Mark Cavendish (Team Sky) demonstrerte god, gammel klasse på Tour of Britain-etappen til Dumfries, som for tredje dag på rad endte i en massespurt.

På det våte oppløpet var den overlegne briten flere sykkellengder foran duoen fra Orica-GreenEdge, gårsdagens vinner Leigh Howard og Aidis Kruopis. Cavendish vant også her i fjorårets utgave.

- Jeg kjente til avslutningen godt, at det skulle være medvind og at det gikk slakt nedover. Derfor åpnet jeg spurten tidlig. Opptrekket jeg fikk var helt perfekt, sier Cavendish etter målgang.

Den regjerende verdensmesteren tok dermed sin 13. seier for sesongen. Triumfen på skotsk jord var 27-åringens femte totalt i det britiske etapperittet.

Med dagens andreplass tok australske Howard over ledelsen sammenlagt, og vil derfor ikle seg den såkalte «IG Gold jersey» på etappen i morgen.

Frisk start
Etappe tre i Tour of Britain, 152.6 småkuperte kilometer mellom Jedburgh og Dumfries, var ikke bare dagen hvor tv-titterne fikk beskue Skottlands vakre bakhage, men også nok en anledning for spurterne til å vise seg frem.

Alltid gjenstand for diskusjon når han stiller på startstreken, spesielt når han ikke vinner, var naturligvis alle øyne rettet mot Cavendish også i dag.

De normalt sett fredelige landeveiene ved Jedburghs frodige utkantstrøk var i dag alt annet enn gudsforlatte. En frisk start ventet rytterne på dagens etappe, med to førstekategori stigninger plassert innenfor de første 50 kilometerne.

Les også: Disse sykler VM-fellesstarten

Og mens hovedfeltet koste seg i de solrike og rurale omgivelsene, hadde Peter Hawkins (IGS), Kristian House (RCS), Peter Williams (NGR), Wesley Kreder (VCD) og Bernard Sulzberger (RAL) andre planer. Tidlig dannet de et brudd, og kvintetten hadde på det meste en ledelse på 4 minutter, men ble godt kontrollert av Unitedhealthcare med ledende Boy Van Poppel på laget.

Hjemmegiganten tok ansvar
Med 35 kilometer igjen til Dumfries, gikk Team Sky-veteranen Jeremy Hunt frem for å ta sine føringer i motvinden. Komfortable 1.30 opp til utbryterne betydde at hovedfeltet hadde god kontroll på de fem håpefulle i front.

Samtidig åpnet himmelen seg, og det som var tørre sommerveier, ble fort omgjort til såpeglatte, veltekatalysatorer. I det øsende regnværet satte Team Sky inn nådestøtet, nå med Tour de France-vinner Bradley Wiggins i tet.

Det britiske profflaget hadde åpenbart skumle hensikter med en sulten og seiersløs Cavendish, som veltet på åpningsetappen og ble snytt av Leigh Howard på målstreken i går.

Velsmurt opptrekk
De siste 5 kilometerne ble en parademarsj for Sky-toget, som ikke lot seg prelle på nese av en offensiv Sep Vanmarcke (Garmin-Sharp). Fotsoldatene Christian Knees og Bernhard Eisel dominerte begivenhetene innenfor flamme rouge, mens Luke Rowe fullførte det prikkfrie opptrekket.

Cavendish fikk derfor sin revansj mot Howard etter gårsdagens «flause».

Resultat
1. Mark Cavendish (Team Sky)
2. Leigh Howard (Orica-GreenEdge) s.t
3. Aidis Kruopis (Orica-GreenEdge) s.t
4. Luke Rowe (Team Sky) s.t
5. Sam Bennett (An Post - Sean Kelly) s.t
6. Russel Downing (Endura Racing) s.t
7. Boy Van Poppel (Unitedhealthcare) s.t
8. Jonathan McEvoy (Endura Racing) s.t
9. Barry Markus (Vacansoleil) s.t
10. Yanto Barker (Team UK Youth) s.t

Sammenlagt
1. Leigh Howard (Orica GreenEdge)
2. Mark Cavendish (Team Sky) s.t
3. Boy Van Poppel (Unitedhealthcare) + 0.04
4. Luke Rowe (Team Sky) s.t
5. Rony Martias (Saur - Sajun) + 0.10
6. Russel Downing (Endura Racing) + 0.12
7. Steele Von Hoff (Garmin - Sharp) + 0.16
8. Nathan Haas (Garmin - Sharp) s.t
9. Sep Vanmarcke (Garmin - Sharp) s.t
10. Sam Bennett (An Post - Sean Kelly) + 0.17