RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Verdensmestrene i åpen klasse fra 2009 består utelukkende av menn. Boye Brogeland(t.v.) er eneste spiller fra dette laget som deltar i årets EM.
Verdensmestrene i åpen klasse fra 2009 består utelukkende av menn. Boye Brogeland(t.v.) er eneste spiller fra dette laget som deltar i årets EM. Foto: Christian Vennerød

Comeback av Norge!

Sist oppdatert:
Norge fikk til slutt tatt skalpen på tyskerne!

Norge har hatt en traurig start på dagen i bridge VM. På papiret hadde Norge to "lette" kamper mot New Zealand og Inda, men slik gikk det ikke. Norge tapte 14-16 og 9-21 i de to kampene.

I dagens siste kamp så det ut som om den dårlige trenden skulle fortsette, men til slutt snudde det for det norske laget. Etter å ha ligget kraftig under rundt halvtid, sanket Norge jevnt og trutt imp og vant til slutt 37-24, eller 18-12. Norge leder da VM rett foran Italia.

De tre siste kampene av grunnspillet avikles i morgen, før Bridge VM fortsetter med kvartfinaler søndag.

De 8 beste (18 av 21 runder)
1 Norge 334.25
2 Italia 333.25
3 Bulgaria 321
3 Russland 321
5 USA 2 315
6 Nederland 309
7 Kina 303
8 Argentina 301
8 Tyskland 301

Det går mot en spennende avslutning for blant andre Norges motstander, Tyskland, som ligger på delt 8. plass før de siste tre kampene. Fra Argentina og Tyskland er det 29 poeng ned til Chile og Taiwan på delt 10. plass.

Norges program lørdag 5/9
Mexico (16:00)
Kina (19:30) - live på BBO
Chile (22:30) - ikke avgjort

Lenker:
Norsk Bridgeforbund
GeOs mesterskapsblogg
Mesterskapssidene
Livescoring
BBO - Bridge Base Online -- NY BBO!
BIN - Bridge i Norge

Dramatisk slemspill
(Sakset fra Geos blogg)

Runde 17

Det som lenge så ut til å bli en jevn kamp ble en klar indisk seier (21-9) da våre motstandere vant en slemsving i det aller siste spillet.

Her er spilleførers ressurser i kontrakten 6 spar:

EDkn10
3
Kkn9764
74

mot

K9876
1086
E
EK102

Kontrakten ble spilt fra forskjellig hånd ved de to bordene: Der Indias syd (i mitt diagram) spilte 6 spar kom hjerter dame ut, overstukket av øst, og kløverskift. Nå spilte Indias spillefører ruter ess og trumf til tieren. Da den satt 4-0 godspilte han ruteren som satt 3-3. Trumfen kunne så tas ut, og det var tolv stikk på et fat. To ganger hjerter ville gjort det betydelig verre for spillefører slik det satt.

Ved det andre bordet ble kontrakten spilt fra den andre hånden. Der kom to ganger hjerter ut (bordet lå med 10-8-6 i hjerter). Nå er vel en naturlig spilleplan å forsøke å ta for minorstikkene, så krysstjele resten. Men det andre kløverstikket ble stjålet, og kontrakten var allerede bet. Om kløver ikke sitter 6-1 gir dette kontrakt.

En alternativ spilleplan er etter å ha stjålet hjerter i andre stikk spille ruter til esset. Så trumf til bordet som avslører sitsen. Deretter godspilles ruter, så trumf til bordet og stående ruter. Idet motspilleren med trumf setter i trumf kan det stjeles over, så ut med trumfen.

Intuitivt føles det som om planen med krysstjeling er best, og denne alternative planen for spillet er en lynanalyse. Vi kommer derfor tilbake med kommentarer til spillet om litt.

Norge gikk bet, og det ga hele 17 imp ut. Det var også resultatet på spillet i en del andre kamper.

Kommentarer til slemspillet mot India

Det er svært mye som tyder på at spilleplanen med kryss-stjeling i den 6 sparkontrakten (se foregående to artikler) Norge gikk bet i, mens India vant kontrakten etter et annet motspill, er den beste.

Flere nordmenn har ankommet spillerhotellet, og enda flere kommer de neste dagene for å spille Transnationals. Om slemmen sa Geir Helgemo:

"Det er vel naturlig å gå bet med den starten på motspillet"

Dermed var det som intuitivt antydet rett etter kampslutt. Etter å ha fått to ganger hjerter ut til stjeling er det best å forsøke å ta fire minorstikk, så kryss-stjele resten. Denne gangen førte det til bet.

Det er vel heller et spørsmål om motspillet ved det andre bordet (hjerter dame ut overstukket, kløverskift) var litt slapt?

Flere vi har snakket med like etter kampen hevder kryss-stjelingplanen gir best sjanse.

Sten Bjertnes: "At Italias Duboin gikk bet etter samme motspill som Brogeland fikk beviser vel mye".

Når to av verdens beste bridgespillere går bet etter samme spilleplan er det vel ikke mer å snakke om for oss andre, selv om det selvsagt er nettopp det vi gjør.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere