Med sin tredje seier i årets utgave satte Mark Cavendish (OPQ) punktum for Storbritannia rundt 2013. Den avsluttende etappen gjennom Londons gater ble en parademarsj for den spurtsterke britiske mesteren Cavendish og sammenlagtvinner Bradley Wiggins (Team Sky).

Omgitt av en uvanlig urban topografi braket spurttogene sammen da etapperittet kulminerte med ti runder midt i hjerte av den britiske hovedstaden.

Etter et giftig opptrekk fra sin nyervervede våpendrager, 39 år gamle Alessandro Petacchi, trakk Cavendish i avtrekkeren 250 meter fra mål. 28-åringens overlegne spurtegenskaper sikret ham sin 19. seier i 2013.

- Det er helt fantastisk å vinne her i den britiske trøyen. Alessandro gjorde en utrolig jobb igjen. Han er så rutinert, rolig og intelligent. Både på og av sykkelen er han en utrolig bra mann, sier Cavendish om sin italienske opptrekker – som dirigerte briten gjennom de to siste svingene.

Sam Bennett (An Post) og Elia Viviani (Cannondale) utkjempet en durabelig kamp om bakhjulet til den rakettraske briten, men ingen av dem var eksplosive nok til å gå forbi Cavendish på de siste meterne. Irske Bennett ble andremann, mens italienske Viviani ble nummer tre.

Comeback for «Wiggo»
Bradley Wiggins var trygt viet til sin gylne ledertrøye før den avsluttende etappen søndag. Ved dagens start hadde den tidligere Tour de France-vinneren en komfortabel ledelse på Martin Elmiger i sammendraget. Sveitseren lå 26 sekunder bak Wiggins, og heller ikke på de lokale rundene i Londons gater ble rittlederen truet.

På siste runde – som passelig nok ble ringt inn av moren til Wiggins – kjørte Team Sky frem hele laget for å beskytte sin kaptein før den hektiske massespurten.

Helt siden tirsdagens tempoetappe i Knowsly har 33-årigen holdt ledertrøyen. Der vant Sky-kapteinen med klar margin over lagkompis Ian Stannard. Wiggins rullet 36 sekunder raskere gjennom den 16 kilometer lange traseen – en klassisk britisk distanse som den elegante tempomaskinen er godt fortrolig med.

Wiggins ble dermed den andre britiske vinneren siden Storbritannia rundt ble startet opp igjen i 2004. Sammenlagtseieren markerer også et comeback for Wiggins, som etter Tour de France-tittelen og OL-gullet på hjemmebane i fjor, har slitt med å finne vinnende form denne sesongen.

Etter et særdeles mislykket forsøk på å vinne årets Giro d’Italia er Wiggins’ mangeårige trener Shane Sutton brakt inn igjen i laget. Sir Bradley tror imidlertid valget om å droppe Tour de France er den viktigste katalysatoren for sin nyervervede gode form. Konen skal også ha sin del av æren.

- Konen min har alltid vært min viktigste støttespiller. Å droppe Tour de France var også viktig for meg. Nå fokuserer jeg bare på onsdag, sier Wiggins med referanse til VM-tempoen i Toscana.

Der er Wiggins storfavoritt sammen med blant andre Tony Martin, som tidligere i dag brakte et nytt gull til Omega Pharma-Quick Step under lagtempoen.

Etappe 8 Tour of Britain 2013
1. Mark Cavendish (Omega Pharma-Quick Step)
2 Sam Bennett (An Post)
3 Elia Viviani (Cannondale)
4 Matteo Pelucchi (IAM Cycling)
5 Christopher Opie (UK Youth)

Sammenlagt
1. Bradley Wiggins (Team Sky)
2. Martin Elmiger (IAM Cycling)
3. Simon Yates (Storbritannia)