Cavendish i asfalten

Foto: KARIM JAAFAR (Afp/SCANPIX)

Det visste det franske supertalentet å utnytte seg av.

10.02.12 17:50

TV-bildene viser hvordan Mark Cavendish (Team Sky) og Roger Kluge (Project 1t4i) kjemper om posisjonen inn på oppløpet.

Den store tyskeren lener seg litt over til venstre, noe som gjør at den lille briten mister balansen.

Han er i ferd med å hente seg inn igjen, men på hjulet til Tyler Farrar (Garmin-Barracuda) får den regjerende verdensmesteren likevel smake asfalten.

Cavendish blir liggende på ryggen en kort stund, men flankert av tre lagkamerater, triller han til slutt over målstreken uten hjelm på hodet.

Fransk triumf
Da hadde allerede franske Arnaud Démare (FDJ-BigMat) vunnet den siste etappen av årets Tour of Qatar. 20-åringen er lagkamerat med Gabriel Rasch og ble U23-verdensmester i København i fjor høst.

På forhånd hadde de fleste satt pengene på enten Tom Boonen eller Cavendish, men den duellen kunne man altså se langt etter.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Duoen hadde to etappeseirer hver foran fredagens etappe, men briten falt bakpå i sammendraget da han ikke satt med Boonens gruppe inn på den 4. etappen.

Fredag maktet ikke Boonen å bli blant de 10 fremste, men Omega Pharma-Quick Step-rytteren vant likevel rittet sammenlagt etter 15.-plass i spurten.

- Det var nervøst fram mot målstreken. Det var motvind de siste to kilometerne. Det gjør det vanskelig å time sprinten. Du ser hva som skjer, det blir litt nervøst. Det eneste vi ville var å forsvare trøyen hele veien inn til mål, fortalte Boonen etterpå.

Sju mann i brudd
Før rytterne så enden av de 120 kilometerne mellom Sealine Beach Resort og Doha Corniche, hadde sju ryttere tilbrakt store deler av etappen i brudd.

Alan Marangoni (Liquigas), Jens Mouris (GreenEDGE), Ladagnous (FDJ-Big Mat), Tony Gallopin (RadioShack-Nissan), Maarten Tjallingi (Rabobank), Klaas Lodewijk (BMC Racing) og Mart Ojavee (Champion System) utgjorde en kjøresterk gjeng, men 14 kilometer før mål kunne Matt Brammeier (Omega Pharma-Quick Step) og hovedfeltet puste ut igjen.

Rytterne avsluttet dagen med seks runder à 10 kilometer inne i Doha sentrum. Der var Thor Hushovd nødt til å bytte sykkel to ganger. Sørlendingen gjorde en jobb for Adam Blythe mot slutten av dagen, og BMC Racing fikk til slutt sin mann inne på topp 10, ettersom Bernard Eisel stanset opp da lagkaptein Cavendish gikk i bakken.

Avslappet foran klassikerne
Sky hadde uansett ingen mulighet til å gjøre noe med Boonen, som vant rittet med 28 sekunder ned til Tyler Farrar på andreplass.

Med sin fjerde sammenlagtseier i rittet, to etappeseirer (toalt 20 i karrieren), samt etappeseier i Tour de San Luis, har 31-åringen fått en flott start på 2012. Så bra faktisk, at han varslet at han kommer til å roe ned det hele et par hakk i påvente av klassikerrekken i slutten av mars og i starten av april.

- Jeg kan ikke kjøre like hardt hele vinteren, som jeg har gjort nå. Men når det gjelder klassikerne, er jeg ganske avslappet. Det er ingen som kjenner kroppen min bedre enn jeg gjør selv. Jeg har vunnet alle klassikerne en gang allerede, men la oss prøve å gjøre det en gang til, fortalte Boonen i et intervju med arrangøren.

Alexander Kristoff (Katjusja) endte på femteplass på fredagens etappe. 24-åringen bidro til at russerne også fikk plassert Denis Galimzianov på andreplass under en kaotisk avslutning. Mark Renshaw (Rabobank) ble nummer tre.

Resultater, 5. etappe:
1. Arnaud Démare (FDJ-BigMat) 2.20,44
2. Denis Galimzianov (Katjusja) samme tid
3. Mark Renshaw (Rabobank) st
4. Robert Kluge (Project i4t1) st
5. Alexander Kristoff (Katjusja)
6. Tylar Farrar (Garmin-Barracuda) st
7. Daniel Oss (Liquigas) st
8. Allan Davis (GreenEDGE) st
9. Aaron Kemps (Champion System)
10. Jens Debusschere (Lotto-Belisol)
(..)
64. Thor Hushovd (BMC Racing) st
102. Gabriel Rasch (FDJ-BigMat) +1.43

Sluttstilling:
1. Tom Boonen (Omega Pharma - Quickstep) 15.42,13
2. Tyler Farrar (Team Garmin - Barracuda) +28
3. Juan Antonio Flecha (Sky Procycling) +33
4. Gert Steegmans (Omega Pharma - Quickstep) +34
5. Tom Veelers (Project 1t4i) +1.00
6. Mark Cavendish (Team Sky) +1.05
7. Fabian Cancellara (RadioShack - Nissan) +1.06
8. Ramunas Navardauskas (Team Garmin - Barracuda) +1.09
9. Aidis Kruopis (GreenEdge Cycling Team) +1.10
10. Adam Blythe (BMC Racing Team) +1.14
(..)
42. Alexander Kristoff (Katjusja) +3.45
78. Gabriel Rasch (FDJ-BigMat) +5.42
99. Thor Hushovd (BMC Racing) +13.20

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mer om emnet: Mark Cavendish

Mest lest på Sport

Annonsebilag