Gå til sidens hovedinnhold

Chelseas «hemmelige» våpen

Har du hørt om Bruno Demichelis?

Det har vært en uvanlig sommer for topplagene i Premier League. Normalt bruker klubber som Chelsea og Manchester United store summer på å forsterke spillerstallene sine, men denne sommeren er et unntak.

Manchester United har mistet Cristiano Ronaldo og «kun» hentet inn Michael Owen, Antonio Valencia og Gabriel Obertan. Og Juri Zjirkov får ha oss unnskyldt, men Chelseas viktigste nykommere er manager Carlo Ancelotti (50) og hans assistent Bruno Demichelis.

Sistnevnte har du sannsynligvis aldri hørt om.

Stopp i spillerkjøpene
- Jeg vil ikke ha flere nye spillere, fordi Chelsea-stallen er svært konkurransedyktig, sier Ancelotti. Han forsøkte riktignok å få med seg Andrea Pirlo fra AC Milan, men ser altså ut til å nøye seg med det han allerede har, nå som Pirlo har bestemt seg for å bli værende i Italia.

Faktisk ønsker Ancelotti å redusere den 27 mann store stallen, helst ned til 23 spillere.

- Det vil være best å ha 23 spillere, men nå ønsker jeg å se alle, spesielt dem jeg ikke kjenner så godt. Det vil bli færre spillere, men 24 eller 25 er ikke noe problem, mener italieneren, som har leid ut Franco di Santo til Blackburn og midtstopperen Michael Mancienne til Wolves.

Chelsea går inn i den nye sesongen med kun tre nye fjes i spillerstallen: Juri Zjirkov, Ross Turnbull og Daniel Sturridge. De to sistnevnte kom som bosmanspillere. Ancelotti mener at en stort sett uendret tropp også betyr en harmonisk tropp. Det er i så tilfelle et godt utgangspunkt for suksess.

Karatemester
Et godt utgangspunkt for suksess er også Bruno Demichelis' tilstedeværelse.

Demichelis har to EM-gull i karate og ble italiensk mester i kampsporten en rekke ganger, men er ikke hentet til Chelsea for å lære spillerne kampsport.

Italieneren er en av Europas ledende idrettspsykologer og ledet velrennomerte Milan Lab, som gjennom å kombinere vitenskap, teknikk og psykologi kort tid etter oppstarten bidro til å redusere skadene i AC Milan med 90 prosent.

Chelsea håper naturligvis på en lignende effekt.

- Milan Lab er utformingen av en veldig enkel idé om å plassere personen i sentrum og forsøke å ha en holistisk tilnærming til jobben med skadereduksjon. Det er et forsøk på å være veldig proaktiv, mer vitenskapelig, slik at man kan ta avgjørelser på bakgrunn av data og informasjon i stedet for gjetninger, sier Demichelis.

Hjalp Beckham
Han skal definitivt ha sin del av æren for den suksessen AC Milan oppnådde i løpet av de drøyt 20 årene han var i klubben. Milan Lab ga positive resultater på mange forskjellige måter.Eksempelvis ble David Beckham under sitt korte låneopphold i AC Milan kurert for ryggproblemene sine etter tannlegebehandling på klinikken. Paolo Maldini og Alessandro Costacurta er også gode eksempler - duoen spilte toppfotball for klubben helt til de var 41 år gamle.

Hvis John Terry kan gjøre noe lignende for Chelsea, er det potensielt mange kroner spart.

- Hver avgjørelse du tar, kan koste deg 40, 50, 75 millioner euro. Toppfotball er big business, påpeker Bruno Demichelis.

Chelsea har foreløpig ingen planer om å bygge en ny klinikk eller å kopiere Milan Lab. Demichelis har allerede erfart at londonklubben har på plass veldig mye av det han jobbet med i Milano.

- Jeg forventet å ta med meg mer fra AC Milan, for jeg hadde ignorert hvor godt denne klubben er organisert. Det skyldes at Chelsea ikke har reklamert så mye for det. Klubben holder en veldig lav profil, så vi visse ikke hva som ventet oss, sier Demichelis.

Essien & Drobga
Det er i det hele tatt vanskelig å finne mangler i Chelsea. Stabilitet på managersiden er kanskje den eneste mangelen londonklubben har, men Carlo Ancelotti skal med sin erfaring og merittliste være en oppgradering. Mange sliter med å takle Premier League i starten, også managere, men Ancelotti har ikke hentet en haug med spillere fra Spania, Italia eller andre land. Hele spillerstallen, bare med unntaket Zjirkov, har spilt i og mestrer Premier League.

Michael Essien (26) er skadefri, og det betyr mye. Ghaneserens alvorlige kneskade kan ha vært en viktig årsak til at Chelsea endte sju poeng bak ligamester Manchester United forrige sesong.

Didier Drogba (31) ser ut til å ha bestemt seg for å bli i klubben resten av karrieren, og vil denne sesongen til og med få selskap av en spissmakker. Ancelotti ønsker nemlig å spille med to spisser, noe Chelsea ikke har gjort regelmessig siden José Mourinho kom til London.

- Jeg vil helst spille med to spisser fordi vi prioriterer sonepress. Drogba er en veldig viktig spiller. Han er uerstattelig fordi ingen andre spisser i verden kan gjøre den samme jobben, mener Ancelotti.

Mange alternativ
Nicolas Anelka, Claudio Pizarro, Daniel Sturridge, Salomon Kalou og Andrej Sjevtsjenko er kandidatene til jobben som Drogbas sidemann. Ukrainske Sjevtsjenko forsvinner trolig før overgangsvinduet stenges, mens Sturridge kan komme til å få flere sjanser enn folk flest ser for seg. 19-åringen scoret i sin første Chelsea-kamp i sommer.

- Han er ung, har gode kvaliteter og vi forventer at han vil ha en veldig god sesong. Å score i den første kampen er bra for både oss og ham, sier Ancelotti om den tidligere Mancheser City-spilleren.

Spissalternativene er mange, men valgmulighetene er ikke noe dårligere på andre plasser.

Nettavisen tror at Chelseas sterke midtbane blir avgjørende i kampen om ligagullet. United savner Cristiano Ronaldo, mens Paul Scholes (34) og Ryan Giggs (35) ikke lenger kan forventes å holde samme nivå som duoen har gjort på sitt beste.

- I prestasjoner på toppnivået er det ofte veldig, veldig små detaljer som skiller en vinner fra en taper. Et hundredels sekund, noen få centimeter. Vi trenger bare å implementere litt på det mentale området, å kikke på stress og vurdere nervesystemet for å se hvordan spillerne henter seg inn fysisk. Vi tror bestemt at denne klubben virkelig kan oppnå noe. Det har vært så nære på de siste fem årene, så vi ønsker å vende denne frustrasjonen til å bli positiv energi og raseri, sier Bruno Demichelis.

Dette kan bli en morsom sesong for Chelsea-fansen.

Nettavisens tips: Ligamester

Se alle Nettavisens tabelltips her.

Kilder: Chelseafc.com, The Times, The Independent, The Guardian, Wikipedia.

Reklame

Ny bok: Husker du disse to idiotene?