Gå til sidens hovedinnhold

Cav, Farrar, Freire eller Thor?

En av disse vinner den grønne trøya.

Etter at Erik Zabel falt av den grønne tronen i Tour de France har det vært en vanskelig konkurranse å spå.

Tyskeren vant trøya fra 1996 til 2001. Etter dette har Robbie McEwen vunnet konkurransen tre ganger, mens vår egen Thor Hushovd har to seirer.

Det har som regel vært tre eller fire mann som har vært å regne som sterke kort, mens en god del flere har vært på listen med utfordrere.

Også i år er det mange sterke kort, og undertegnede mener det er fire ryttere som skiller seg ut i kampen om grønt.

Vår egen Thor Hushovd, briten Mark Cavendish, amerikaneren Tyler Farrar og spanjolen Oscar Freire. Flere gode navn er på startlisten, men ingen virker gode nok til å utfordre denne sterke kvartetten.

Oksen fra Grimstad
Thor har han hatt en trøblete oppladning til Tour de France. Kragebeinsbruddet satte Grimstad-gutten ut av spill fra mai til juni, dermed kjørte han ikke noen ritt mellom Paris-Roubaix og Sveits Rundt.

- Jeg fikk to meget positive opplevelser i Sveits Rundt. En på tempoetappen og en på den siste fellesstarten, da jeg spurtet inn til niendeplass, sa Thor Hushovd på pressekonferansen i forkant av fellesstarten i norgesmesterskapet.

Laget Cervélo har komponert er helt greit. Brett Lancaster er den viktigste brikken for å få det hele til å fungere. Ellers har man en temposterk Ignatas Konovalovas, samt rutinerte gutter som Andreas Klier og tour-debutanten Jeremy Hunt.

Thor viste under fellesstarten i norgesmesterskapet at han er sterk, veldig sterk. Spørsmålet er om avslutningen hans har nok trøkk, den spesifikke spurttreningen ble prioritert bort på grunn av rehabiliteringen av skaden.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Han kan sanke så mange poeng han vil på brosteins og mellometappene, om spurten hans er for svak har han ikke sjanse på Cavendish og kompani. Thors mulighet til å ta den grønne trøya står og faller på om avslutningen er bra nok, og han må kjøre godt på brosteinen og på mellometappene.

Fast and furious
Selv om «The Manx Missile» ikke har vist det fram så ofte denne sesongen, er han nok mannen med den beste avslutningen i feltet.

I fjor var han en seiersmaskin. Vinner han seks etapper i Tour de France i år, slik han gjorde i fjor, skal det bli vanskelig å ta fra han den grønne trøya.

Han er også sprinteren med det beste laget rundt seg. Med Mark Renshaw i spissen setter HTC-Columbia fantastiske premisser for den tidligere banesyklisten fra Isle of Man. De er kjent som meget villig til å kjøre inn brudd og har nok det beste «toget» av samtlige.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Den enorme aggresjonen er den største svakheten til Mark. Han var i en situasjon med Thor i fjorårsutgaven av Tour de France og i en med Heinrich Haussler i Sveits Rundt i juni.

Det faktum at han i begge disse tilfellene fikk tids- og poengstraff gjør at det er lettere for dommerne å gi han det igjen. Det er et kjent faktum at stilen til Cavendish er meget uryddig, og han må passe seg. Det hjelper selvfølgelig ikke at han aldri sparer på kruttet da han får mikrofoner i trynet etter etappene.

Er dette de to største favorittene?
Mange omtaler Tyler Farrar som favoritt til den grønne trøya. Dette er ikke uten grunn. Hans fem seire kunne fort vært mange flere, 26-åringen har vært i god form gjennom store deler av sesongen. Han viste seg spesielt godt fram med sine to etappeseire i Giro d’Italia.

Farrar får meget god støtte av Julian Dean og Robert Hunter. Dean har i lengre tid fått anerkjennelse for kvalitetene han besitter som opptrekker, mens det ikke er lenge siden Hunter kjørte for egne sjanser på de flate etappene i Tour de France. Farrar kunne ikke fått mye bedre enn menn enn new zealenderen og sør-afrikaneren til å hjelpe seg.

- Tyler Farrar vil være meget sterk, har Thor Hushovd spådd. Det vil han nok få rett i.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Årets Milan-San Remo-vinner Oscar Freire har i år vunnet seks sykkelløp. Det er mer enn noen av de som er nevnt til nå. Spanjolen med fire etappeseire fra Tour de France og poengtrøye fra 2008 er en høyaktuell kandidat for den grønne trøyen. Kanskje den aller største?

Freire går godt oppover, takler brosteinen og biter fra seg i massespurtene. Det er vanskelig å finne svakheter hos Rabobank-rytteren, han kan fort stå i grønt på podiet i Paris.

Ale-Jet og Ciolek
Nestemann ut er Alessandro Petacchi. Lampre-rytteren har hatt en fin sesong til nå. Vi skal se opp for italieneren, undertegnede ville dog ikke satt penger på Petacchi som trøyevinner.

Han er ikke lenger som han var. Da han kjørte for Fassa Bortolo på tidlig 2000-tall var han utilnærmelig. Noen vil kanskje kalle det tidenes beste «tog», Marco Velo, Matteo Tosatto og resten av gjengen ga Ale-Jet seieren hver eneste gang. Her vi snakker gode Tour de France minner anno 2003.

Skal vi sammenligne årets Petacchi med tidligere utgaver kan vi konkludere med at utviklingen er som den pleier hos spurterne. Han er sterkere, men tregere. Akkurat som Thor.

Tyskeren Gerald Ciolek har gått ut i media og sagt han skal være med å kjempe i år. Hans Milram er også villig til å satse på at han henger med. Hjelpere som den tidligere banesyklisten Roger Kluge kan gjøre en meget god jobb.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Dessverre har ikke Ciolek resultater til å støtte opp om at han skal kunne være med å kjempe om grønt. Han sanker litt for få topplasseringer.

Tyskeren er rett og slett ikke god nok. Han er en outsider, men han slår neppe til.

For ung, for gammel, for fransk
- Jeg tenker ikke på grønn trøye, har vår egen Edvald Boasson Hagen uttalt.

Når man har denne innstillingen tror jeg det er vanskelig å gå helt til topps, den grønne trøya er sjelden en trøye som kan falle ned i fanget på deg. Slik det til en viss grad kan være med den rød- og hvitprikkede.

Kvalitetene er der hos rudsbygdingen, men jeg tror det kan være lurt å gå inn i sin første tour med moderate ambisjoner. Å kjøre Tour de France er ikke noe småtteri.

Ellers kan man nevne Robbie McEwen, som dessverre er blitt for gammel. Men det å ha en profil som McEwen med i rittet er godt for Tour de France. McEwen kommer til å yte det hans gamle kropp klarer og kan samle noen gode enkeltplasseringer. Men når alt kommer til alt er Robbies tid som en seriøs utfordrer i kampen om den grønne trøya forbi.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Den beste franskmannen er nok Lloyd Mondory. Han er dog for svak til å kjempe om grønt. Men vi unner jo franskmennene noe da de arrangerer dette eventyret vi nyter hvert år. Så om Mondory vinner en etappe vil det vært fabelaktig.

En ny mann i dette selskapet er Matti Breschel. Den danske debutanten har en god finish, men er nok ikke rå nok. At han kan ligge på nivået til ryttere som Jurgen Roelandts og Jose Joaquin Rojas er sannsynlig.

Vil du vinne en VIP-pakke til Intersport Oslo Grand Prix?

2055-0
Les flere sykkelnyheter på procycling.no!

Følg oss på Facebook og Twitter!

Reklame

Kurs i dag: Disse boblene og vinene passer perfekt til 17. mai

Kommentarer til denne saken