*Nettavisen* Sport.

Carew og Riise er de største ...

Foto: Erik Thallaug (Alfa)

Freddy dos Santos kommer med eksempler på idiotiske uttalelser fra fotballspillere.

12.03.12 08:48

Freddy dos Santos’ karriere var ugjenkallelig over sist høst, og Tippeligaen er blitt en attraksjon fattigere. Ikke på grunn av blendende teknikk, finter og vakre avslutninger, men fordi Teisen-gutten var noe så sjeldent som en velutdannet og gjennomtenkt fotballspiller på ganske høyt nivå.

35-åringen tok master i statsvitenskap samtidig som han spilte i Tippeligaen. Han skjønner ikke at ikke flere fotballspillere velger å ta utdannelse ved siden av fotballen. I et intervju i den nyeste utgaven av Alfa, som kommer ut mandag, innrømmer han at han synes fotballspillere sier innmari mye dumt.

Riise og Carew
Men han tror det skyldes at fotballspillere kommer til orde i offentligheten mye tidligere enn mange andre.

- Når John Carew og John Arne Riise i en alder av 17 år blir mangemillionærer, hypa og satt på en pidestall, kommer de oftere til orde. Da har man kanskje ikke den ballasten man burde ha for å si noe vettugt i media. Det gjelder meg og det gjelder alle, sier dos Santos til Alfa.

- Jeg tror ikke fotballspillere generelt er mindre smarte, men de utdanner seg helt klart mindre enn gjennomsnittet. Jeg var eksotisk siden jeg studerte ved siden av fotballen. Det jeg synes er så rart, er at få eller ingen fotballspillere velger å gjøre noe annet ved siden av. Det virker som så mange fotballspillere er så målrette på den ene tingen, og kun det, at alt annet bare blir satt til side.

- Plutselig havner man i en situasjon der man blir stilt spørsmål, og da kommer det idiotiske uttalelser om ting de ikke har greie på. Jeg nevnte forresten bare Carew og Riise fordi de er de største ... eksemplene, sier gladgutten fra Teisen.

- Hvem er den dummeste fotballspilleren du vet om?

Klikk på bildet for å forstørre.

- Jeg kan jo’ke navngi noen! Men jeg kan nevne noen uintelligente kommentarer: «Er øst alltid høyre?» Det er ikke et veldig glupt spørsmål. Det er også morsomt når de prøver seg på ordtak: «Jeg er singel og frank» er kanskje det kuleste jeg har hørt. «Toget er brent». Hehehe. Dette sier de altså i fullt alvor, sier dos Santos til Alfa.

- Handler ikke om intelligens
Han understreker at han ikke tror det handler om intelligens, snarere om miljø og tilnærming.

Dos Santos ser ulemper med at fotballspillere blir enspora og profesjonaliserte mye tidligere nå enn tidligere.

- Man blir tidligere enspora nå, for i dag er det mer tilrettelagt for at du skal bli fotballspiller av profesjon. Du kan gå videregående med fotballinje der du trener hver eneste dag, og da har du kun det ene miljøet – fotballmiljøet – å forholde deg til.

- Er det positivt eller negativt?

- For personlig utvikling er det negativt, men man blir jo en mye bedre fotballspiller av det. Gevinsten er veldig høy, og risikoen er veldig høy, sier dos Santos.

Blir programleder
Nå når fotballkarrieren er over, skal dos Santos bruke sin fornuftige munn og sitt glimt i øye til å lede TV 2s nysatsing «Amazing Race». 35-åringen har vært mye på TV, men å være programleder er noe annet.

- I fotballsammenheng, ja. Men aldri som programleder, så dette er en utfordring, sier dos Santos i intervjuet med Alfa, der han også snakker om sin boybandkarriere, sitt forhold til dama til Petter Pilgaard og hvilke kjendiser han henger med.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.