*Nettavisen* Sport.

Contadors biffkjøper ny sykkelpresident

Foto: MICHAEL KOOREN (scanpix)

Og da er vel saken biff?

05.12.12 12:07

José Luis López Cerrón er ny president i det spanske sykkelforbundet (RFEC). Det samme forbundet som utestengte Alberto Contador i februar i år, for bruk av clenbuterol.

Sykkelstjernen har hele veien bedyret sin uskyld, og har skyldt på et stykke matforurenset kjøtt, av type biff.

Verken WADA, det internasjonale sykkelforbundet eller – til sist – RFEC, stolte på den forklaringen, og dermed ble rytteren utestengt.

«Slakteren fra Irún»
Paradoksalt nok er mannen som skaffet kjøttstykkene Astana inntok den kvelden den samme López Cerrón.

Den samme mannen som nå har slått motkandidat Francisco Antequeara med 62 mot 53 stemmer i kampen om å overta makten i forbundet etter Juan Carlos Castaño.

López Cerrón kjøpte kjøttet hos den etter hvert verdenskjente «Slakteren fra Irún», men det har altså vist seg vanskelig å påvise høyt clenbuterolinnhold fra kjøtt innenfor EU-landene. I nasjoner som Mexico og Kina har problemstillingen vist seg å være mer reell.

Det er uansett interessant å vite hva den nye presidenten tenker om kampen mot dopingen, er det ikke?

- Problemstillingen ligger i hendene til UCI og WADA, som igjen er diktert av det internasjonale lovverket. Det er ikke hvert enkelt forbunds plikt å dømme og sanksjonere mot syklistene sine, men å gjennomføre det antidopingbyrået bestemmer, sier López Cerrón i et intervju med den spanske avisen AS.

Spansk dopingversting
De siste årene har Spania vært blant verstingene når det gjelder antall dopingsaker. Ifølge Wikipedia ble 41 spanske toppryttere dopingtatt mellom 2001 og 2010.

Blant navnene skjuler også toppryttere som Contador og Alejandro Valverde seg.

På nyåret kan López Cerrón få en ganske tøff start på sitt regime. Da blir nemlig dopingsaken «Operción Puerto», som er bygget rundt gynekologen Eufemiano Fuentes og en rekke internasjonale toppryttere, tatt opp igjen.

- Hvordan vil du angripe den saken?

- Det er opp til dommerne i saken å svare på det. Innenfor forbundet kommer vi til å observere det med selvbeherskelse, på tross av uroen det vil føre med seg og åpenbart vil føre til et uunngåelig tap av anseelse.

López Cerrón er 56 år gammel. Han har tidligere vært sportsdirektør for Banesto (nå Movistar) og har vært rittdirektør for Vuelta a Castilla y Leon.

Det kan jo være verdt å merke seg at Contador har vunnet dette rittet ved tre anledninger, og at López Cerrón flere ganger har sagt seg uenig i dommen Saxo Bank-Tinkoff-rytteren pådro seg denne sesongen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.