*Nettavisen* Sport.

Contador dropper ritt

Foto: Tim De Waele (©TDWSport.com)

Kjører én av fire dager på Mallorca på grunn av dopingbeskjed.

01.02.12 10:56

Mandag skal Alberto Contador får det endelige svaret på om han må sone for clenbuterolbruk, eller om han er en fri mann.

Tidspunktet er ikke helt ideelt, ettersom 30-åringen i utgangspunktet ønsket å kjøre Mallorca Challenge fra 5. til 9.-februar.

Ifølge det spanske nyhetsbyrået EFE blir løsningen i stedet å stille til start i søndagens Trofeo Palma. Deretter vender Contador kursen hjemover mot Madrid for å ta imot kjennelsen fra CAS (idrettens voldgiftsrett).

I prinsippet risikerer Saxo Bank-rytteren fremdeles en toårig utestengelse for dopingbruk, men det er vel de færreste som nå tror at voldgiftsretten vil sanksjonere, etter at Tour de France-vinneren først ble frikjent av det spanske forbundet, og den avgjørelsen ble anket inn av UCI (det internasjonale sykkelforbundet) og WADA (verdens antidopingbyrå).

Etter at Contador-saken smalt, har utøvere i flere andre idretter sluppet helt, eller billigere unna, etter å ha fått i seg det forbudte stoffet via forurenset kjøtt. Ankepunktet mot spanjolens forsvar, er at clenbuterol er langt mer vanlig i land som Mexico og Kina (der andre utøvere er blitt frikjent) enn i et EU-land som Spania.

Endrer holdning til WADA-kode
Tirsdag varslet Spanias sportsminister at landet er nødt til å endre kurs for å få bukt med dopingproblemet. José Ignacio Wert er spesielt opptatt av teamet ettersom landet ønsker å arrangere Sommer-OL i Madrid om åtte år.

- Å innføre WADAs antidopingkode er av stor betydning med tanke på Madrids kandidatur for lekene i 2020. Vi har til hensikt å godkjenne dette regelverket så snart som mulig, varslet Wert i en høring hos det spanske parlamentet ifølge avisen AS.

Tidligere har spanjolene vært lunkne til WADA-koden, og landet har blant annet fått mye negativ oppmerksomhet rundt dopingsakene mot Contador, Alejandro Valverde (fikk toårig utestengelse via WADA og en italienske olympiske komité) og Ezequiel Mosquera (nummer to i 2010-utgaven av Spania rundt).

Årets første seier
På tross av dopingsaken mot han, har Contador kunnet konkurrere etter at anken ble sendt inn til CAS i februar, 2011.

Saxo Bank-rytteren har også sesongdebutert i år, med andreplass under Tour de San Luis. I rittet, der han kun ble slått av Levi Leipheimer, vant han også årets første etappeseier.

PS! Rittene på Mallorca består av endagsritt på Palma, Migjorn, Deià og Serra de Tramutana. Det eksisterer ikke et offisielt sammendrag for de fire rittene. Det åpner derfor opp for at rytterne selv kan velge hvilke av rittene de stiller opp i. Det vanligste er uansett å kjøre alle fire.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.