Den hundrede utgaven av Tour de France gikk ikke slik Alberto Contador hadde sett for seg på forhånd.

Etter tre ukers kjøring fra Korsika til Paris måtte spanjolen nøye seg med en skuffende fjerdeplass, 6.27 bak sammenlagtvinner Chris Froome.

En plass på pallen så lenge realistisk ut, men på siste fjelletappe til Annecy-Semnoz kollapset 30-åringen og ble forbipassert av landsmann Joaquim Rodríguez dagen før parademarsjen til Champs-Élysées.

Trøsten ble at hans Saxo-Tinkoff gikk til topps i lagkonkurransen.

I et intervju med la Gazzetta dello Sport snakker han ut om de frustrerende dagene under årets jubileums-tour.

- Like før Tour de France satte jeg bestetider under trening på Sierra de Madrid og Navacerrada Morquera. Aldri før hadde jeg klatret så hardt og gikk derfor inn i touren med masse selvtillit. Jeg var sikker på å vinne eller havnet helt der oppe, forklarer Contador.

Matchet ikke Froome
Men det skjedde altså ikke. På første fjelletappe til Ax-3-Domaines – da Sky-tandemet Chris Froome og Richie Porte pulveriserte favorittgruppen på siste stigning – minnet Contador svært lite om en rytter med fem grand tour-titler.

Den doble Tour de France-mesteren klarte han ikke å gjenskape de gode prestasjonene fra treningsøktene forut.

- Jeg vet ikke hvorfor (tallene var dårligere enn på trening). Hemmeligheten ved å vinne en grand tour er å være på topp i de avgjørende øyeblikkene. Slik gikk det ikke, sier spanjolen videre.

Til neste år ligger fokuset på Tour de France nok en gang, men Contador tror årets oppkjøring til det franske storrittet må revurderes.

- Jeg startet sesongen for tidlig med å dra til Argentina. Jeg hadde ikke strålende form, men når jeg får startnummer på ryggen liker jeg å gå for seier. Jeg burde ikke presset meg så hardt.

Dropper vueltaen
Contador returnerer ikke til Vuelta a España for å forsvarer 2012-tittelen. Etter dopingsuspensjonen i 2011 gjorde han et bardust comeback ved å vinne sin hjemlige grand tour sist sesong.

Med blant andre Roman Kreuziger på startstreken, tror Contador likevel at Saxo-Tinkoff kan gjøre det bra uten ham.

«El Pistolero» holder imidlertid Vincenzo Nibali (Astana) som den store favoritten foran årets utgave som er pepret med mange krevende fjellavslutninger.

Satser på éndagsritt
Utover høsten vil Contador ha fokus på éndagsrittene, med il Lombardia og VM som de store høydepunktene.

Nylig ble det kjent at den pengesterke Oleg Tinkoff ikke vil sponse Contador sitt lag neste sesong. Russeren har også ytret seg svært kritisk til spanjolens tour-prestasjon.

Contador har imidlertid ingen bekymringer for fremtiden.

- Nei, jeg stortrives i laget og har ingen bekymringer for fremtiden, sier 30-åringen som ikke ville kommentere Tinkoffs mange uttalelser på Twitter.