Contador splitter ekspertene

Foto: BERNARD PAPON (Afp)

Dopingekspertisen er uenig om Alberto Contadors positive dopingprøve kan forklares med inntak av mat.

30.09.10 10:44

Oslo (ANB): Natt til torsdag ble det kjent at årets Tour de France-vinner har testet positivt på det forbudte stoffet Clenbuterol. Hovedpersonen selv var raskt ute med å skylde på en matforgiftning – og hevder i et intervju med den spanske storavisen Marca at han har fått i seg stoffet gjennom en spansk biff.

Gjennom sin pressetalsmann hevder Contador videre at eksperter støtter teorien om at matforgiftning kan ligge bak den positive prøven.

Det er imidlertid ikke alle som går god for teorien.

Følg saken på procycling.no

Finnes i kosttilskudd
Dopingeksperten Don Catlin ved Anti-Doping Research er riktignok blant dem som åpner for at Contador kan ha rett. Catlin mener det er en reell mulighet for at spanjolen kan ha fått i seg det forbudte stoffet gjennom mat, melder det danske nyhetsbyrået Ritzau.

Ifølge de foreløpige rapportene skal det være funnet uhyre små mengder – 0,00000000005 gram per milliliter – av Clenbuterol i Contadors prøve. Det kan være en indikasjon på at stoffet ikke er inntatt bevisst.

Les også: Hushovd taus om Contador-doping

Catlins laboratorium gjorde i 2008 undersøkelser rundt nettopp Clenbuterol – i forbindelse med at svømmeren Jessica Hardy ble utestengt for bruk av stoffet. Et av funnene var at middelet, som primært brukes i astmamedisin, kunne forekomme i kosttilskudd.

Clenbuterol skal ha vært hyppig i bruk tidligere, men blir lenge i kroppen og er nå lett å oppdage.

- Det er doping
I det danske antidopingbyrået er man imidlertid kritisk til Contadors teori om matforgiftning. Sekretariatsleder Finn Mikkelsen mener det er snakk om doping.

- Det (matforgiftning red. anm.) kan vel ikke avvises, men laboratoriene opererer med visse screeningsverdier når de rapporterer et stoff. Dette har de rapportert, fordi det er sporbart, og dermed et bevis på at det er noe han har tilført kroppen. Altså er det doping, sier han til Ritzau.

Clenbuterol er et stimulerende anabolsk steroid som angivelig gir betydelig muskeloppbyggende effekt i kombinasjon med styrketrening. Det øker blodgjennomstrømningen og forbrenner fett meget effektivt, opplyser Mikkelsen.

Han mener funnene i Contadors dopingprøve er signifikante – til tross for at konsentrasjonene er små. (ANB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.