Det hadde kun gått noen dager siden Magnus Carlsen hadde sikret seg sin femte VM-tittel i klassisk sjakk. Nå la han ut en video på sin Twitter-konto. I klippet ser man en svømmer som gjennomfører de samme takene om og om igjen - stadig på jakt etter fremdrift.

Carlsen la til en kort tekst med klippet: «2900».

Twitter-meldingen fra desember var en beskjed om hva som er det neste målet for verdens beste sjakkspiller.

En brutal målsetting

Carlsen har nemlig som mål å nå 2900 ratingpoeng på verdensrankingen. Det har ingen klart før. På den uofisielle liveratingen har 31-åringen for øyeblikket 2868 poeng etter helgens seier i storturneringen Tata Steel. På det meste har han hatt 2889.

Det kan se ut som at han ikke er så langt unna, men målet er ganske mye mer ambisiøst enn det kan virke.

For ettersom verdenseneren har så mange poeng, vil han miste poeng hver eneste gang han taper eller spiller uavgjort. Han vil bli straffet knallhardt hver gang han leverer noe annet enn seier mot verdens beste sjakkspillere.

– Jeg tror sjansen for at han greier det er liten. Det gjør at det blir helt fantastisk hvis han faktisk klarer det, sier sjakkekspert Atle Grønn til Nettavisen.

Han trekker frem helgens turneringsseier som et eksempel på hvor vanskelig det blir å nå 2900 som rating. Carlsen dominerte Tata Steel, men tok kun med seg tre ratingpoeng. Grunnen er at mesteparten av konkurrentene har mye lavere summer på verdensrankingen. Nummer to, vidunderbarnet Alireza Firouzja, har kun 2804 poeng. Og resten er enda lenger bak.

Den perfekte motivasjonen

Kort tid etter VM-triumfen i desember fortalte Carlsen at det kan ha vært hans siste VM-kamp, med mindre nettopp Firouzja blir motstander. Carlsen kommer ikke til å gi seg med sjakk, men føler at han har oppnådd det som er å oppnå i VM-sammenheng.

Derfor er den «umulige» ratingen det perfekte målet for å holde motivasjonen oppe. For om Carlsen skal ha noe som helst håp om å nå 2900, må han være maksimalt skjerpet ved hvert eneste parti.

– Han har passert 30. Det hadde ikke vært helt umulig for ham å legge opp, dersom han ikke var så glad i sjakk som han er. Men han liker å spille. For å presse seg selv trenger han et ekstremt mål. Sånn sett skjønner jeg psykologien i det, sier Grønn og legger til:

– Det er så urealistisk at det blir litt morsomt.

LES OGSÅ: Reagerte umiddelbart på OL-spørsmål: - Det der skal i hvert fall jeg kommentere!

Carlsen var selv inne på noe av det samme i seiersintervjuet med arrangøren etter Tata Steel.

– Det jeg fokuserer på da jeg setter det målet, er at jeg må være på topp hver gang jeg spiller. Fullt fokusert og alltid på mitt beste.

I sjakkverdenen har målet vakt oppsikt. The Guardian skrev en større artikkel om temaet inn mot Tata Steel. På internettforumet Reddit har brukerne debattert heftig om han kan klare det eller ikke.

Også konkurrentene har bitt seg merke i det. Sergej Karjakin spilte uavgjort mot Carlsen i Tata Steel. Etterpå skrev han en Twitter-melding med hashtaggene «drawmagnus» og «saynoto2900». Det var en humoristisk måte å si at han vil gjøre det han kan for å hindre Carlsen på vei til sitt mål.

Har dominert

Grønn mener regjeringstiden som verdensmester fra 2013 til nå sannsynligvis vil stå igjen som det viktigste etter Carlsens karriere.

– Men det å nå 2900 vil være større som enkeltprestasjon. Ingenting vil kunne måle seg med det.

Carlsen har også tre VM-titler i hurtigsjakk og fem i lynsjakk. Dersom han klarer 2900, vil det være kronen på verket for en ellevill dominans over en ti år lang periode.

– Om han klarer det, må han legge opp, for han kommer ikke til å klare å holde seg der, sier Grønn humoristisk.

Med Tata Steel-seieren fikk Carlsen den starten han ønsket på 2022. Han mener alvor i kampen for å knuse nok en barriere.

LES OGSÅ: Eksperten mener Carlsen-motstandernes opptreden svekker sporten: – Et gammelt problem