*Nettavisen* Sport.

Cavs andre seier i regnbuetrøya

Foto: (AFP/Scanpix)

Det tok Thor Hushovd over et halvt år å gjøre det samme.

09.02.12 15:52

Den nest siste etappen i årets Tour of Qatar bød på 160 kilometer mellom Camel Race Track (!) og Al Khor Corniche. De siste milene var paddeflate, noe som gjorde at det sto massespurt skrevet med rød skrift på rytternes jukselapper denne dagen.

For syns skyld fikk Aljaksandr Kutsjynski (Katjusja) og Maciej Bodnar (Liquigas) lov til å vise seg fram i forkant av hovedfeltet. De to var i utgangspunktet del av et brudd som innehold fem ryttere. Duoen samarbeidet godt og hadde i overkant av minuttet tilbake til hovedfeltet med to mili igjen til mål.

Forspranget var velsignet av Tom Boonen og hans Omega Pharma-Quick Step-mannskap.

Jaktet triumf nummer 21
Tradisjonen tro har Boonen forsynt seg grovt av etappeseierne i Qatar. 31-åringen vant både den første og fjerde etappen (totalt har han vunnet 20 i Qatar), og er naturlig nok interessert i å vinne Tour of Qatar sammenlagt for fjerde gang.

Belgiernes slakke holdning i front av feltet, fikk Team Sky til å sende opp et par mann da feltet nærmet seg den siste mila. Britene kjører for Mark Cavendish i rittet (han vant tirsdagens etappe), men også ryttere som Mark Renshaw (Rabobank), John Degenkolb (Project 1t4i), Tyler Farrar (Garmin-Barracuda) og Robbie McEwen (GreenEDGE) ønsker seg sesongens første seier.

Med skifte av kusk, tok det heller ikke lang tid før Kutsjynski og Bodnar ble sveivet inn. Gatis Smukulis (Katjusja) skapte en smule dramatikk da han veltet mitt i feltet, men heldigvis var det kun 24-åringen selv som endte opp i asfalten.

Roen senket seg kjapt igjen i hovedfeltet, og herfra og inn dreide alt seg om å skaffe seg de riktige posisjonene foran sprinten i Al Khor Corniche.

Cavendish ordnet opp
Med 3,5 kilometer igjen var Robbie McEwen (GreenEDGE) uheldig og pådro seg en punktering. Dermed var 38-åringen ute av kampen om etappeseieren.

Garmin-Barracuda forsøkte etter beste evne å holde kontroll på hovedfeltet, men det var kaoset som rådet etter at rytterne passerte den siste rundkjøringen med halvannen kilometer igjen til mål. I opptakten så man hvordan Bernhard Eisel fortvilet lette etter Mark Cavendish i mylderet, men til slutt måtte sprintfenomenet ordne opp på egen hånd.

Inn på oppløpet lå Cavendish og knivet om 6-7 posisjon med Denis Galimzianov (Team Katjusja). Mens 24-åringen var mest opptatt av å holde verdensmesteren fra livet, fant Cavendish en luke «ingen andre så», og startet sprinten bak i feltet med i et par hundre meter igjen.

Liquigas maktet ikke å stå imot angrepet. Daniel Oss fulgte nærmest på andreplass, mens lagkompis Peter Sagan ble nummer tre. Den opprinnelige planen var trolig at de to skulle gjøre en jobb for hverandre, men det maktet italienerne altså ikke i den kaotiske spurten.

Cavendish tok sin andre etappeseier i årets Tour of Qatar. Samtidig var det hans andre seier i regnbuetrøya.

- Fantastisk jobb, gutter! utbrødt Cavendish i målområdet etter spurten.

Ingen forbannelse
Tidligere har man snakket om at det følger en slags «forbannelse» med regnbuetrøya, ettersom flere av rytterne som har båret den har blitt rammet av formsvikt, manglende resultater eller (i verste fall) dødsulykker.

Thor Hushovd tilbakeviste dens eksistens i fjor, da han blant annet bar gul trøye i Tour de France og vant to etappeseirer.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Sørlendingen måtte likevel vente helt til den 16. etappen i Tour de France, før han sto notert med to individuelle etappeseirer i 2011-sesongen. Den første triumfen kom under Tour de Suisse i midten av juni.

Foreløpig er det lite som tyder på at Cavendish blir mindre giftig med regnbuestripene over brystet. Briten vant også tirsdagens etappe i det paddeflate rittet.

Beholdt trøyen
Det er likevel Tom Boonen som beholder sammenlagtledelsen i Qatar.

- Det ble en hektisk avslutning. Jeg kjenner dette oppløpet godt, og tidligere har det behandlet meg på både godt og ondt vis. Det er skiftende vindforhold og vinden kommer litt fra alle kanter her, konstaterte Boonen i et TV-intervju med arrangøren.

- Jeg var nesten framme i spurten, men jeg ble hindret på venstresiden. Det viktigste for meg var å holde meg i den gule ledertrøyen, fortalte Boonen som selvsagt håper at Omega Pharma-Quick Step får en enkel jobb med å kontrollere inn sammenlagtseieren under fredagens avslutning.

Thor Hushovd og hans BMC-mannskap tok det med ro, og nordmannen bruker åpenbart rittet som gjennomkjøring før viktigere oppgaver. Også Aleksander Kristoff (Katjusja) og Gabriel Rasch (FDJ BigMat) sykler rittet.

Resultater 5. etappe:
1. Mark Cavendish (Team Sky) 3.30,40
2. Daniel Oss (Liquigas) samme tid
3. Peter Sagan (Liquigas) st
4. John Degenkolb (Project 1t4i) st
5. Rüdiger Selig (Team Katjusja) st
6. Alan Davies (GreenEDGE) st
7. Arnaud Demare (FDJ-BigMat) st
8. Andrea Guardini (Farnese Vini-Selle Italia) st
9. Denis Galimzyanov (Katusha) st
10. Greg Henderson (Lotto-Belisol) st
(...)
16. Alexander Kristoff (Katjsusja) st
47. Thor Hushovd (BMC Racing) st
52. Gabriel Rasch (FDJ Big Mat) st

Sammenlagt:
1. Tom Boonen (Omega Pharma - Quickstep) 13.21,30
2. Tyler Farrar (Team Garmin - Barracuda) +31
3. Juan Antonio Flecha (Sky Procycling) +34
4. Gert Steegmans (Omega Pharma - Quickstep) +36
5. Bernhard Eisel (Sky Procycling) +45
6. Tom Veelers (1t4i) +1.00
7. Mark Cavendish (Team Sky) +1.05
8. Fabian Cancellara (RadioShack - Nissan) +1.06
9. Ramunas Navardauskas (Team Garmin - Barracuda) +1.09
10. Aidis Kruopis (GreenEdge Cycling Team) +1.10
(...)
46. Alexander Kristoff (Katjusja) +3.45
58. Gabriel Rasch (FDJ-Bigmat) +3.59
103 Thor Hushovd (BMC Racing) +13.20

PS! Filippo Pozzato (Farnese Vini-Selle Italia) sto av den 5. etappen i Qatar etter velt.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag