Med tre nye poeng overtar den norske verdensmesteren ledelsen i storturneringen i Stavanger. Det skjer bare tre dager etter at Carlsen lå 3,5 poeng bak daværende turneringsleder Richard Rapport fra Ungarn.

Carlsen har vunnet fire strake partier denne uken, og dermed er han oppe på 18 poeng totalt. Torsdagens seier overrasket ham stort.

– I de tre foregående partiene er det jeg som har presset hele veien. Det var ikke tilfelle i det hele tatt i dag. Dette går litt på kontoen for en spiller (Karjakin) som er ute av form. Det er ikke mer å si om det, sa Carlsen til TV 2.

Vendepunkt

Partiet mot Karjakin så lenge skummelt ut, men russeren klarte aldri å finne veien til å slå Carlsen med de svarte brikkene. I stedet fikk russeren trøbbel da han spilte i overkant raskt og uvørent, til tross for at Carlsen var i tidsnød. Nordmannen straffet ham knallhardt.

– Han ofrer kvaliteten (i stillingen sin). Han hadde mistet tråden litt. Jeg flyttet tårnet til F6 for å prøve å lure ham, men jeg trodde ikke det ville fungere, sa Carlsen.

Det gjorde det derimot. Etter å ha blitt målt til 4 prosent seierssjanse, steg Carlsens mulighet brått til 59, ifølge sjakkcomputeren. Deretter spilte han ut Karjakin og vant etter 62 trekk.

– Det burde egentlig ikke gå i praksis, men han virket motløs, sa Carlsen om vendepunktet i partiet.

Stor seierssjanse

Nordmannen er 1,5 poeng foran Rapport i Norway Chess-sammendraget før siste dag fredag. Da spiller Carlsen med svart mot Jan Nepomnjatsjtsjij, som torsdag slo Rapport i armageddon.

Rapport hadde ledet turneringen helt fra 1. runde og fram til torsdagens dueller i 9. runde, men da snek Carlsen seg forbi. Ungareren møter Alireza Firouzja, som representerer Frankrike, med svart i siste parti.

På 3.-plass i turneringen ligger nettopp 18-åringen Firouzja. Han slo norske Aryan Tari i den klassiske delen torsdag og sikret seg dermed en trepoenger.

Tari ligger helt sist i Norway Chess-feltet.

(©NTB)