Gå til sidens hovedinnhold

Cancellara forsvarer Riis

Den sveitsiske storrytteren snakker ut om dopingbeskyldningene mot sin tidligere sjef.

I et intervju med cyclingnews.com kommer Fabian Cancellara med støtteerklæringer til sin forhenværende sjef Bjarne Riis.

Dansken har vært i spesielt hardt vær siden Tyler Hamilton fremsatte alvorlige beskyldninger om dopingmisbruk fra sin tid med Team CSC. I sin selvbiografi skriver den tidligere US Postal Service-syklisten at dette skal ha funnet sted med bistand fra Eufemiano Fuentes, og at Riis skal ha introdusert Hamilton for den spanske «dopinglegen».

Til tross for disse grove beskyldningene fastholder Cancellara at så lenge det ikke foreligger konkrete beviser mot Riis, kan man verken sanksjonere eller utestenge dansken, som nå er teamsjef for Saxo-Tinkoff.

- Jeg kjente Tyler og han var en fin fyr, men motivene hans er for meg ukjente. Han reiser over hele verden og forteller om hvordan han har blitt introdusert for mange mennesker, men faktum er at man må bestemme selv hvorvidt man skal røyke sigaretten eller ei, sier Cancellara til cyclingnews.com.

- Er man ikke i stand til å si nei, da er det beklageligvis ens egen feil, sier Cancellara.

Riis har gjort sin del
Sveitseren poengterer hvordan Riis har tatt et oppgjør med sin egen dopingfortid og møtt konsekvensene av sine tidligere feiltrinn. I 2007 ble Riis presset til å tilstå egen dopingfortid etter at mange lagkamerater i det tidligere Telekom-laget var avslørt eller hadde tilstått dopingmisbruk.

Riis innrømmet blant annet betydelig EPO-misbruk i forbindelse med Tour de France-seieren i 1996. I ettertid har Riis ettertrykkelig hevdet at han jobber hardt for en ren sykkelsport.

- Vi må ikke glemme at han gjort en hel masse gode ting i etterkant. Hvis Bjarne må forlate sykkelsporten, kan jeg ikke forestille meg hvor mange andre teamsjefer som blir nødt til å gjøre det samme. Det er mange involvert i sporten i dag som også var en del av sportens verste år, sier Cancellara.

31-åringen ser ikke poenget i å grave for mye i fortiden og verdsetter heller ikke en nulltoleranse-praksis, som blant annet Team Sky har gått i bresjen for de siste årene. I vaken av Lance Armstrong-avsløringene måtte samtlige ansatte på det britiske laget bekrefte sin dopingfrie fortid i form av en skriftlig erklæring. I den forbindelse måtte både Bobby Julich og Steven de Jongh forlate sine poster i støtteapparatet.

- Personlig synes jeg en slik praksis ikke er korrekt. Nå ønsker alle å fremstå som skinnhellig, men jeg mener man bør la ting ligge. La fortid være fortid, fordi mange av disse har nyttige erfaringer å bidra med og kan fortsatt være en del av den nye, moderne sykkelsporten, sier Cancellara.

Reklame

Her får du tak i valpekalenderen 2021