*Nettavisen* Sport.

Cotto slo tysker på TKO

Foto: ANA MARTINEZ/SCANPIX

Tyske Oktay Urkal kom til Puerto Rico for å vinne en tittel. Nå reiser han hjem med tittelen som øyas mest rundjulte turist.

04.03.07 15:27

Puerto Rico er i ferd med å tilføye et nytt navn på deres lange liste over gode boksere gjennom tidende. Regjerende WBA-mester i weltervekt Miguel Cotto viser stadig kvaliteter som gjør ham sammenlignbar med øyas største boksehelter. Natt til lørdag norsk tid tildelte han en solid omgang juling til den høyt rangerte Oktay Urkal i den Puerto Ricanske hovedstaden.

Imponerende meritter nullifisert
Oktay Urkal hadde all den nødvendige erfaringen og rutinen som skulle tilsi at han ville gi Miguel Cotto en vanskelig kamp. I tillegg til en meget imponerende amatørkarriere som ble toppet med olympisk sølv i 1996, hadde den tidligere Europamesteren gitt kjente og solide navn som Kostya Tszyu og Vivian Harris noen av deres tøffeste kamper.

Men mot Miguel Cotto kunne de merittene like gjerne ha tilhørt en helt annen. For selv med beste innsats ble Urkal plukket fra hverandre og systematisk jult opp i elleve runder før ringhjørnet hans brøt inn og sa stopp.

- Han hadde fått nok, oppga tyskerens trener Ulli Wegner som begrunnelse for å avbryte kampen.

Leksjon i bruk av kroppsslag
Miguel Cotto er det som i boksebransjen beskrives som en "plodder". Denne type bokser har ikke elegant fotarbeide som del av sitt varemerke, men foretrekker heller å stå med begge føtter godt plantet på canvasen, noe som er en nødvendighet for å kunne slå hardt.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Ricardo Arduengo/Scanpix

Oktay Urkal er en mer bevegelig bokser som vanligvis byr på problemer for såkalte "ploddere", men ved å levere tunge slag til kroppen på Urkal sørget WBA-mesteren raskt for å begrense den mer klassiske bokserens planer om å utnytte arealet i bokseringen.

- Kroppslag har en lammende effekt. Dersom en bokser tar i mot nok av dem klarer han ikke å trekke pusten skikkelig fordi ribben og vevet i kroppen er sårt. Resultatet er at bokseren ikke får høyt nok opptak av oksygen til musklene og dermed tappes han for krefter, forklarte Dr. Margaret Goodman ved Nevada State Athletic Commission til Ring Magazine i 2005.

Nattens tittelkamp var et praktisk eksempel på Goodmans teori. Allerede tidlig i kampen ble Urkal satt på defensiven og omgjort til en mer stillestående motstander. Kun en kort periode i midtrundene, der Cotto lot seg distrahere av en kuttskade ved øyet, klarte Urkal å kjempe på noenlunde jevne premisser.

Møter eks-mester i juni
Med TKO-seieren registrerte Cotto sin tjueniende strake seier hvorav tjuefire har kommet innenfor stipulert distanse, mens Urkal fikk sitt fjerde tap i løpet av førtito kamper.

Ring Magazine rangerte Cotto og Urkal henholdsvis som nummer fire og nummer åtte i weltervektsklassen før nattens møte.

Miguel Cotto skal etter planen nå møte weltervektsklassens tidligere lineære verdensmester, Zab Judah, i Madison Square Garden i juni måned. New York bokseren var selv tilstede i San Juan for å studere sin kommende motstander, men før et eventuelt møte mellom de to kan finne sted må Judah komme seirende ut av sin oppvarmingskamp i april. Hvem amerikaneren skal møte da er foreløpig ikke avklart.

Miranda viste muskler
I nattens forkamp viste mellomvektsklassens mest hardtslående bokser Edison Miranda at han like gjerne kan banke opp en motstander i ti runder som å bombe en ut i første. Den råsterke colombianeren som nordmenn stiftet bekjentskap med da han møtte Arthur Abraham i en TV 2 sendt kamp i fjor høst, måtte gå distansen ut mot den ubeseirede super-mellomvekteren Allan Green i en såkalt catchweight-kamp, dvs. en kamp der to boksere fra forskjellige vektklasser møtes til avtalt vekt.

Mirandas aggressive boksestil ga uttelling i poengprotokollene, men han måtte ta telling som følge av en venstre hook fra amerikaneren i syvende runde. Likevel klarte ikke Green å utnytte sjansen og var igjen på defensiven to runder senere. Colombianeren lyktes på sin side å sende Green i canvasen to ganger i kampens siste runde og vant en poengseier med dommersiffrene 97-90, 96-91 og 96-91 ved fullført distanse.

Miranda er førsteutfordrer om IBF-tittelen i mellomvekt og vil møte Arthur Abraham til et returoppgjør innen utgangen av juni. Abraham har fremdeles ikke bokset etter det stygge kjevebruddet Miranda påførte ham sist september, men ventes å returnere til proffringen i april.

Ring Magazine rangerer Edison Miranda som nummer tre i mellomvektsklassen, mens Allan Green hadde en nummer åtte plassering i super-mellomvekt.

Nattens kamper fant sted i Roberto Clemente Coliseum i San Juan, Puerto Rico.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Ricardo Arduengo/Scanpix

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.