LILLEHAMMER (Nettavisen): I flere år trente tyske Cramer deler av det russiske langrennslandslaget, før krigen i Ukraina brøt ut.

I dag er han med det italienske landslaget når det konkurreres om verdenscuppoeng på Lillehammer.

Les også: Iversen-seanse får NRK-ekspert til å reagere kraftig

Cramer klarer imidlertid ikke å la være å tenke på sine tidligere russiske elever som holdes utestengt fra verdenscupsirkuset på grunn av Russlands handlinger mot nabolandet.

– Jeg er selvfølgelig lei meg for situasjonen med de russiske utøverne, sier Cramer til Nettavisen.

– Det ville vært fint å se dem på ski i løypene her, men alle forstår at det ikke er mulig for øyeblikket, forklarer tyskeren.

– Støtter ikke Putin

Cramer mener også de russiske utøverne har forståelse for at de ikke får delta.

Han forteller at han fortsatt i jevnlig kontakt med flere av de russiske landslagsløperne – utøvere han har fått et tett og godt forhold til i løpet av sine mange år som trener.

Tyskeren sitter igjen med følelsen av at blant andre nordmenn har et feil inntrykk av de russiske langrennsstjernene.

– Heller ikke de støtter denne krigen og det som har skjedd. Jeg tror mange i Skandinavia og Mellom-Europa har dannet seg et feil bilde av de russiske utøverne, sier Cramer.

Les også: Svensk stjerne fikk nok. Raser i TV-intervju

Han utelukker ikke at det finnes et par utøvere som støtter krigen, men er tydelig på at hans gruppe med utøvere har vært klare på hva de mener.

– Jeg vet at min forrige gruppe ikke støtter Putin med denne krigen. De forstår ikke hvorfor de kriger mot det ukrainske folket, sier han.

Det har imidlertid vært få, om ingen, russiske utøvere som har ytret seg negativt om Russlands krigføring.

Protester mot krigen kan føre til både fengsel og store bøter i Russland.

– Jeg vet at de fleste av dem er skikkelig mot denne situasjonen. Det er også litt russisk mentalitet at de er innelukket. Språket er også noen ganger et problem. De tenker på situasjonen og har egne meninger om det, men å snakke med pressen er for øyeblikket ikke mulig for dem, sier tyskeren.

Les også: Välbe stusser over Bolsjunov

«Syke meldinger» fra Norge

Både de norske løperne og flere utenlandske utøvere Nettavisen snakker med er enige om at det er en riktig avgjørelse å utestenge Russland så lenge krigen pågår.

Sportslig sett er de imidlertid savnet.

Les også: Nå kan du se Norgescupen i langrenn på Nettavisen

Cramer mener riktignok at det også av sikkerhetsmessige grunner er en fornuftig avgjørelse.

Tyskeren forteller at han selv har følt på andres sinne over krigen og tror at sikkerheten til de russiske utøverne kunne vært truet dersom de fikk delta i vinter.

– Man vet aldri. Over hele verden finnes det idioter som man ikke vet hva kan finne på. Da denne situasjonen startet så fikk jeg mange syke meldinger, også fra nordmenn. Jeg ble helt sjokkert da jeg så dette, sier den tidligere Russland-treneren.

Cramer håper at situasjonen vil endre seg og at han kan få se sine tidligere russiske elever tilbake i verdenscupsirkuset.

– Jeg har jobbet med dem i åtte år og jeg kan si at dette er skikkelig fine folk. Hvis du reiser til Russland vil du også møte mange fine folk som ønsker et godt liv akkurat som du og meg. De ønsker fred og vil ikke tenke på krig med andre nasjoner, sier Cramer.

Les også: Northug reagerte på det sensasjonsmannen sa

Norsk jubel på Lillehammer

Uten russere på startstreken ble det norsk jubel på fredagens 10-kilometer på Lillehammer.

Det var kanskje ingen overraskelse, men at det var 22 år gamle Iver Tildheim Andersen som skulle stikke av med seieren var det få som hadde sett for seg.

Nordmannen gikk inn til en sensasjonell seier foran landslagsløperne Didrik Tønseth og Hans Christer Holund.

I dameklassen kunne amerikanske Jessie Diggins juble for seier foran Katharina Hennig og Heidi Weng.

Sistnevnte var strålende fornøyd med å være tilbake på pallen etter å ha slitt i lang tid som følge av en hjernerystelse.