Magnus Carlsen er i aksjon under lynsjakk-VM torsdag og har levert seier i seks av de tolv første rundene, men holdt på å ikke rekke fram i tide til sin første kamp mot Vladislav Kovaljov.

I tillegg til Kovalijov, har han også vunnet partier mot Zhamsaran Tsydypov fra Russland, Ivan Tsjeparinov fra Bulgaria, Jevgenij Tomasjevskij fra Russland, den sterke polakken Jan-Krzysztof Duda og Anish Giri fra Nederland i løpet av første dag..

– Kokt i topplokket

Mot Yu Yangyi fra Kina, Hikaru Nakamura fra USA, Vladimir Fedosejev fra Russland, Sjakhrijar Mamedjarov fra Aserbajdsjan, Daniil Dubov fra Russlandog Vladislav Artemjev fra Russland ble det remis.

Det betyr at Carlsen står med ni av tolv mulige poeng. Det er Hikaru Nakamura fra USA som leder så langt med ti poeng. Carlsen innrømmer at han ble noe sliten utover dagen, i en hall der det ble rapportert å være uvanlig varmt.

– Jeg begynner å bli kokt i topplokket. Remis er greit, men det er ikke mye oksygen å få der inne. Det er tøffe spilleforhold og likt for alle, sa Carlsen til NRK etter at halvparten av torsdagens partier var unnagjort.

Etter tolv partier var tonen noe av det samme fra den norske verdensmesteren.

– Jeg har vært helt kokt siden runde nummer tre. Nå trenger jeg hvile. Jeg er glad for å komme gjennom dagen uten tap, så håper jeg å komme sterkere tilbake i morgen, oppsummerte han til NRK.

LES OGSÅ: Alfie Haalands oppførsel fikk fansen til å klikke:- Det smalt skikkelig

Ekspert: – Sjokkerende

Det sto kun sekunder igjen på klokka da nordmannen dukket opp til første runde og fikk satt seg ned ved bordet til første runde.

Hadde han ikke rukket fram i tide, ville belaruseren ha vunnet kampen.

– Sjokkerende, sa NRK-ekspert Torstein Bae da det så ut til at Carlsen ikke skulle dukke opp.

– Det er veldig unødvendig av Magnus, sa han videre at sjakkstjernen til slutt dukket opp.

I NRK-studio ble Carlsens oppførsel også omtalt som uprofesjonell. De var rundt 40 sekunder igjen på klokka da Carlsen endelig dukket opp ved sikkerhetskontrollen og kom seg inn i salen.

Ekspert Bae påpekte også at 32-åringen, som åpenbart hadde dårlig tid torsdag morgen, stilte i et antrekk som ikke var i henhold til reglementet. Carlsen hadde på seg joggebukser og en grå hettegenser, men det i utgangspunktet kreves et «pent» antrekk.

Les også

Reaksjonene haglet. Nå forklarer Jakob hva som egentlig skjedde: – Ble dolket i ryggen

Carlsens forklaring

Dette kan føre til at den norske sjakkstjernen kan få en reaksjon fra arrangøren i kjølvannet av denne kampen.

Etter paritet, som Carlsen til tross for tidsnøden vant, forklarte Carlsen hva som hadde skjedd:

– Det er min feil, men jeg ble «stuck» i trafikken, det tok en evighet. Det holdt akkurat. Det var et lite sjokk å komme til brettet, sier han i intervju med NRK etter partiet.

Kollega Johan-Sebastian Christensen kunne fortelle til NRK litt senere at Carlsen hadde vært på fjellet og stått på ski på formiddagen lokaltid i Almaty og at det kunne være grunnen til at han var sent ute til det første partiet.

– Det er bare å beklage. Jeg er typen som ikke liker å vente her, så, ja, det var fullstendig skandale, sier Carlsen.

32-åringen la for øvrig ut dette bildet på sin Instagram-story rundt tre timer før han skulle i aksjon: