Chelsea snudde mot United

Foto: Afp/Scanpix

Storkampen hadde alt.

01.03.11 23:41

CHELSEA - MANCHESTER UNITED 2-1:

Chelsea måtte vinne over serieleder Manchester United.

Tap hadde betydd rekordmange nederlag på én sesong.

Det hadde betydd like mange poeng til toppen av tabellen, som til bunnen.

Uniteds første seier på Stamford Bridge siden 2001/2002 - den forrige sesongen alt gikk galt for London-klubben - hadde vært katastrofe.

Men så gikk det nå ikke en gang slik.

Chelsea-fansen ropte på Fernando Torres' første scoring for klubben, etter at han har nettet i fire strake oppgjør mot de rød djevlene (for Liverpool, selvfølgelig), men det var en annen nysignering som debuterte på scoringslista.

David Luiz utlignet til 1-1, før Frank Lampard snudde til 2-1 og sikret en uhyre viktig Chelsea-seier.

Det betydde selvfølgelig også United-tap. Sesongens andre. Og det tredje strake mot Chelsea.

Tabellen?

Ja, der er det spenning.

Premier Leagues strengeste dommer
Både hjemmelagets Ashley Cole og gjestenes Wayne Rooney har vært i hardt vært den siste tiden, med Coles skytedrama og Rooneys stygge albuehendelse. Begge fikk imidlertid lov fra fotballforbundet til å spille kampen, og var på banen fra start.

Kanskje var det derfor oppgjørets dommer ble den strengeste i Premier League denne sesongen. Martin Atkinson leder både straffe- og røde-kort-statistikken, med elleve av førstnevnte og ti av sistnevnte.

Og han utmerke seg, som du skal få lese om litt lenger ned i saken.

Chelsea ropte «shoot» ...
Chelsea slipper inn desidert færrest mål i Premier League, med 22, nå 23, baklengs. Djevlene fra Manchester er på sin side de mest scoringskåte med 61 mål på 27 kamper. Det var derfor vanskelig å gjette seg til om det kom til å bli et forsvars- eller målkalas på Stamford Bridge.

Fasit er at det ble kalas.

Kampen fikk den underholdende pangåpningen alle håpet på. Chelsea, som begynte med Didier Drogba på benken og Nicolas Anelka og Torres på topp, ledet an et intenst måljag, men fikk ikke uttelling.

Selv ikke da fansen ropte «shoot» og Cole gjorde som han har trent på den siste tiden, gikk hjemmelaget opp i ledelsen.

Dermed var det rom for United og Rooney å albue seg framover på banen.

Rooney-mål fra 18 meter
For første gang på 165 kamper og nesten tre år stilte Ferguson med den samme startoppstillingen for andre match på rad. Riktig nok uten Rio Ferdinand, Ji-Sung Park, Anderson, Owen Hargreaves og Antonio Valencia.

Og skotten hadde mer hell, sesongen tro, enn sin italienske kollega.

Etter en håndfull gode sjanser, flotte tekniske detaljer, og et United-spill som vanligvis bare viser seg på Old Trafford, kom scoringen.

Rooney sto feilvendt da han fikk ballen fra Nani, rundet sin egen akse og sendte av gårde et stjerneskudd fra 18 meter. Ballen dundret inn i Chelsea-nettet, en kvart millimeter på innsiden av stolpen.

En fryktelig tam prestasjon av hjemmelagets bakerste rekke.

En fantastisk scoring av United-spissen, som puttet sitt åttende for sesongen.

Luiz med sitt første for Chelsea
Om ledelsen var fortjent eller ikke er åpent for subjektive tolkninger, men udiskutabelt er det at førsteomgangen var av det meget publikumsvennlige slaget.

Like energiske var ikke minuttene etter pause.

Men så smalt det igjen.

Chelsea-fansens trippet utålmodige etter den første Torres-scoringen, men klaget nok ikke over at et annet nytt navn debuterte på klubbens scoringsliste.

Midtstopper Luiz mottok en stusspasning fra Branislav Ivanovic på bakerste stolpe, og klinket nydelig til på halv volley. Ballen suste knallhardt forbi Edwin van der Sar, og sørget for balanse på Stamford Bridge.

Det så ingen av lagene ut til å være fornøyde med, for plutselig begynte måljaget atter i begge ender av gressmatta.

Ferguson byttet innpå ligaens toppscorer, Dimitar Berbatov, samt Ryan Giggs, som spilte sin 606. kamp i United-drakta - dagen før han runder 20 spilte år i den engelske toppserien.

Dommeren i sentrum
Det hjalp så lite.

Dommer Atkinson måtte selvfølgelig bemerke seg. Fra før ble det stilt spørsmål ved om kamplederen burde ha vist ut Luiz med to gule kort etter en stygg Rooney-takling, og diskusjonen ble nok ikke mindre høylytt da Chelsea-straffe ble delt ut.

Om Yuri Zhirkov fortjente nimeterssparket eller ikke, etter en hekting av Chris Smalling, er ikke så lett å avgjøre, men Chelsea fikk uansett muligheten fra krittmerket.

Lampard skuffet selvfølgelig ikke, og snudde kampen med hjemmelagets andre scoring.

Dermed endte det 2-1 på London-gresset. Før Atkinson blåste av det fantastiske storoppgjøret, pyntet han imidlertid på sin egen statistikk: United-kaptein Nemanja Vidic fikk sitt andre gule og med det rødt kort.

Kampen kan oppsummeres med de fleste fotballuttrykk tilgjengelig: sjanser, teknikk, tempo, scoringer, tabber, straffe, kort ... Og det viktigste adjektivet av dem alle: underholdende.

Ny spenning mellom United og Arsenal
Så over til tabellen. For den kan nå ses på med spenning.

Med United-seier ville det 19. ligagullet så å si være sikret (finn gjerne fram klypen med salt). Samtidig ville Chelseas kamp om en topp fireplassering ha blitt betraktelig tøffere.

Isteden har Arsenal nå en fantastisk mulighet til å hente inn Fergusons poengledelse. Med én kamp mindre spilt ligger Gunners kun fire poeng bak, og det er duket for en utrolig spennende Premier League-avslutning.

Chelsea-seieren var imidlertid ikke nok til å annonsere klubben som tittelutfordrere igjen, men situasjonen er i alle fall langt lysere for den blå gjengen. Med to poeng opp til Manchester City, som har én kamp mer spilt, er en tredjeplass særdeles aktuelt. Hvis Arsenal skulle finne på å rakne, er heller ikke åtte poeng opp til andreplassen en umulighet.

Tottenham jager ett poeng bak, men Chelsea har gode muligheter til å være herre over eget utfall. Ettersom søndagens kamp var en utsettelse, har de blå ennå igjen ett møte med United. Det samme har de mot City og Tottenham.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.