Alberto Contador (Saxo Bank-Tinkoff Bank) fortsetter å angrepe konkurrentene under årets Vuelta a España.

Men det er én mann han og sportsdirektør Bjarne Riis ikke klarer å distansere.

Det er nemlig sammenlagtleder Joaquin Rodriguez (Katjusja), som virker å ha en nådeløs avslutning i de spanske fjellene.

Lørdag skulle rytterne avslutte en fjelletappe med stigningen Puerto de Ancares (9,5 kilometer, 8,1 prosent).

Contador fikk luke
De tre siste kilometerne handlet det hovedsaklig om tre ryttere; sammenlagtleder Joaquin Rodriguez (Katjusja), Alejandro Valverde (Movistar) og Alberto Contador (Saxo Bank-Tinkoff Bank).

Spanjolene støtet lett på hverandre etter at Saxo Bank-Tinkoff Bank hadde kjørt knallhardt underveis fra starten i Palas de Rei. Etappen var 149,2 kilometer lang.

Innenfor tokilometersmerket satt Alberto Contador inn et kraftig angrep som raskt ga han ti sekunders luke. Da fikk Rodriguez' hjelperytter Daniel Moreno ansvaret om å holde tempoet oppe bak.

Tempoene var tilsynelatende ikke høyt nok ettersom Christopher Froome (Sky) fikk kjempet seg tilbake og faktisk svare med et lite angrep. Da skjønte Rodriguez at han måtte gjøre dette selv.

Rodriguez økte ledelsen
Sammenlagtlederen nærmet seg Contador i det bratte partiet den siste kilometeren mot målseilet. Han tok igjen rivalen med 300 meter til mål og gjorde som han ville på oppløpet. Det ga Rodriguez nye bonussekunder og noen sekunder ekstra for tidsavstanden bak til Contador - som han opparbeidet seg i spurten - i totalen.

- Det var en hard og rask etappe, bruddet var alltid innenfor rekkevidde. Vi forholdt oss rolig ettersom vi hadde Losada i bruddet: en gjorde en god jobb. Laget gjorde en utrolig jobb for meg. Jeg økte ledelsen noe, men det er fremdeles tre fjelletapper igjen. Alt kan skje, oppsummerte Rodriguez.

Dermed økte Rodriguez forspranget fra 13 til 22 sekunder i sammendraget. 33-åringen vant for øvrig sin tredje etappe i årets Vuelta a España. Til sammenligning har Contador null.

Contadors håp? Det kommer tøffere fjelletapper. Rodriguez' motivasjon? Det venter 12-8-4 bonussekunder på de resterende etappene også.

- Det var en god dag for oss, selv om en etappeseier alltid er velkommen. Laget gjorde som planlagt og satt et hardt press på feltet. Vi ville ikke la det store bruddet få en stor ledelse, det passet fint med vår strategi om å mørne feltet, så vi kjørte på hele dagen.

- På den siste stigningen kjørte vi også som vi skulle og fikk avlevert Alberto, hvor han som den eneste angrep og angrep til siste slutt. Rodriguez viser superstyrke, men jeg kan se at både Alberto og resten av laget blir sterkere for hver dag, og vi gleder oss allerede til de neste etappene, oppsummerer Bradley McGee, sportsdirektør i Saxo Bank-Tinkoff Bank.

Christopher Froome og Alejandro Valverde følger nærmest i kampen om en pallplass. De er begge 1,41 bak Rodriguez.

- Froome? Froome er annenprioritet bak Purito (Joaquin Rodriguez) for meg nå. Jeg må tenke på de rytterne som ligger foran meg i totalen, ikke de som ligger bak, fortalte Contador ifølge cyclingnews.com.

Offensiv hjelperytter
20 kilometer ut på etappen gikk 16 mann i brudd. Det var: Blel Kadri (AG2R La Mondiale), David Moncoutie (Cofidis), Simon Clarke (Orica-GreenEdge), Javier Moreno (Movistar), Amets Txurruka (Euskaltel-Euskadi), Jan Bakelants (RadioShack-Nissan), Laurent Didier (RadioShack-Nissan), Ben Gastauer (AG2R), Alberto Losada (Katjusja), Juan Manuel Gárate (Rabobank), Serge Pauwels, Dario Cataldo (begge Omega Pharma-QuickStep), Maciej Paterski (Liquigas-Cannondale), Rudy Molard (Cofidis), Adrian Palomares (Andalucia) og Alessandro Ballan (BMC Racing Team).

16-mannsgruppen fikk aldri mer enn opp mot tre minutter og var i realiteten sjanseløse mot hovedfeltet. Ved inngangen til den siste var alle bortsett fra én rytter innhentet. Det var Alberto Losada som faktisk holdt unna til trekilometersmerket før han ble slukt av de store kanonene.

Men spanjolen hadde uansett gitt Katjusja og Joaquin Rodriguez et godt utgangspunkt.

Det spanske treukersrittet fortsetter med en 186,5 kilometer lang fjelletappe fra La Robla til Lagos de Covadonga søndag. Her finner du mer informasjon om etappen!

Gabriel Rasch (FDJ-Big Mat) er eneste norske innslag i det spanske treukersrittet som avsluttes i Madrid 9. september.

Resultater, 14. etappe:
1. Joaquim Rodriguez (Katjusja) 4.20,28
2. Alberto Contador (Saxo Bank-Tinkoff Bank) +5
3. Alejandro Valverde (Movistar) +13
4. Daniel Moreno Fernandez (Katjusja) +35
5. Christopher Froome (Sky) +38
6. Andrew Talansky (Garmin - Sharp) +44
7. Igor Anton (Euskaltel - Euskadi)+ 56
8. Laurens Ten Dam (Rabobank) +1,04
9. Tomasz Marczynski (Vacansoleil-DCM) +1,13
10. Nicolas Roche (AG2R La Mondiale) +1,17
(..)
125. Gabriel Rasch (FDJ-Big Mat) +25,31

Sammenlagt:
1. Joaquim Rodriguez (Katjusja) 53.06,33
2. Alberto Contador (Saxo Bank-Tinkoff Bank) +22
3. Christopher Froome (Sky) +1,41
4. Alejandro Valverde (Movistar) samme tid.
5. Daniel Moreno (Katjusja) +4,16
6. Robert Gesink (Rabobank) +5,07
7. Nicolas Roche (AG2R La Mondiale)+5,51
8. Andrew Talansky (Garmin - Sharp) +6,13
9. Laurens Ten Dam (Rabobank) +6,34
10. Igor Anton (Euskaltel - Euskadi) +7,16
(..)
111. Gabriel Rasch (FDJ-Big Mat) +1.28,31

Fullstendig resultatliste (ekstern lenke).