Burde takket Colo, takker Contador

Foto: Alberto Saiz (scanpix)

Danske reddet av dårlig, meksikansk kjøttkontroll.

Alberto Contador ropte: «Biff, biff!», da han testet positivt på det forbudte stoffet clenbuterol. 28-åringen ble til slutt frikjent av det spanske sykkelforbundet, men ankespørsmålet er fremdeles uavklart.

Noen måneder tidligere, hadde mindre profilerte Alessandro Colo skreket det samme, da han testet positivt under den siste etappen av Vuelta Mexico, den 25. april.

Den daværende ISD-Neri-rytteren ble til slutt idømt en ettårig utestengelse. Prøven hans viste fire ganger mer clenbuterol enn i spanjolens prøve, men antidopingbyrået festet likevel en viss lit til 24-åringens forklaring.

Dårligere kontroll i Mexico
En av grunnene til det er at matforurensing er langt mer vanlig i Sør-Amerika enn i Europa. Innenfor EU er det sågar forbudt å tilsette clenbuterol i kjøttet, men slik er det ikke i Mexico.

Colo-dommen ga aksept for at clenbuterol ved uhell kan bli inntatt via matveien. I tillegg viste dommen at utøveren selv står ansvarlig (han fikk 12 måneders karantene), selv om det ikke dreide seg om en bevisst handling.

Siste skudd på biffstammen er det danske rytteren Philip Nielsen. Også han testet postivt på clenbuterol under samme ritt som Colo.

Takket Contador
Tirsdag ble den tidligere Concordia-rytteren frikjent av den danske dopingnemda.

Selv rettet han en takk til Alberto Contador og hans støttespillere for måten de har taklet saken på i Spania.

- Hans sak har vært av de helt store, og den har fått mye oppmerksomhet. På den måten har han trukket en stor del av lasset og gjort noe av grunnarbeidet, sier Nielsen i en pressemelding.

- Den (Contador-saken) kan også ha bidratt til at saksbehandlingen trakk i ut i min sak, fordi man ønsket å se hvordan den store saken endte, før min ble ferdighandlet.

Men burde takket Colo?
Den danske idrettsforbundets dopingnemd avviser rytterens utsagn. De bemerker at det heller er Colo, og ikke Contador, som har dannet presedens for hans sak.

- Vi har sett på Colo-saken ettersom Philip Nielsen, via sin advokat, har brukt den til å argumentere sin uskyld, forteller Torben Jessen til fyens.dk.

- Saken betyr at det ikke bare er Philip Nielsen, men også for andre sykkelryttere som har testet positvit under like omstendigheter, så stiger sannsynligheten for at de har snakket sant, legger han til.

- Verken blinde eller døve
Så spørs det da om Contador og apparatet rundt ham også nyter godt av «Colo-dommen». I første runde ble også Saxo Bank-rytteren idømt en ettårig karantene, før det spanske sykkelforbundet frikjente rytteren.

Jessen avviser likevel at Contador-saken har påvirket frifinnelsen av den danske rytteren.

- Vi er verken blinde eller døve. Selvfølgelig har vi fulgt med på andre saker, men vi kan basert vurderingene våre på opplysninger vi selv har til rådighet. Materialet fra andre saker har det vært sparsomt med. Vi har derfor meget forsiktige med å trekke tråder derfra. Hva som måtte ha forekommet under Tour de France, har ikke vi tillagt stor betydning, fastholder han.

Æres den som æres bør, Herr Nielsen!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.