*Nettavisen* Sport.

Carlsens VM-strategi ikke etter boka

Foto: Erlend Aas / NTB scanpix

Simen Agdestein forteller hva som skiller Magnus Carlsen fra finalemotstander Vishy Anand.

04.11.13 15:12

Idrettsmannen Magnus Carlsen møter vitenskapsmannen Viswanathan Anand. De to VM-duellantene har en svært ulik tilnærming til sjakkspillet.

- Jeg vil tro at Anand har forberedt seg sammen med tre-fire stormestere de siste månedene. Han har nok lagt ned mye arbeid på å forberede seg på åpninger av partiene. Ved siden av menneskelig hjelp i dette arbeidet, har han nok også gjort bruk av datamaskiner, slik at han er så godt forberedt som mulig på de åpningstrekkene Magnus kommer med, forteller Simen Agdestein til NTB.

Han har fulgt Magnus Carlsen i hele hans karriere, men han er også en storspiller selv og har både slått og vært høyere ranket enn verdensmester Anand.

- Jeg ser det slik at Anand er den vitenskapelige av dem, mens Magnus har en helt annen strategi og tilnærming. Han satser mer på lange og seige partier, og da vil ikke åpningen bety så mye, mener Agdestein.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Erlend Aas / NTB scanpix

Lade opp
- Fram til nå har det vært knallharde forberedelser for Magnus. Han har jobbet veldig hardt; det vet jeg, men det viktige fram til første parti starter kommende lørdag, blir å slappe av mest mulig. Nå er det akklimatisering som gjelder. Det blir om å gjøre å lade batteriene, sier Agdestein.

Carlsen var på plass i Chennai, der VM-kampen skal spilles, mandag. Nå starter alvoret etter oppladning, knallhard trening og litt ferie i Oman, men den siste uken kommer til å bli veldig rolig for 22-åringen, i alle fall tror den tidligere treneren Simen Agdestein det.

- Magnus har nådd helt til denne VM-kampen med strategien sin om lange kamper. Han har hatt en praktisk tilnærming til spillet, og jeg tror han kan nå helt til topps i VM også med denne strategien, men det vil ikke være helt etter boka, mener Agdestein.

- Jeg ser for meg en svært spennende kamp mellom idrettsmannen og vitenskapsmannen, legger Simen Agdestein til.

Åpent
Den gamle stormesteren sier til NTB at han ikke tør satse pengene sine på verken Magnus Carlsen eller 43 år gamle Anand.

- Nei, jeg må vel bare innrømme at jeg er veldig spent, og jeg ser på oppgjøret som starter lørdag som veldig åpent. Alt kan skje, mener Agdestein som per i dag ikke har noen formell tilknytning til Magnus Carlsen. Likevel følger han veldig godt med på det som skjer.

- Hva er de sterke sidene til Anand?

- Han er god på det meste, men det er alle spillere som når så høyt. Særlig er åpningene hans veldig gode, og jeg vil vel også understreke at forberedelsene hans er solide. Dessuten er han rutinert og har erfaring med kamper på dette nivået fra før.

- Når det gjelder Magnus liker han best å kjøre sitt eget løp. Jeg tror nok han for det meste vil trekke seg tilbake og være for seg selv når mesterskapsspillet er i gang for alvor. Men jeg ser også at det er viktig for ham på koble helt ut mellom slagene og gjerne gjøre litt andre ting. Det er Carlsen flink til, sier Simen Agdestein. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag