Magnus Carlsen vant de innledende rundene i årets sjuende Champions Chess Tour-turnering og møter amerikanske Levon Aronian i kvartfinalen torsdag.

Dermed blir det ikke rivalmøte mot amerikanske Hans Niemann med det første. Faktisk kan de ikke møtes før en eventuell finale.

Det ble drama i årets sjuende Champions Chess Tour-turnering da Carlsen tapte med vilje mot Niemann mandag.

Bakgrunnen for disputten mellom Carlsen og Niemann er at nordmannen nylig trakk seg fra storturneringen Sinquefield Cup i USA etter å ha tapt for nettopp Niemann. I etterkant har det sirkulert hissige rykter om at årsaken var juks fra amerikanerens side.

Niemann har gjentatte ganger avvist på det mest bestemte at han gjorde seg skyldig i juks i Sinquefield Cup. Også sjefdommeren i den årlige turneringen har vært ute og avvist at det finnes indikasjoner på urent spill.

Carlsen åpner opp

Magnus Carlsen stilte opp til intervju med Chess24. Der fikk han spørsmål om hvorfor han tapte med vilje mot Niemann.

– Jeg kan ikke si noe om det. Men folk kan trekke sine egne konklusjoner, og det har de definitivt gjort. Og jeg må si at jeg er veldig imponert av Niemanns spill. Jeg tror at hans mentor har gjort en veldig god jobb, sier Carlsen.

På spørsmål om han kan bekrefte eller avkrefte hvorvidt det dreier seg om juks, svarer han:

– Jeg vil ikke kommentere det.

Aronian neste

Etter siste dag ble det klart at både Carlsen og Niemann er klare for kvartfinalen. Carlsen skal opp mot Aronian i kvartfinalen torsdag, mens Niemann møter Le Quang Liem.

Slik oppsettet er kan ikke de to møtes før i finalen, om de begge skulle komme dit.

TV 2s sjakkekspert og stormester Jon Ludvig Hammer har tidligere uttalt at han ikke ser noen annen løsning enn at Carlsen igjen taper med vilje om han skulle møte Niemann i utslagsrundene.

Tenåringer videre

Carlsen åpnet med å slå den amerikanske 15-åringen Christopher Yoo i det første partiet. Mot polske Radoslaw Wojtaszek vendte han en tapende stilling til seier med svarte brikker.

I det siste partiet spilte Carlsen seg inn i trøbbel med hvite brikker mot tyske Vincent Keymer, men nordmannen vendte stillingen og vant. Nordmannens 34 poeng etter de innledende rundene er poengrekord i Champions Chess Tour-sammenheng.

Både Yoo, Keymer og den indiske duoen Arjun Erigaisi og Rameshbabu Praggnanandhaa er alle videre til kvartfinalene. De er alle tenåringer og en del av en spennende ny sjakkgenerasjon.

(©NTB)