Gå til sidens hovedinnhold

By Rise spent før premieren

I kveld leder Ola By Rise Rosenborg i kamp for første gang etter at han overtok som hovedtrener i klubben. Den ferske RBK-sjefen er spent før debuten mot Groningen.

- Det er klart jeg er spent. Både fordi det er den første kampen som hovedtrener, og fordi det er årets første treningskamp, sier den forfremmede til TV 2 Nettavisen.

- Andre eliteserietrenere pleier gjerne å bruke denne tiden av året til å gjøre seg kjent med troppen, bruke tid til å samspille gruppen og teste ut nye posisjoner. Du har et lite forsprang her?

- Ja, jeg kjenner jo klubben og spillerne ut og inn. Det er klart det er en fordel for meg, sier By Rise.

Ingen overraskelser
For selv om han er ny som hovedtrener, er den tidligere keeperkjempen veteran i Rosenborg. Han har vært med som hjelpetrener i en årrekke, både under Nils Arne Eggen og Åge Hareide. By Rise varsler ingen store brudd med det forgjengerne sto for.

- Det blir ingen dramatiske endringer. Jeg har jo vært med på dette noen år nå, og sett at det funker. Jeg har som mål at vi skal bli litt bedre der det er forbedringspotesial, og holde det samme høye nivået på resten, sier han på telefon fra Tenerife.

Der har trønderne ligget i trening den siste tiden. Torsdag kveld møter de siste tolv sesongers seriemestere nederlandske Groningen til treningskamp. Årets første Rosenborg-ellever minner mistenkelig om stammen dobbeltmesterne mønstret i fjor. Ola By Rise lover imidlertid at ingen skal føle seg sikker på plass på laget basert på gamle prestasjoner.

- Vi drar inn alle ”klippekort”, her starter alle på likt. Da er det gledelig å se at de etablerte spillerne er tente og sugne på å komme i gang. Vi har få skader, mange spillere i form og knallhard konkurranse om plassene. Det har ikke vært enkelt å ta ut laget.

Prestasjonsorientert
I fjor gikk det nesten seks måneder før Rosenborg tapte en fotballkamp. Trønderne gikk ubeseiret gjennom treningskampene, og tapte ikke i Tippeligaen før sjokknederlaget mot Tromsø i slutten av juni. By Rise har ikke tro på at det skal gjenta seg i år.

- I fjor sto Espen Johnsen som en gud vinteren gjennom. Dessuten hadde vi virkelig marginene på vår side. Vi slo for eksempel Brann 6-1 i andre seriekamp, selv om vi tapte sjansestatistikken. Så resultatene sier på langt nær alt. I treningskampene er selvsagt prestasjonene mye viktigere enn resultatene, understreker han.

Forberder e-cup
Den største forskjellen fra fjorårets oppkjøring er at Rosenborg for første gang på mange år henger med i europacupen etter nyttår. Det norske fotball-lokomotivet skal spille Uefa-cup mot Benfica 26. februar og 3. mars. RBK har prøvd å tilpasse vinterens kampprogram til den store utfordringen som venter om seks uker.

- Vi dro ned hit til Tenerife for å møte topp motstand. At Groningen erstatter CSKA Sofia er OK, så får vi Sparta Praha til helgen. Deretter skal vi møte et All Star-lag fra norsk 2. divisjon og Tromsø i Abrahallen. Kampen mot Bodø/Glimt blir jo oppgjør mellom Norges to beste lag i fjor. Vi valgte å la kampen gå i Nordlandshallen for å få fulle tribuner og mest mulig trøkk mot oss – vi skal jo spille for 50.000 i Lisboa, sier By Rise.

Trønderne avslutter oppkjøringen til Uefa-cupen med vennskapsoppgjør mot Fredrikstad og Lokomotiv Moskva.

Kveldens treningskamp mot Groningen er altså første steg på veien mot oppgjørene mot Benfica. Etter å ha overkommet luksusproblemet sitt mønstrer Ola By Rise følgende elleve i sin debut som ubestridt Rosenborg-sjef:

Espen Johnsen – Christer Basma, Vidar Riseth, Erik Hoftun, Ståle Stensaas – Roar Strand, Ørjan Berg, Fredrik Winsnes - Øyvind Storflor, Frode Johnsen, Harald Martin Brattbakk.

Reklame

Ny Pyton-bok: Dette er Tommy Sydsæters favoritthistorier med Rhesus Minus