Gå til sidens hovedinnhold

CAS har avslått Russland anke

Idrettens voldgiftsrett (CAS) har avslått anken til Russlands 68 friidrettsutøvere som ville delta under Rio-OL.

Det bekrefter CAS på sin hjemmeside onsdag.

– Etter mitt syn er dette en subjektiv og politisk beslutning som ikke har et rettslig grunnlag, sier Russlands sportsminister Vitalij Mutko ifølge det russiske nyhetsbyrået TASS.

De russiske friidrettsutøverne ble utestengt fra Rio-OL på ubestemt tid etter flere dopingavsløringer av Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF) i november 2015, men anket avgjørelsen før de kommende sommerlekene til CAS.

Det er denne anken som nå ble avvist av CAS.

– Vårt panel har bekreftet gyldigheten i IAAFs avgjørelse om å utestenge utøverne fra konkurransen, skriver voldgiftsretten.

– Dypt beklagelig

Den russiske regjeringen sier en uttalelse at de skal analysere avgjørelsen, men kaller den «dypt beklagelig.»

– Kollektivt ansvar er etter vårt syn ikke en akseptabel grunn for å gi en slik straff, sier talsmann for den russiske regjeringen, Dmitri Peskov.

IAAF mener dette er et viktig steg på veien for å bevare friidrettens integritet.

– Mens vi er takknemlige for at våre regler og vår oppfordring til å stå på disse har blitt støttet av CAS, er dette ingen gledens dag. Jeg tok ikke steget inn i sporten for å stoppe utøvere fra å konkurrere. Vi vil fortsette å jobbe med Russland for å lage et rent miljø for utøverne deres slik at de kan returnere til den internasjonale arenaen, sier IAAF-president Sebastian Coe i en pressemelding.

Ytterligere fare

Den russiske 800-meterløperen Julia Stepanova, som har medvirket til avsløringen, har fått lov til å stille opp under OL med nøytralt flagg.

Den internasjonale olympiske komité (IOC) satte tidligere denne uken sammen en disiplinærkomité som skal se på hele Russlands deltakelse i Rio-OL, etter at WADA og Richard McClaren presenterte en rapport som avdekket av russiske utøvere deltok i et statlig dopingprogram.

De olympiske lederne sa at de måtte vente til etter torsdagens ankesak i Idrettens voldgiftsrett med å bestemme seg. (©NTB)

Les også: Putin lover konsekvenser etter dopingrapporten

Og denne: IOC vurderer juridiske muligheter mot Russland