Gå til sidens hovedinnhold

Contador utestengt i to år

Spanjolen tapte i CAS, men blir å se i sykkelfeltet allerede denne sesongen.

Helt siden omverden fikk vite om Alberto Contadors positive prøve, 30. september 2010, har sykkelverden ventet på en endelig dom i dopingsaken mot sportens mest profilerte utøver.

Mandag kom endelig CAS-dommen, etter å ha blitt utsatt flere ganger. Resultatet ble at WADA og UCI vant ankesaken, og at Alberto Contador derfor er ilagt en to år lang karantene fra sykkelsporten. Det melder den kjente spanske avisen Marca og flere andre medier.

Avgjørelsen er også bekreftet av det internasjonale sykkelforbundet, UCI.

Sonet mesteparten av dommen allerede
TV2s ferske sykkelkommentater Ole Kristian Stoltnberg legger ikke skjul på at han er overrasket over utfallet.

- Ja, det må jeg innrømme at jeg er. Jeg hadde en følelse av at alle «forståsegpåere» mente at han kom til å bli frikjent, sier han til procycling.no.

Det er dobbelt så lang straff som Contador i utgangspunktet fikk fra det spanske sykkelforbundet. En avgjørelse som senere ble anket, og hvor Contador vant.

Men den to år lange utestenglsen betyr ikke at Contador forsvinner fra sykkelfeltet i to år. Hans fravær blir faktisk svært kort. For utestengelsen gjelder fra 25 januar 2011, dagen han i utgangspunktet ble dømt til ett års utestengelse av det spanske forbundet (se mer detaljert historikk i saken lenger ned i artikkelen).

Det negative for spanjolen er at han mister alle resultater han har kjørt inn etter han avla den positive dopingprøven, inkludert Tour de France-seieren i 2010 og Giro d'Italia-seieren i 2011.

Dermed har Andy Schleck overtatt Tour de France-seieren fra 2010.

- Andy har tidligere uttalt at han ikke har lyst på den sieren, så det tror jeg ikke at betyr så mye for han, tror Stoltenberg.

Det betyr også at Contador går glipp av årets Tour de France, men rekker tilbake til Vuelta a España og VM.

CAS melder nemlig at Contador kan kjøre ritt igjen fra og med 5. august 2012.

- Når de først skulle dømme Contador måtte det nesten bli to år. Hadde det blitt seks måneder eller ett år hadde straffen allerede vært sonet, noe som ville blitt veldig rart, mener sykkelkommentatoren.

Dette er Contador-saken
21. juli 2010, på den andre hviledagen i Tour de France, avla Alberto Contador en dopingprøve som senere skulle vise seg å være positiv for Clenbuterol. Resultatet blir ikke kjent og Contador går bort og vinner Tour de France dette året, foran Andy Schleck.

30. september, knappe to måneder etter at en stolt Bjarne Riis har annonsert at Contador har signert for hans Saxo Bank, annonserer UCI at Contador har avlagt en positiv dopingprøve. Nyheten kommer samme dag som Fabian Cancellara blir tempoverdensmester. Skandalen er et faktum.

Det oppstår flere rykter, blant annet at det skal ha vært funn av plast i dopingprøven. Dette blir ikke en faktor videre i saken.

I oktober dukker teorien om at det var en forgiftet biff som var årsaken til den positive dopingprøven. Flere andre utøvere både innen sykkelsporten og andre idrett slipper straff på bakgrunn av samme begrunnelse.

26. januar 2011 blir Contador dømt til ett års utestengelse av det spanske sykkelforbundet. Contador anker og blir frifunnet 16. februar.

Tiden går og Contador vinner flere sykkelritt, men 24. mars blir det kjent at UCI anker frifinnelsen inn til CAS. En uke senere uttaler CAS at avgjørelsen vil falle før Tour de France. Det skjer ikke, og Alberto Contador vinner Giro d'Italia.

Ikke før 21-24. november blir høringen i CAS gjennomført. Dommen lar derimot vente på seg og kom ikke før 6. februar, og da ble Contador utesteng i to år.

Kommentarer til denne saken