Gå til sidens hovedinnhold

Cancellara viste mestertakter

Sveitseren var overlegen i italiensk klassiker.

Fabian Cancellara beviste for alvor at han er en mann å regne med i klassikerne, da han lørdag parkerte konkurrentene under Monte Paschi Strade Bianche.

Det har vært snakket mye om klassikerstjerner som Philippe Gilbert, Tom Boonen og Thor Hushovd tidligere denne sesongen, men nå beviste Cancellara at også han er en mann å se opp for.

Med fem mil igjen til mål delte feltet seg i flere grupper. Fabian Cancellara kunne nyte godt av at lagkamerat Daniele Bennati gikk i solobrudd etter at en gruppe på 30-35 menn hadde parkert resten av feltet.

BMC og Astana tok ansvar i gruppen bak og kjørte hardt for å hente inn Bennati. Det klarte de, kun for å se at Cancellara stikke ifra.

Sa takk for følget
Med et dødelig rykk en drøy mil fra mål, i den siste harde grusbelagte stigningen, slo sveitseren knockout på konkurrentene. Ingen hadde mulighet til å følge den sveitsiske maskinen, og luken ble raskt stor.

Dermed ble de siste kilometerne en ren parademarsj og Cancellara kunne juble over å ha vunnet det 190 kilometer lange rittet, som inneholdt åtte tøffe gruspartier, for andre gang i karrieren.

Maxim Iglinsiy tok andreplassen foran Oscar Gatto.

Med seieren åpnet Cancellara RadioShack-Nissans seierskonto. Det stjernespekkede mannskapet har dermed knukket seierskoden i god tid før de største klassikerne venter.

Fabian Cancellara var den store klassikerkongen i 2010 da han vant både Flandern rundt og Paris-Roubaix. I fjor var han ikke like heldig, og derfor var det et kraftig signal til konkurrentene om at RadioShack-rytteren igjen blir å regne med når de største vårklassikerne skal kjøres i april.

Slik gikk det til
Allerede tidlig i rittet stakk en gruppe på tolv ryttere i brudd. De opparbeidet seg raskt en ledelse på over ett minutt, men fikk aldri mer enn to minutter.

Inn på en grusseksjon etter 135 kilometer var det over for de tolv lykkejegerne. Hovedfeltet som var kontrollert av Garmin og BMC hentet inn utbryterne, som nå var redusert til ni mann.

Hovedfeltet sprakk opp i flere grupper, og Daniele Bennati og Daniel Oss utnyttet det lille kaoset som oppsto og stakk ifra. Bennati vart klart sterkest og kjørte raskt ifra landsmannen.

Med to mil ble Bennati hentet inn av en gruppe på 20-25 ryttere.

Det ble mye støting, men avgjørelsen falt førs en mil fra mål da BMCs Greg Van Avermaet angrep. Belgieren hadde allerede tauet mye på feltet for Alessandro Ballan, og klarte ikke å svare da Fabian Cancellara gikk kontra.

En fem manns stor gruppe bestående av Van Avermaet, Ballan, Gatto, Kreuziger og Iglinskiy tok opp jakten, men sveitseren var det umulig å gjøre noe med.

Ingen nordmenn deltok i rittet.

Resultater:
1. Fabian Cancellara (RadioShack - Nissan) 4.44.59
2. Maxim Iglinskiy (Astana Pro Team) +42
3. Oscar Gatto (Farnese Vini - Selle Italia) s.t.
4. Alessandro Ballan (BMC Racing Team) +46
5. Greg Van Avermaet (BMC Racing Team) +48
6. Roman Kreuziger (Astana Pro Team) +1.03
7. Francesco Reda (Acqua & Sapone) s.t.
8. Francesco Ginanni (Acqua & Sapone) s.t.
9. Elia Favilli (Farnese Vini - Selle Italia) s.t.
10. Johan Vansummeren (Team Garmin - Barracuda) s.t.

Kommentarer til denne saken