*Nettavisen* Sport.

City-stjernen bodde i bomberegnet

Foto: Martin Rickett / Pa Photos

Hatkampen mellom City og United i Manchester blir småtteri for Aleksandar Kolarov.

Lørdag klokken 13.45 blåses en ny derbykamp mellom Manchester United og Manchester City i gang på Old Trafford. Disse kampene er alltid spesielle. Denne sesongen mer enn vanlig, ettersom begge lagene kjemper om gullet i Premier League.

Greater Manchester-politiet har før kampen oppfordret spillere og ledere til å utvise forsiktighet i sine uttalelser i til media og i andre sammenhenger, for å unngå at stemningen blir mer hatsk enn den allerede er.

- Alle serbere har en historie
Er det én spiller som i alle fall ikke lar seg skremme at hatet, er det Aleksander Kolarov.

Den 25 år gamle venstrebacken er ikke bare født og oppvokst i Beograd, hvor politiet setter ut fem tusen mann (!) når erkefiendene Røde Stjerne og Partisan møtes. Serberen vokste også opp med å spille fotball i bomberegn.

- Alle fra mitt land har en historie fra da de var unge. Min historie fra da jeg var ung, er at jeg vokste opp under to kriger. Du vokste kanskje opp litt raskere av det. Det er kanskje derfor (Nemanja) Vidic er kaptein i Manchester United og derfor Dejan Stankovic har spilt ti år i Italia og vunnet alt, sier Kolarov i et intervju med Daily Telegraph.

Bodde ved militærflyplass
Fremst i hukommelsen har Kolarov bomberegnet han levde under i starten av tenårene.

- Det var vanskelig under bombingen. Når du opplever noe sånt hver dag, blir det normalt etter tre dager. Frykten er det de første to dagene, men du må jo fortsette med livet. Klokken ni kunne vi høre flyalarmene, men det var ingenting vi kunne gjøre. Du kunne høre flyene og se hvor bombene falt, erindrer Kolarov, som ble hentet til City for 19 millioner pund sommeren 2010.

Selv bodde han sammen med sin mor, far og eldre bror like ved en militærflyplass.

- Den lå under to kilometer unna og ble bombet hver dag. Jeg så alt. Men du kan ikke gjøre noe annet enn å fortsette å leve. Bombene falt nær huset mitt og vinduene ble sprengt inn, men heldigvis ble ingen jeg kjenner skadet. Du blir bombet, men livet fortsetter.

- Verre for foreldrene mine
Kolarov, som selv har et eksplosivt venstrebein, har som innstilling at det uansett er skjebnen som avgjør når han skal dø.

- Den tiden var skremmende, men jeg var så ung at jeg ikke fullt ut forsto hva alt betød. Det var veldig ille for foreldrene mine, og min eldre bror. Barn er barn og etter et par dager går du videre med livet. Når du er et barn, vil du bare spille fotball. I tre måneder kunne vi ikke gå på skolen, men vi spilte fotball i gatene, forteller Kolarov.

Nå opplever han en helt annen side av livet, som godt betalt fotballstjerne i en av verdens største klubber. I tillegg har han en landsmann i byen i Nemanja Vidic, som er en god venn selv om han spiller for erkefienden.

Følg Manchester United - Manchester City live her fra 13.45 lørdag.

- Mer humor i Manchester
Stemningen i Manchester er en helt annen enn i Beograd og i Roma, hvor Kolarov tilbrakte tre sesonger i Lazio. Venstrebacken spilte 82 kamper og scoret seks mål for de romerske blåtrøyene, noe som var mer enn nok til å få med seg hvor hatefulle disse derbykampene også er.

- Det er mer humor i Manchester. I Roma og Beograd er det annerledes. Her vil fansen bare vinne, de tenker ikke så stygge tanker. Fansen vil bare støtte lagene sine så godt de kan, og det er bra. Jeg liker dette, sier Kolarov.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag