Carlsens VM-kamp spilles i Sotsji

TIL OL-BYEN: Magnus Carlsen spiller sin VM-kamp i Sotsji.

TIL OL-BYEN: Magnus Carlsen spiller sin VM-kamp i Sotsji. Foto: Erlend Aas (NTB scanpix)

VM-kampen har et budsett på 18 millioner.

11.06.14 13:25

VM-kampen i sjakk blir ikke spilt på norsk jord. Magnus Carlsen skal møte Vishy Anand i OL-byen Sotsji.

VM-kampen skal spilles i OL-landsbyen fra 7. til 28. november. Sotsji arrangerte vinterlekene i februar.

– Vi har vært klar over at det har vært flere interesserte byer og fikk beskjed om at Sotsji var en av dem for en ukes tid siden. Så mye mer enn det vet vi ikke, sier Magnus Carlsens manager, Espen Agdestein, til NTB.

President i Norges Sjakkforbund, Jøran Aulin-Jansson, håpet lenge at en norsk by skulle melde seg på i kampen om å arrangere VM-kampen.

– Jeg må innrømme at jeg er litt skuffet over at det ikke ble en by i Norge, sier Aulin-Jansson til NTB.

18 millioner

Ifølge presidenten i Det internasjonale sjakkforbundet (FIDE), Kirsan Iljumzjinov, har VM-kampen et budsjett på 18 millioner kroner (3 millioner dollar).

– Vi vet ikke så mye om opplegget rundt foreløpig, så vi ønsker å innhente mest mulig informasjon før vi tar stilling til hva vi synes om Sotsji som vertsby. Først skal Magnus fokusere på å spille Norway Chess, før vi begynner å konsentrere oss om VM-kampen, forteller Agdestein.

I fjor var premiepotten i VM alene på cirka 16 millioner norske kroner.

– Vi vet ikke så mye om hva som ligger bak disse tallene. Det er ikke umulig at de 18 millionene bare er budsjettet for premiepotten, sier Aulin-Jansson.

Tror på god sjakk

Carlsen er tittelforsvarer etter at han slo Anand i VM i fjor. Da ble kampen spilt i India. Agdestein tror det ikke har så mye å si hvor kampen blir spilt.

– Det blir spennende å se hva betingelsene er, men det viktigste er at det blir et godt arrangement. Da har Magnus vist at han skal spille god sjakk hvor enn i verden han er, mener Agdestein.

Som sjakknasjon har Russland stolte tradisjoner og flere verdensmestere i sjakk, blant annet Garry Kasparov, Anatolij Karpov og Vladimir Kramnik.

– Det er en stolt sjakknasjon med flere gode spillere gjennom tidene. Jeg er sikkert på de klarer å arrangere et bra VM i sjakk, avslutter Aulin-Jansson.(©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.