. oktober vurderte Smestad-jenta å ta et år uten toppsatsing, på grunn av akillesproblemer som ikke ville slippe taket – og hindret henne i å trene som normalt.

- Jeg har seriøst vurdert å droppe hele sesongen, og å ha fullt fokus på studier denne vinteren. Det var ikke langt unna at jeg tok et friår, fortalte hun Nettavisen dagen etter at avgjørelsen var tatt.

LES ALT OM SESONGÅPNINGEN PÅ BEITOSTØLEN!

- Har ikke angret
- Jeg har ikke angret på avgjørelsen en eneste dag etter at jeg tok den. Men jeg var veldig nær ved å ta et års pause. Nærmere enn de rundt meg kanskje tror, sier Uhrenholdt Jacobsen halvannen måned senere.

Nå er hun tilbake på ski. Lørdag gikk hun sitt første renn for sesongen. Det endte med en 13.-plass på 10 km fristil i den nasjonale åpningen på Beitostølen. Avstanden opp til vinneren Marit Bjørgen var drøye to minutter.

- Jeg var fryktelig tung i beina. Jeg er nok litt preget av at jeg har gått veldig mye på ski i det siste, sier Astrid med et smil etter løpet.

- Hun er i rute, fastslår hennes personlige trener Dag Kaas – som har fulgt sin elev tett gjennom den vanskelige sommeren.

Den nye planen
Og når han sier at Uhrenholdt Jacobsen er i rute, mener han i forhold til det som er den nye sesongplanen. Den er omtrent som følger:

- Astrid går uansett ikke de to første verdenscuphelgene i Sverige og Finland. Men hun blir med på landslagets høydesamling i månedsskiftet november/desember, og forlenger denne i begge ender. I den forbindelse kan det bli aktuelt å gå verdenscup i Davos, hvis framgangen blir så bra som vi håper. Så får vi gjøre opp ny status. Får hun to måneder sammenhengende med bra trening nå, kan hun få en god sesong fra januar. Da kan det bli aktuelt med Tour de Ski. Og vi håper at hun kan være i bra form til VM i februar, sier Kaas til Nettavisen.

Han innrømmer at det har vært utfordrende å få Astrid til å holde motet oppe gjennom sommeren og høsten.

Slutt etter Oslo-VM?
- Astrids karriereplan går jo ikke lenger enn fram til VM i Oslo i 2011. Da blir det brutalt å miste en hel sesong. Men klarer hun å få en god andre halvdel av denne sesongen, og får en bra sesong neste år, er det glemt, poengterer treneren.

- Tror du oppriktig at Astrid slutter etter VM i Oslo?

- Jeg tror i hvert fall hun trapper ned da, ja. Hun studerer medisin, og vil ikke utsette det for lenge. Vår plan går ut på at hun skal være topp motivert fram til VM på hjemmebane.

Og nettopp VM på hjemmebane har vært en viktig motivasjon gjennom den tunge tiden.

- Jeg har egentlig to store motivasjoner. Det ene er at etter denne sesongen vil, uansett hvordan det går, kunne tenke at jeg uansett kunne ha gjort det bedre. Og det andre er VM i Oslo. Når jeg ser at arbeidet er i gang i løypene, og Dag styrer og peker og forteller hvordan det blir, så kribler det virkelig, innrømmer Heming-løperen, som har VM-anlegget som sin daglige treningsarena.

Lykkelig
Akkurat nå er det imidlertid motiverende i seg selv å kunne trene som normalt.

- Det å få gå på ski er jo fantastisk morsomt. Nå er jeg lykkelig, fastslår Astrid Uhrenholdt Jacobsen.

Mens resten av landslaget til uka reiser til Gällivare på verdenscupåpning, blir hun igjen på familiehytta Beitostølen for å få best mulig skiforhold. Da skal hun bygge seg opp igjen også i klassisk, etter at det meste har handlet om skøyting de siste ukene.

Les flere skisaker i Nettavisens vintersportsmagasin
Klikk her for full oversikt over sportsnyhetene

Vil du ha sportsnyheter tilsendt på mobilen? Send SPORT START til 1930. Tjenesten koster 2,- per melding

Les sportsnyheter på mobilen: Send NETT til 1930 (gratis bokmerke)