Parti 6 live:- Nå blir det uhyre vanskelig for Anand

CHENNAI (Nettavisen): Garry Kasparovs Twitter-konto flommet over av meldinger da Magnus Carlsen (22) tok den første seieren i VM-finalen fredag kveld.

Han leder 3-2 mot Vishy Anand (43) når syv partier gjenstår.

Forbløffet over tempoet
Carlsens eks-trener fikk en iskald mottakelse da han kom til VM-byen Chennai tidligere i uken - selv ikke Carlsen snakket med ham, men sparer ikke på godordene.

- Jeg var forbløffet over å se hvor raskt han gjorde han 52. a4. Han bare «kan» disse stillingene, sier Kasparov, som selv var verdens beste spiller i tjue år.

Verdensfirer Hikaru Nakamura var på sin side «virkelig forvirret» over alle feilene til Anand fra trekk 39 og utover. Carlsen på sin side spilte med kirurgisk presisjon.

Spill gjennom partiet med computeranalyser hos Chessbomb.

Nettavisen har tidligere fortalt om en koloss av en sluttspill-bok som Carlsens trener Simen Agdestein har savnet i ti år, og som han «fant igjen» på et bilde i avisen nylig.

- Tarrasch (en avdød sjakkmester, red. anm) sa at «før sluttspillet har gudene plassert midtspillet. Beklageligvis for Anand, har gudene plassert Carlsen i sluttspillet!», skriver Kasparov.

Les også:- Jeg lurer på hva han gjør med den boken

Les også:Han spiller jo bedre enn computerne!

Merkelig VM-finale
Han mener at det er en merkelig VM-finale, der Carlsen spiller uten åpninger og Anand uten slutspill. Statistisk sett er det i nordmannens favør.

Kasparov har tidligere omtalt Anand som en «glasskjeve» - en som bryter sammen bare han blir slått hardt nok. Nå er spørsmålet om inderen er i stand til å komme tilbake.

Nettavisens gjestekommentator Kjetil Stokke mener også mesteren har virket redd så langt i matchen. Anand har hele veien unngått kompliserte stillinger og prøvd å få avklart potensielt ubehagelige sitausjoner.

Dette er også Kasparov oppmerksom på.

- Anand skapte den samme frykter gjennom årene selv. Spillerne prøver ofte å unngå komplikasjoner mot hans taktiske talent, skriver han.

(artikkelen fortsetter under bildet)

«Viktig å slå tilbake i dag»
Før matchen hadde indiske journalister Nettavisen snakket med, stor tro på folkehelten på grunn av hans overlegne matcherfaring.

Nå er de ikke like sikre.

- Det er viktig at Vishy slår tilbake i dag, ellers kan Magnus ha fått en varig psykologisk fordel, skriver toppspilleren Parimarjan Negi i sin spalte i Times of India.

Han var tidligere i matchen kritisk til Carlsens forberedelser - eller mangel på sådan, men nå er tonen en annen.

- Han fortsatte å presse blod ut av en stein med urokkelig nøyaktighet - og selvsagt med noen menneskelige feil fra verdensmesteren, fortsetter Negi.

Dette er ikke et uttrykk Negi har funnet opp. Det var Chessvibes som først brukte det for å beskrive Carlsens spill da han vant et parti etter syv timer tidligere i år.

Vi følger kampen trekk for trekk. Se livesendingen fra parti 6 under:

HTML EMBED