Carew: - Landskamper skal gå gratis!

Foto: Paul Weaver (Mediehuset Nettavisen)

- Jeg kommer fra et hjem hvor økonomien holdt til det vi trengte, men ikke noe mer. Jeg hadde ikke hatt råd til å se kampen, om det hadde vært slik nå, sier John Carew.

06.09.11 19:08

KØBENHAVN (Nettavisen): Landslagsgutta liker ikke at folket blir snytt for fotballfesten.

Mandag skrev Nettavisen om Knut Arild Hareide, som rister på hodet av at landskampen mot Danmark går på betal-tv.

- Nasjonale begivenheter av denne typen tilhører hele nasjonen. Det er noe riv ruskende galt når en av de viktigste og mest attraktive fotballkampene på flere år sendes på en lukket betalingskanal. Vi har allmennkringkasting i Norge. Da må vi sørge for at nasjonale sportsbegivenheter går på en gratis TV-kanal som alle har tilgang til, sier Hareide.

- Dumt
Slaget om Norden går nemlig på Canal Plus, som tidligere i år meldte om cirka 300.000 abonnenter.

Det gjør at svært få av Norges befolkning har muligheten til å nyte den viktige landskampen i sin egen stue. Nå tvinges man til å kjøpe Canal Plus-abonnement, dra på pub eller se kampen ulovlig via såkalte streamingsider.

Landslagsgutta støtter Hareide i kritikken.

- Jeg skulle ønske at alle kunne se kampen, sier Brede Hangeland til Nettavisen.

- Det er dumt. Landskamper bør gå på en kanal som flest mulig har, sier Jonathan Parr.

- Det er synd, og det er en kamp flest mulig bør få muligheten til å se. Men vi kan ikke gjøre noe med det, vi må bare få oss til EM, så kan vi ta feiringen via andre medier, sier John Arne Riise.

- Hadde ikke hatt råd
Lengst i kritikken går John Carew. Han blir tydelig engasjert når Nettavisen spør han om hva han synes om at kampen går på betal-tv.

- Landskamper skal gå gratis. Jeg kommer fra et hjem hvor økonomien holdt til det vi trengte, men ikke noe mer. Jeg hadde ikke hatt råd til å se kampen, om det hadde vært slik nå. Jeg fulgte med på alt som var av fotball som liten, og spesielt landslaget, sier Carew til Nettavisen, og fortsetter:

- Det er trist, for landskamper på TV fikk meg til å drømme om å spille på landslaget. Det er ganske mange unge som ikke får den samme landslagsopplevelsen som jeg fikk hjemme i stua fordi familien ikke har råd til å kjøpe Canal Plus. Det er trist, gjentar Carew.

Kan komme nye regler
Kulturminister Anniken Huitfeldt sier til Adressa.no at landskamper på betal-tv kan bli historie.

- Det er en del av den diskusjonen vi har om hvilke kamper og idrettsarrangementer som skal på en såkalt liste. En slik liste er nå ute på høring. Der har vi listet opp hvilke idrettarrangementer der vi mener vi kan gå inn og møte det høyeste budet. Forutsetningen er at det skal tilbys på fri kanal, sier kulturminister Anniken Huitfeldt til adressa.no.

Så får det være en liten trøst til dem som ikke får sett landskampen mot Danmark.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.