*Nettavisen* Sport.

Cavendishs eneste sjanse?

Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)

Det er ekstremt viktig for Sky-rytteren å lykkes i Sanremo i år.

07.03.12 09:37

Det er snart fire år siden Mark Cavendish gjorde noe de færreste mente han var kapabel til.

I Sanremo gikk han nemlig såpass godt oppover etter nærmere 30 mils sykling at han maktet å holde seg på skuddhold av konkurrentene også etter Poggio-stigningen og inn mot oppløpet.

Heinrich Haussler fikk tilsynelatende panikk. I stedet for å gjøre en jobb som opptrekker for Thor Hushovd, klemte tyskeren til med alt han hadde 250 meter fra streken.

Han åpnet en luke på ti meter ned til Cavendish, men den hadde briten utlignet 100 meter fra mål og maktet å presse sykkelen foran konkurrenten fra Cervélo TestTeam. Hushovd endte på tredjeplass, på plassen bak lagkamerat Haussler.

Dermed hadde sprintfenomenet fra Isle of Man vunnet sin første monumentalklassiker i en alder av 23 år.

Lovte å kopiere Saronni
Lørdag 17. mars er det dags igjen. Da går Cavendish for nok en seier under Milano-Sanremo, og 26-åringen håper samtidig å oppfylle en drøm han også snakket om i forbindelse med rittet han vant for fire år siden.

- Denne trøya er spesiell for meg, fortalte Cavendish ifølge Cycling Weekly og viste fram verdensmesterfargene på en pressekonferanse for etapperittet Tirreno-Adriatico.

- Jeg sa i 2009, da jeg vant Milano-Sanremo, at jeg ønsket å komme tilbake og vinne det med denne trøya på. Den forrige som gjorde det var Giuseppe Saronni for 20 år siden.

Saronni var generalmanager i Lampre fram til fjorårssesongen. Han forlot stillingen som et slags kompromiss etter at Mantova-etterforskningen (dopingetterforskning mot flere nåværende og tidligere ryttere) ble såpass ubehagelig at lagets Giro d’Italia-plass sto i fare.

Som rytter opplevde Saronni stor suksess. Han vant Giro d’Italia i 1979 og 1983. Totalt fikk han med seg 24 etappeseirer gjennom karrierens løp.

I 1982 ble han verdensmester i Goodwood (Storbritannia) og det påfølgende året gikk han altså til topps under Milano-Sanremo.

Det er altså denne bragden Cavendish ønsker å kopiere. Foreløpig ser alt normalt ut for den kortvokste briten.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Tim De Waele

Han vant en etappe under Tour of Qatar og vant sitt første ritt for året under sprintklassikeren Kuurne-Brussel-Kuurne.

- I år er det viktig, presiserte Cavendish og tenkte med det på at det ikke er sikkert han får sjansen til å kjøre Milano-Sanremo iført verdensmestertrøyen noen gang igjen.

Første ritt med Boasson Hagen
Briten brukte mandagen til å kjøre igjennom de siste 100 kilometerne av det 298 kilometer lange rittet.

Selv om Peta Todd, han forlovede, har termin til parets førstefødte barn om tre ukers tid, vender den regjerende verdensmesteren alt fokus mot monumentalklassikeren som venter.

Før den tid gjør Cavendish, Edvald Boasson Hagen og resten av Sky-gjengen unna Tirreno-Adriatico fra i dag (onsdag) og fram til neste tirsdag. Da er man kun fire dager unna starten i Milano.

- Jeg føler meg klar. Jeg følte meg god både i motbakkene og i utforkjøringene, forklarte Cavendish om mandagens forberedelser til Milano-Sanremo.

Tirreno-Adriatico blir også det første han og Boasson Hagen sykler sammen for Team Sky. Cavendish varslet at han går for etappeseier på dag to eller tre, og kommer til å bruke resten av rittet til å finpusse formen.

Det kan jo åpne opp for at vi får se Edvald helt framme i andre halvdel av rittet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.