Gå til sidens hovedinnhold

Carlsen misset ny finale: – Katastrofalt dårlig

Magnus Carlsen kom tidlig under og hentet ikke fram storspillet vi er vant med å se fra sjakkesset. Han røk ut etter omspill i Champions Chess Tour-semifinalen.

Den norske verdensmesteren gikk inn i fredagens avgjørende semifinaledag vel vitende om at et uavgjortresultat ville være nok til avansement. Dagen før tok han første stikk mot den armenske stormesteren Levon Aronian.

Carlsen fikk det imidlertid tøft da finaleplassen skulle deles ut.

– I dag var det katastrofalt dårlig, sa han til TV 2 etter tapet.

Carlsen la til at han syntes Aronian spilte bra, men at også armeneren gjorde feil.

– Han er en god spiller, men også han gjorde mye rart. I dag var det uakseptabelt fra ende til annen.

30-åringen innledet dagen med hvite brikker, en kombinasjon som har vist seg å være svært effektiv så langt i sluttspillet. Men det var Aronian som fikk en strålende start. Med svarte brikker utmanøvrerte han regelrett Carlsen og innkasserte dagens første parti.

Slet

Carlsen maktet ikke å gjenta armenerens svartbedrift, og måtte ta til takke med remis i det neste partiet. Heller ikke i dagens tredje parti var verdensmesteren tilbake i godt gammelt hvit-slag.

Carlsen så lenge ut til å styre mot en kontrollert seier, men han klarte ikke å «sette ballen i mål» i hans vanligvis så sterke sluttspill. Partiet varte i hele 130 trekk.

Dermed hadde Aronian alle muligheter til å sikre seg omspill i det siste partiet for dagen. Der ga Carlsen tidlig opp etter å ha gjort en tabbe, og omspill var et faktum i semifinalen av den sjuende Champions Chess Tour-turneringen.

I det første omspillspartiet hadde Carlsen svarte brikker. Han har vist stor misnøye med egne svartpartier i turneringen, og det endte ikke bra denne gangen heller. Tapet satte han under hardt press.

I det andre partiet fikk Carlsen en tidlig fordel, men etter 21 trekk hadde det snudd, og Aronian fikk en god fordel. Carlsen klarte ikke å hente seg inn til seier, og med remis var det klart at Aronian vant.

Overrasket

Det er tredje gang at verdensener Carlsen ikke kommer til finalen i en Champions Chess Tour-turnering. Nordmannen vant den forrige sent i mai.

Etter seieren var Aronian overrasket over at Carlsen spilte svakt.

– Jeg synes vi begge spilte dårlig, sa armeneren.

På spørsmål om han ble overrasket over at han fikk det lettere enn man skulle tro i omspillet, svarte han kjapt:

– Ja, jeg ble det. Men det er vanlig at man har dårlige dager.

I bronseduellen møter Carlsen kinesiske Ding Liren. I finalen skal Aronian opp mot russiske Vladislav Artemjev. Oppgjørene spilles lørdag og søndag.

(©NTB)