*Nettavisen* Sport.

Contador slaktes av rival

Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)

- Han respekterte meg ikke, sier Vincenzo Nibali etter pipekonserten mot spanjolen.

22.05.11 10:03

De fleste trodde nok at Alberto Contador (Saxo Bank-Sungard) hadde en dårlig dag da Igor Anton (Euskaltel-Euskadi) rykket fra landsmannen oppover Monte Zoncolan lørdag ettermiddag.

Men Grand Tour-sluggeren spilte kald fisk og utnyttet de desperate italienerne opp fjellsiden - for å spare krefter til det som venter rytterne senere i Giro d`Italia.

Det falt i dårlig smak hos tilskuerne og «offer nummer to» - Vincenzo Nibali (Liquigas).

Les også: Contador pepet ut

- Jeg ville vinne etappen, innrømmer Vincenzo Nibali ifølge cyclingnews.com og begrunner videre:

- Alle kjører sitt eget løp og jeg har ikke mistet sjelen min. Jeg spurte Contador om han ville ta en føring, men han ga meg aldri en hjelpende hånd. Senere angrep ham, og jeg synes det var veldig respektløs da han ventet og angrep igjen.

Contador nedtoner
Vincenzo Nibali tapte litt terreng i starten av stigningen, men da han kom opp til Alberto Contador og hans første «offer» Michele Scarponi (Lampre), tok Nibali opp jakten på Igor Anton - uten suksess.

Men hva mener hovedpersonen selv? Svaret får du her og nå:

- Min strategi var å fokusere på sammenlagtstillingen. Jeg starter med å følge Scarponi, og deretter markerte jeg Nibali. Vincenzo var veldig sterkt og jeg har stor respekt for ham som rytter - det er derfor jeg vil ha så mange sekunder som mulig på ham. Han blir ingen enkel oppgave resten av rittet, og da teller hvert eneste sekund, sier Contador ifølge cyclingnews.com.

Spanjolen hevdet at han ikke hørte noen pipekonsert, og benyttet heller muligheten til å hylle det italienske publikumet.

- Fordel Contador
- Jeg er veldig fornøyd med støtten jeg får fra tilskuerne i Italia. Nibali kjører på hjemmebane, og det er naturlig at alle heier på ham, mener Contador om det hele.

Vincenzo Nibali går også langt i å antyde at kanselleringen av det fryktede fjellet Monte Crostis var til Contadors fordel - noe også Eurosport-kommentator Ole Kristian Stoltenberg sa til procycling.no fredag kveld.

Les også: - Dette er fordel Contador

- Contador hadde alle fordeler i dag (lørdag), sier italieneren.

- Det er derfor tilskuerne buet på ham. UCI aksepterte ikke Monte Crostis og da ble det en helt annen etappe. Jeg vet ikke hva som hadde skjedd på Crostis. For oss (rytterne) var det trygt, men problemet var bare at vi kunne få den nødvendige servicen fra sportsdirektørene. Men jeg vet ikke om jeg ville angrepet Contador i nedkjørselsen - for jeg vet ikke om det ville vært verdt risikoen, legger Nibali til.

Liquigas-laget satte fart inn mot Monte Zoncolan, men 26-åringen savner fremdeles superhjelper Sylvester Szmyd.

Antons største
- Jeg gjorde alt jeg kunne for å vinne etappen. Jeg følte meg bra, bedre enn i går (fredag), og lagkameratene mine var også sterke, minus Szmyd som fremdeles sliter med sykdom. Hvis ikke kunne det blitt et annerledes resultat, avslutter Nibali.

Igor Anton (Euskaltel-Euskadi) utnyttet Contadors sparsomhet og Nibalis frustrasjon. Baskeren kjempet seg inn til etappeseier og tok verdifulle sekunder (og minutter) på flere temposterke sammenlagtkonkurrenter.

Bildesak fra Monte Zoncolan: Her koker det over

- Det er en eventyrlig stigning som jeg bare har sett på TV tidligere - hvor store ryttere som Gilberto Simoni og Ivan Basso har vunnet, sier etappevinner Igor Anton ifølge cyclingnews.com og legger til:

- Det var en risiko å angripe. Dette er absolutt den hardeste stigningen som har blitt brukt i et sykkelritt. Da det gjensto fem kilometer av etappen slet jeg, og jeg gamblet da jeg kjørte alene i front. Men jeg kjempet ikke mot mine rivaler, jeg kjempet mot meg selv. Jeg forsøkte å kalkulere avstanden til mål og forspranget jeg hadde, men jeg beholdt fokus hele veien.

Om skadeprobleme
- Tilskuerne lagde en utrolig stemning. De var så tett innpå meg i de smale passasjene at jeg ikke kunne høre noenting.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Tim De Waele

- Dette var den største seieren i min karriere, forteller Igor Anton som har fått mye av de siste sesongene ødelagt på grunn av skader.

Klikk her for å se video fra etappen!

- Jeg har fremdeles noen biter med metall i kroppen, ler Anton og forklarer videre:

- Heldigvis har jeg blitt behandlet bra av legene. Etter velten min i 2008 hadde jeg mine tvil om jeg kunne komme tilbake. I 2009 slet jeg muskulært etter velten, men i 2010 var jeg tilbake i toppslag.

Men da Euskaltel-rytteren leder fjorårets Vuelta Espana etter 14 etapper veltet han igjen. Baskeren brakk kragebeinet og måtte reise hjem fra Grand Touren.

Sammenlagtfokus
- Jeg tror jeg kunne vunnet vueltaen, mener 28-åringen og utdyper:

- Jeg kunne tapt mye tid på den siste tempoetappen, men fjelletappene som gjensto etter velten hadde passet meg bra. Det var definivt en god sjanse for at jeg kunne komme til Madrid med den røde trøyen (ledertrøyen i Vuelta a Espana, vår.anm).

Igor Anton har lagt opp til både Giro d`Italia og Vuelta a Espana-deltakelse denne sesongen. I det førstenevnte rittet var målet en etappeseier, og det har nå baskeren klart. Men han reiser ikke hjem - tvert i mot.

- Podiet i Milano, hvorfor ikke?

- Men jeg er nødt til å være realistisk. Jeg tror ikke at jeg kan slå (Alberto) Contador - som kjører veldig smart. (Vincenzo) Nibali og (Michele) Scarponi kjører på hjemmebane, med press, slik at jeg gjør i Spania, legger baskeren til.

Da Anton deltok i Giro d’Italia for første gang i 2005 brukte han en hviledag til å besøke Marco Pantanis grav i Cesenatico.

- Jeg har alltid ønsket å klatre slik han gjorde, det er derfor denne seieren betyr så mye for meg, avslutter etappevinneren.

Sammenlagt etter 14. etapper:
1 Alberto Contador (Saxo Bank-Sungard)
2 Vincenzo Nibali (Liquigas) +3.20
3 Igor Anton (Euskaltel-Euskadi) +3.21
4 Michele Scarponi (Lampre-ISD) +4.06
5 John Gadret (Ag2R-La Mondiale) +5.23
6 Kanstantsin Sivtsov (HTC-Highroad) +5.37
7 Denis Mensjov (Geox) +6.06
8 Hubert Dupont (Ag2R-La Mondiale) +6.12
9 Roman Kreuziger (Astana) +6.40
10 David Arroyo (Movistar) +6.43
(..)
76 Lars Petter Nordhaug (Team Sky) +1.10.33
166 Alexander Kristoff (BMC Racing Team) +2.18.37

Fullstendig resultatliste (ekstern lenke).

Hektet på Giro d`Italia? Slapp av! procycling.no følger de resterende etappene LIVE - selvfølgelig fra første pedaltråkk!

Annonsebilag