Året som regjerende verdensmester har vært preget av oppturer og nedturer for Mark Cavendish. Etter mange suksessrike år med det amerikanske HTC-laget, vendte Manxmannen foran årets sesong hjem til et blomstrende Team Sky. En treårskontrakt ender dog prematurt, nå når Cavendish bytter beite på ny, og gjenforenes med mange av sine tidligere HTC-kollegaer i Omega Pharma-Quick Step i 2013.

Cavendish vant seks Grand Tour-etapper ikledd regnbuens farger, tre i Giro d’Italia og tre i Tour de France. Regnskapet viser 15 triumfer totalt, hvilket gjør han til den mestvinnende verdensmesteren siden Tom Boonen bar trøyen gjennom 2006-sesongen. Til neste år er Cavendish og Boonen stallkamerater. Det kan by på problemer innrømmer Brian Holm, sportsdirektør i Omega Pharma-Quick Step.

- For å være helt ærlig har vi ikke snakket så mye om det, men man må regne med slike konflikter på et så godt lag som vårt. Er det snakk om en spurt, blir vi nok enige om noe. Boonen var helt fantastisk på våren i år, men det skjer ikke hver sesong, sier Holm til The Independent.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Boonen til tross, danske Holm lover The Manx Missile gode vilkår og solid støtte til å oppnå sine mål de neste tre årene. I tillegg til Milan-San Remo har Cavendish også poengtrøyene i Giro d’Italia og Tour de France for øyet. 27-åringen vant den grønne trøyen i 2011, men maktet ikke å gjenskape kunststykket i årets Giro d’Italia, da han havnet ett fattig poeng bak spanske Joaquim Rodriguez.

- Vi er et sterkt lag, vi kan kjøre fort. Det så alle under lagtempoen i VM. Vi har heller ingen stor kandidat til å vinne sammenlagt i Tour de France. Man må ikke være et geni for å se at med Wiggo (Bradley Wiggins) og (Chris) Froome i Sky kan det være vanskelig for Cavendish. Alle forsto fort at det ville føre til problemer, resonerer Holm.

Tilbake til fremtiden
Gjensidige begrensninger var ordene Cavendish brukte for å beskrive sin tid i Team Sky under Tour de France. Tre etappetriumfer ville tilfredsstilt enhver rytters ambisjoner, men ikke Connonball Cav. Følelsen av forspilte sjanser ulmet derfor i Cavendishs mage etter etappene til Cap d’Agde og Pau. Sky-ledelsens prioritering lå hos Wiggins. Ikke overraskende mener Holm.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

- Jeg vet ikke hva de fortalte Cavendish før de signerte ham, men Wiggo fortalte meg under VM i København at han skulle vinne Touren. Han hadde virkelig troen. Jeg kan ikke legge ut om hvordan Cav hadde det i Sky, men med alle oss her i Omega Pharma fra HTC, blir det litt som å komme hjem for ham.

- Tony Martin og Cavendish er nære venner, de respekterer hverandre. Bert Grabsch og Tony er old-school tyskere, rolige og kontrollerte. De er nesten som roboter. Når Cavendish bråker, bare ser de på ham og så blir det stille med en gang, sier Holm.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Cavendish er bare 27 år gammel, men har allerede vunnet 23 etapper i Tour de France. Han har tidligere bedyret å tufte Eddy Merckxs rekord på 34. Det kunne aldri skje i Team Sky. I Omega Pharma-Quick Step er forutsetningene for å gjenskape gammel opptrekksmagi til stedet.

- Vi har folk på laget som kan holde et høyt tempo over tid, og med Cav på laget løfter alle seg noen hakk. Når man har virkelig troen på seier, graves det dypere. Vi må selvsagt jobbe hardt, men jeg er ikke nervøs for at det ikke skal fungere.

- Det handler ikke bare om hva vi kan tilby Cavendish, men også hva han kan gi oss. Noen av de eldre gutta, som Tony og Grabsch, har allerede ringt meg. De er i henrykt over at Cavendish kommer inn på vårt lag. De gleder seg virkelig, og det vet Cavendish også, avslutter Holm.