Gå til sidens hovedinnhold

Carlsen ble satt sjakkmatt – halvt poeng bak teten

Magnus Carlsen henger godt med etter første dag av den niende turneringen i Champions Chess Tour, men et tabbetrekk ødela glansen.

Etter fem partier med nettsjakk ligger Carlsen på 2.-plass og er et halvt poeng bak armeneren Levon Aronian. Han vant tre av dem og spilte én remis, men måtte tåle et sviende nederlag med svarte brikker i møtet med stortalentet Alireza Firouzja (18).

Der gjorde Carlsen en kjempefeil da han flyttet kongebrikken. Han var allerede i trøbbel, men tabben beseglet tapet i det fjerde partiet. Det er svært sjelden at det oppstår sjakkmatt for spillere fra verdenseliten.

– En merkelig tabbe. Det var tross alt en stilling med mange brikker igjen og litt å spille videre på, sa sjakkekspert Hans Olav Lahlum i TV 2s direktesending.

Reddet seg inn

Carlsen var lørdag tilbake på Champions Chess Tour-tablået etter å ha stått over den forrige turneringen. Han kom godt i gang med hvit seier mot USA-stjernen Wesley So i første parti.

Deretter reddet Carlsen seg inn til remis mot inderen Santosh Gujrathi Vidit. Den norske verdensmesteren kom skjevt ut, og etter 50 trekk sto han til tap. Han berget seg ved å presse fram evig sjakk.

Carlsen hadde få problemer med å ta seg av Le Quang Liem fra Vietnam i det tredje partiet, som var over etter 43 trekk.

Kun to tour-titler

Så kom den store nedturen mot Firouzja, men Carlsen slo hardt tilbake og tok en klar seier over amerikaneren Daniel Naroditsky i dagens siste parti.

Det er totalt 15 runder i det innledende gruppespillet. De åtte beste går til kvartfinalene.

Den niende turneringen i Champions Chess Tour er den siste før finalen om en måned. Carlsen står med kun to turneringsseirer siden formatet ble innført i fjor høst.

(©NTB)