Contador skylder på spansk biff

Foto: Tim de Waele (©TDWsport.com)

- Jeg ble matforgiftet, hevder årets Tour de France-vinner.

30.09.10 09:38

21. juli, på hviledagen i Pau, testet Alberto Contador positivt for det ulovlige stoffet clenbuterol.

Påfølgende etappe gikk til Col du Tourmalet, her fulgte Alberto Contador og Andy Schleck hverandre til toppen.

Clenbuterol blir ofte brukt til behandling av pustelidelser, som astma. Tester på gnagere viser at stoffet kan gi økt muskelmasse, det har ikke blitt gjennomført lignende tester på mennesker. Stoffet har også en slankende effekt.

Spanjolens forklaring
Contador ga sine første kommentarer i sakens anledning til den spanske sportsavisen Marca. Her gir han skylden på spansk storfe:

- Man kan putte hånden over flammen, uten å bli brent. Dersom dette hadde vært en åpenbar dopingsak, hadde jeg vært ute i løpet av uka. Men jeg ble matforgiftet etter å ha spist en biff i Spania, sier Contador til Marca.

Dette er i tråd med forklaringen 27-åringens presserådgiver publiserte på rytterens egen hjemmeside onsdag kveld.

- Ekspertene vi har konsulert med sier seg enig i at dette er en matforgiftningssak, spesielt siden det ble tatt så mange prøver av Alberto Contador under Tour de France, hevder presserådgiveren.

Edvald Boasson Hagen reagerte på denne måten i VM-byen Geelong natt til torsdag:

- Dersom Contador har tatt noe ulovlig, så er det naturligvis veldig dumt. Men det er bra at det testes, fortalte Edvald Boasson Hagen til VG Nett.

Mikrodoser
I en pressemelding fra UCI understreker sykkelforbundet at det kun er funnet små mengder av det forbudte stoffet i spanjolens prøve.

- Laboratoriets funn er estimert til 50 pikogram (1 pikogram er 0,001 nanogram, for å si det sånn..), noe som er 400 ganger mindre enn hva det WADA-krediterte laboratoriene er nødt til å kunne avsløre, skriver UCI.

Du kan lese hele pressemeldingen fra det internasjonale sykkelforbundet her!

50 pikogram er likevel 50 pikogram. Akkurat nå hadde det vært svært interessant å vite hva som foregår i hodet til lageier Bjarne Riis i Team Saxo Bank. Signeringen av Contador var selve kronjuvelen foran neste års Tour de France-tokt.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Lionel Bonaventure

- Dopingen har tatt igjen Riis
Johan Kaggestad frykter det verste både for Contador og Riis.

- Jeg ble jævlig lei meg. Jeg synes det var jævlig trist, er Kaggestads første reaksjon på nyheten.

- Jeg ser at WADA og UCI er opptatt av omfanget av dette, men det var det samme middelet som kineseren i RadioShack (Fuyu Li, vår anm.) ble tatt for i våres. Han fikk jo to år. Stoffet ble inntatt på hviledagen i Tour de France, noe som betyr at det blir en ny vinner av rittet. Dette er trist for omdømmet til sykkelsporten som var på vei opp. Og det er katastrofe for laget til Bjarne Riis, konkluderer han.

Har du svart på dagens Quiz-spørsmål? Husk du må ha fem riktige for å vinne Samsung-mobilen!Les mer her!

- Ser du noen vei ut av dette for Contador?

- Det avhenger av hva WADA og UCI finner ut med undersøkelsene de holder på med. Han har gitt en forklaring på matforgiftning, men selv om omfanget er veldig beskjedent, er det likevel over grensene. Det er uansett ille, påpeker utholdenhetsguruen.

- Hvordan tror du Bjarne Riis tar dette?

- Han må jo være maks fortvilet. Han står jo foreløpig uten lag foran neste sesong. Dette er helt katastrofe for ham. Han innrømmet doping selv, så nå har dopingen på en måte tatt ham igjen, svarer Kaggestad.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Heiko Junge

Contador risikerer både en toårig utestengelse og å miste trofeet fra årets Tour de France, dersom det skulle vise seg at forklaringene hans ikke holder vann. Neste sjanse får han under en pressekonferanse i utkanten av Madrid senere i dag.

procycling.no følger saken tett utover dagen.

2235-0

Les flere sykkelnyheter på procycling.no!
Følg oss på Facebook og Twitter!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.