ZHANGJIAKOU/OSLO (Nettavisen): Det ble en stor nedtur for de norske kvinnene på lagsprinten under OL i Beijing. Det norske laget endte på en åttendeplass.

Veteran Maiken Caspersen Falla, som gikk sammen med Tiril Udnes Weng, peker på flere ting i forbindelse med OL som hun er misfornøyd med. Hun snakker både om forberedelsene og det som har blitt uttalt i media av ledelsen.

I forkant av lagsprinten ble det blant annet lansert at Therese Johaug kunne komme til å gå øvelsen, før valget til altså falt på Udens Weng.

Før stafetten ble også skiskytter Tiril Eckhoff lansert som et alternativ for Norge. Trener Ole Martin Iversen sa til Nettavisen at han hadde forhørt seg med skiskytterleieren om Eckhoff. Norge endte utenfor pallen på stafetten.

LES OGSÅ: Bolsjunov tatt på senga da Klæbo og Valnes tok OL-gull

- Fortjener bedre

Falla mener det har vært dårlig kommunikasjon utad fra ledelsen på landslaget.

- Det er uttalelser i media vi skulle vært foruten. Men jeg velger å fokusere på å gå og bruke krefter på det. Jeg synes litt synd på laget mitt. Jeg er den eldste her, har vært med lenge og oppnådd mye, men de andre er hardtarbeidende jenter. De er så flinke og legger ned hver eneste dag, 24 timer i døgnet, for å bli best mulig på ski. Da fortjener de bedre omtale enn som så, sier Caspersen Falla i pressesonen etter løpet.

LES OGSÅ: Bråthen oppgitt over «fadesen»: - Et grusomt eksempel

- Vi må ta noen runder. Jeg synes synd på jentene på laget, fordi de er hardtarbeidene og gjør alt de kan. Jeg snakker ikke om mine prestasjoner, men om hele laget. Vi må ta en evaluering og gjøre det bedre neste år, sier hun videre.

- Har du tillit til den norske ledelsen på langrennslandslaget?

- Ja, det er ikke helt natta. Ting blir framstilt dårligere i media enn det er. Vi har mange fine trenere og ledere og et godt miljø. Vi skal ikke svartmale alt. Men det er uttalelsene til mediene jeg synes har vært unødvendige. Det er media og det som har skjedd der, det handler om, sier hun til Nettavisen.

- Når vi er sammen vanlig, så har vi det ganske bra, så håper jeg ledelsen vil se litt på endringer og at vi må gjøre noe annerledes, for så hardt som vi har jobbet for det her, er det ikke dette vi har jobbet for, sier Falla

- Ledelsens ansvar

Skiveteranen forteller blant annet at hun ikke føler seg godt nok forberedt på forholdene som har møtt langrennsutøverne i Beijing-OL.

- Jeg føler meg ikke godt nok forberedt, poengterer hun.

- Det er mange ting, egentlig. Vi må se helheten her og jeg skulle gjerne ha trent mer spesifikt på løypa. Vi har trodd at vi trente spesifikt på løypa og at vi har gjort det bra nok, men så kommer vi hit og ser at det vi trodde var bra nok, ikke er det.

LES OGSÅ: Gull til Graabak. Men bildene av Riiber ble møtt med sjokkreaksjon: - I alle dager?

- Det er lett å være etterpåklok og si at vi skulle gjort ditt og datt. Men når vi ikke får det til, må vi se hva vi kunne gjort annerledes. Vi må legge en ny plan for hva vi skal gjøre framover, sier den norske profilen.

- Er dette også ledelsens ansvar?

- Ja, det synes jeg, sier Falla på spørsmål fra Nettavisen.

- Dette får vi nesten ta internt. Jeg har allerede sagt mer enn jeg pleier å si. Men jeg vil forsvare lagvenninnene mine. De er støttespillerne mine. De fortjener en ledelse som har troen på dem når det står på, utdyper Falla videre.

Bjervig svarer

Falla er ikke den eneste av de kvinnelige norske OL-løperne som har vært kritiske til landslagsledelsens uttalelser under lekene. Også Ragnhild Haga har vært blant dem som har reagert.

Langrennssjef Espen Bjervig regner med at misnøyen vil bli en del av evalueringen etter sesongen.

- Det har jeg vel svart på de siste tre-fire dagene. Om det har blitt sagt noe som de ikke har likt, eller hva det er for noe, så evaluerer vi, som vi gjør hvert eneste år. Da evaluerer vi alt fra prestasjoner til trening, til samarbeid mellom oss, til interne spilleregler og alt mulig sånne ting. Så setter vi oss ned og finner ut hva vi skal gjøre bedre til neste år. Det er en del av det å prøve å bli bedre fra år til år, sier Bjervig.

Samtidig påpeker langrennssjefen at han kun har svart på spørsmål fra pressen.

- Jeg skal være såpass dristig å si at det ikke er jeg som har tatt opp disse temaene. Det er spørsmål som jeg har fått fra journalister som jeg har svart på, sier Bjervig.

- Men det er du som svarer?

- Det er jeg som svarer, men det er journalistene som har satt det på agendaen og ikke jeg, sier Bjervig.

- Føler meg som landsforræder

Selve lagsprinten ble en tung affære for Falla og Udnes Weng. Sistnevnte brakk blant annet staven underveis i konkurransen og tapte en del på den hendelsen.

- Jeg føler det blir tungt på slutten der, Tiril brekker en stav og, ja, det er dårlig. Jeg føler ikke at jeg sprudler over av energi på sisterunden der. Det er vanskelig å si, det var den dårlig dag, sier 31-åringen om selve løpet.

LES OGSÅ: Russisk TV-profil raser mot bildene fra stafetten

Udnes Weng var langt nede da hun møtte pressen i etterkant.

- Jeg føler meg som en landsforræder og at jeg bare burde komme meg hjem, egentlig, sier hun.

Hun tror stavepisoden ble helt avgjørende for det norske laget.

- Ja, det ryker i hvert fall der. Det er ingen tvil om at vi ikke har sjanse på medalje når det der skjer, sier hun på spørsmål fra Nettavisen.