RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Getty Images

Canada vraket Crosby

Sist oppdatert:
Wayne Gretzky har overrasket hele Canada ved å utelate stortalentet Sidney Crosby (18) fra den kanadiske OL-troppen.

Mange forventet at Sidney Crosby (18) ville være den yngste spilleren i den OL-troppen som hockeygale kanadiere fikk servert onsdag ettermiddag lokal tid. Men manager Wayne Gretzky overrasket ved å utelate NHLs neste superstjerne. Canadas manager fant heller ikke plass til Jason Spezza og Eric Staal - to spillere som virkelig har dominert i NHL denne sesongen. Spezza og Staal fikk imidlertid en trøstepremie - de er blant Canadas tre reserver.

- Det er godt mulig at Sidney vil være fremtredende og kanskje også kaptein i 2010, men vi følte at vi hadde erfaring, lederskap og den miksen vi trenger i den troppen vi har med oss, sa Kevin Lowe under annonseringen i Vancouver.

Skuffende for ungdommen
Spezza er nummer fire i poengligaen i NHL, med 13 mål og 34 assists, og har fungert ekstremt godt i tospann med Dany Heatley denne sesongen. Heatley fikk plass i OL-troppen, men fikk ikke oppfylt ønsket om å spille med Spezza.

Med mindre noen blir skadet.

Staal har også god grunn til å være skuffet. Han har båret Carolina på skuldrene hele sesongen, og står med imponerende 24 mål og 23 assists på 33 kamper. Crosby har 13 mål og 19 assists for Pittsburgh, et av ligaens svakeste lag. Ingen forventet at alle disse ungguttene skulle få plass, men det kom overraskende på de fleste at ingen av dem fikk tillit.

- Når alt kom til alt tenkte vi at Spezza og Staal ligger litt foran Crosby akkurat nå, men vi foretrakk de eldre spillerne denne gang, forklarte Lowe.

Vraket sine egne
Canada droppet også Curtis Joseph, som er Gretzkys keeper i Phoenix. Han har en redningsprosent på 91,8 denne sesongen, sjette best i NHL - og best av de OL-aktuelle keeperne. Men det var altså ikke nok. Marty Turco ble foretrukket framfor Joseph, som neppe er veldig begeistret for treneren sin akkurat i dag.

Det er vel heller ikke Bryan McCabe, den poengbeste backen i NHL. Hans trener i Toronto (Pat Quinn) er i likhet med Gretzky en del av det kanadiske trenerteamet. McCabe har 11 mål og 29 assists, totalt 40 poeng, på 33 kamper. Men 26 av poengene har kommet i overtallsspill, og kritikerne hans trekker stadig fram svakheter i hans defensive spill.

Uansett; konkurransen er beinhard. De aller fleste spillerne i troppen har enten VM- eller OL-gull. Eller til og med begge deler.

Gretzky deltok ikke på onsdagens tv-sendte annonsering. Hans mor Phyllis døde av kreft tidligere i uka, og Canadas manager har forståelig nok andre og viktigere ting å tenke på. Men han var i høyeste grad med på uttaket, og konfererte med sine trenere så sent som i morges.

Canada møter Italia i sin første OL-kamp 15. feburar. Tyskland, Sveits, Finland og Tsjekkia er de øvrige lagene i Canadas gruppe. Finalen spilles 26. februar.

Canadas tropp:

Målvakter:
Martin Brodeur, New Jersey
Roberto Luongo, Florida
Marty Turco, Dallas

Backer:
Rob Blake, Colorado
Adam Foote, Columbus
Scott Niedermayer, Anaheim
Chris Pronger, Edmonton
Robyn Regehr, Calgary
Wade Redden, Ottawa
Ed Jovanovski, Vancouver

Løpere:
Shane Doan, Phoenix
Simon Gagne, Philadelphia
Kris Draper, Detroit
Dany Heatley, Ottawa
Jarome Iginla, Calgary
Vincent Lecavalier, Tampa Bay
Rick Nash, Columbus
Brad Richards, Tampa Bay
Ryan Smyth, Edmonton
Martin St. Louis, Tampa Bay
Joe Thornton, San Jose
Todd Bertuzzi, Vancouver
Joe Sakic, Colorado (kaptein)

Reserver:
Bryan McCabe, Toronto
Jason Spezza, Ottawa
Eric Staal, Carolina

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere